3d-utskrevet arkitektur på Dassault Systèmes hovedkontor

dassault_systemes_arkitekturI et samarbeid viser Dassault Systèmes og oppstartsforetaket XtreeE hvordan fremtidens holdbare arkitektur, teknikk og konstruksjon kommer til å se ut, gjennom å demonstrere en ny 3d-utskrevet paviljong på Dassault Systèmes hovedkontor i Paris. Paviljongen måler 3 x 3 meter og er inspirert av former som finnes i naturen. Den ble lagd ved å benytte digital teknikk og additive byggemetoder som kan forandre bygningsutforming og -benyttelse uten å begrenses av form, størrelse eller tid.

XtreeEs arkitekter og ingeniører benyttet seg av Dassault Systèmes skybaserte 3dEXPERIENCE-plattform for bedre samarbeid rundt design, simulering og validering av paviljongens form, topologi og konstruksjon. Strukturens utforming minner om en kaffebønne, med vegger som ligner former som finnes i skogen, og i tillegg er det sitteplasser som var en del av den additive byggeprosessen. Det modulære designet gjør det mulig å kople sammen strukturen med andre paviljonger i ulike konfigurasjoner. XtreeE benyttet en eksperimentell sement utviklet av LafargeHolcim for selve strukturen, og ABBs industrirobot IRB8700 for storskala-konstruksjon.

XtreeE har optimert og automatisert konstruksjonen av paviljongens deler digitalt, fra den initiale designfasen til monteringen på byggeplassen. Dette minimerte materialanvendelsen og fjernet behovet for å transportere overskuddsmateriale til og fra plassen, hvilket i sin tur holdt byggekostnadene nede og forbedret den strukturelle kapasiteten.

Arkitektene hadde ingen begrensninger i form av de lineære betongmalene som normalt benyttes i konstruksjon, takket være digital designdata som ble programmert inn i industriroboten. Disse ble benyttet for å stratifisere materialer med ulike vinkler eller tykkelser og lagde former som ikke er mulig med tradisjonell betong. Paviljongens tak, vegger og innebygde sitteplasser ble tilvirket i en og samme additive tilvirkningsprosess. I fremtiden kommer denne typen prosess også til å  kunne anvendes for f.eks. rørdragning, strøm og vvs, for å holde nede monteringskostnadene.

XtreeE er et prosjekt innen 3dEXPERIENCELab, Dassault Systèmes inkubator for åpen innovasjon og akselerator for oppstartsforetak som ble lansert i 2015. XtreeE-paviljongen ble avduket den 20. september 2016 på Dassault Systèmes hovedkontor i Frankrike.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Digital Metal lanserer fremtidssikkert system

Binder Jet 3D-printerleverandøren Digital Metal lanserte 17. mai sitt nye DMP/PRO binder jetting system. PRO-serien er utviklet som en modulær komponent av en komplett binder jet-løsning, noe produsenten mener er et paradigmeskifte innen binder jet 3D-printing. Lanseringen fant sted på 3D-printmessen Rapid TCT i USA.

Publisert av: 

Elmia 3D-messen

10. – 13. mai var det tid for den andre utgaven av den svenske messen Elmia 3D i Jönköping. En messe som i år trakk til seg et tjuetalls utstillere innen additiv produksjon, som viste alt fra 3D-printere og materialer til skanneutstyr og etterbehandling.

Publisert av: 

Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: