3d-utskrevet arkitektur på Dassault Systèmes hovedkontor

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 29 september 2016

dassault_systemes_arkitekturI et samarbeid viser Dassault Systèmes og oppstartsforetaket XtreeE hvordan fremtidens holdbare arkitektur, teknikk og konstruksjon kommer til å se ut, gjennom å demonstrere en ny 3d-utskrevet paviljong på Dassault Systèmes hovedkontor i Paris. Paviljongen måler 3 x 3 meter og er inspirert av former som finnes i naturen. Den ble lagd ved å benytte digital teknikk og additive byggemetoder som kan forandre bygningsutforming og -benyttelse uten å begrenses av form, størrelse eller tid.

XtreeEs arkitekter og ingeniører benyttet seg av Dassault Systèmes skybaserte 3dEXPERIENCE-plattform for bedre samarbeid rundt design, simulering og validering av paviljongens form, topologi og konstruksjon. Strukturens utforming minner om en kaffebønne, med vegger som ligner former som finnes i skogen, og i tillegg er det sitteplasser som var en del av den additive byggeprosessen. Det modulære designet gjør det mulig å kople sammen strukturen med andre paviljonger i ulike konfigurasjoner. XtreeE benyttet en eksperimentell sement utviklet av LafargeHolcim for selve strukturen, og ABBs industrirobot IRB8700 for storskala-konstruksjon.

XtreeE har optimert og automatisert konstruksjonen av paviljongens deler digitalt, fra den initiale designfasen til monteringen på byggeplassen. Dette minimerte materialanvendelsen og fjernet behovet for å transportere overskuddsmateriale til og fra plassen, hvilket i sin tur holdt byggekostnadene nede og forbedret den strukturelle kapasiteten.

Arkitektene hadde ingen begrensninger i form av de lineære betongmalene som normalt benyttes i konstruksjon, takket være digital designdata som ble programmert inn i industriroboten. Disse ble benyttet for å stratifisere materialer med ulike vinkler eller tykkelser og lagde former som ikke er mulig med tradisjonell betong. Paviljongens tak, vegger og innebygde sitteplasser ble tilvirket i en og samme additive tilvirkningsprosess. I fremtiden kommer denne typen prosess også til å  kunne anvendes for f.eks. rørdragning, strøm og vvs, for å holde nede monteringskostnadene.

XtreeE er et prosjekt innen 3dEXPERIENCELab, Dassault Systèmes inkubator for åpen innovasjon og akselerator for oppstartsforetak som ble lansert i 2015. XtreeE-paviljongen ble avduket den 20. september 2016 på Dassault Systèmes hovedkontor i Frankrike.

Les mer

Høyoppløste detaljer med SAF-oppdatering

Print deler med SAF-teknologi som er mer presise og i enda høyere oppløsning. Det er mulig med oppgraderingen som er utgitt av Stratasys.
Protech-H350-1024x683-1

Offentligt 3D-printerskap skal få flere til å oppdage teknologien

Gründeren Rasmus Jansson har tatt konseptet print on demand til et nytt nivå. I et pilotprosjekt har han utplassert en FDM-3D-printer som alle kan bestille og bruke.
Internal3-1024x576

Nytt samarbeidsverktøy for additiv produksjon

Det er lansert en ny programvare for samarbeid og kommunikasjon mellom flere, i tillegg til tekst, video og fildeling har den også støtte for 3D-visning: CADChat.
visual-01-facilitate_meetings

Stratasys med 3D-printing rett på klær

DTG - Direct-to-garment (direkte-til-plagg) er en kjent teknologi innen grafisk bransjes segment for tekstilprinting. Nå lanserer Stratasys en ny DTG-løsning for deres tekstil-3D-printer, J850. 
stratasys-d2g-cover

Siste nytt

AMEXCI satser med Nikon

Det svenske AM-selskapet AMEXCI har kjøpt en Nikon SLM Solutions NXG XII 600 metall 3D-skriver, med 12 lasere.
IMG_4080-1-scaled

GE Additive får nytt navn

GE Additive har omdøpt seg til Colibrium Additive, et GE Aerospace-selskap. Samtidig faser faser ut merkevarene Concept Laser og Arcam EBM.
CA_RGB-AtmsBlu

Sintratec legger ned virksomheten

Den sveitsiske produsenten Sintratec har gått konkurs. Til tross for vekst og suksess gjennom selskapets ti år lange historie, ble den økonomiske situasjonen til slutt uholdbar.
Sintratec-1024x683

PLM Groups AM-del samles i Addinor

Det som tidligere var PLM Groups 3D-printavdeling får nå en ny drakt i form av merkevaren Addinor.
Addinor_team