3d-utskrevet arkitektur på Dassault Systèmes hovedkontor

dassault_systemes_arkitekturI et samarbeid viser Dassault Systèmes og oppstartsforetaket XtreeE hvordan fremtidens holdbare arkitektur, teknikk og konstruksjon kommer til å se ut, gjennom å demonstrere en ny 3d-utskrevet paviljong på Dassault Systèmes hovedkontor i Paris. Paviljongen måler 3 x 3 meter og er inspirert av former som finnes i naturen. Den ble lagd ved å benytte digital teknikk og additive byggemetoder som kan forandre bygningsutforming og -benyttelse uten å begrenses av form, størrelse eller tid.

XtreeEs arkitekter og ingeniører benyttet seg av Dassault Systèmes skybaserte 3dEXPERIENCE-plattform for bedre samarbeid rundt design, simulering og validering av paviljongens form, topologi og konstruksjon. Strukturens utforming minner om en kaffebønne, med vegger som ligner former som finnes i skogen, og i tillegg er det sitteplasser som var en del av den additive byggeprosessen. Det modulære designet gjør det mulig å kople sammen strukturen med andre paviljonger i ulike konfigurasjoner. XtreeE benyttet en eksperimentell sement utviklet av LafargeHolcim for selve strukturen, og ABBs industrirobot IRB8700 for storskala-konstruksjon.

XtreeE har optimert og automatisert konstruksjonen av paviljongens deler digitalt, fra den initiale designfasen til monteringen på byggeplassen. Dette minimerte materialanvendelsen og fjernet behovet for å transportere overskuddsmateriale til og fra plassen, hvilket i sin tur holdt byggekostnadene nede og forbedret den strukturelle kapasiteten.

Arkitektene hadde ingen begrensninger i form av de lineære betongmalene som normalt benyttes i konstruksjon, takket være digital designdata som ble programmert inn i industriroboten. Disse ble benyttet for å stratifisere materialer med ulike vinkler eller tykkelser og lagde former som ikke er mulig med tradisjonell betong. Paviljongens tak, vegger og innebygde sitteplasser ble tilvirket i en og samme additive tilvirkningsprosess. I fremtiden kommer denne typen prosess også til å  kunne anvendes for f.eks. rørdragning, strøm og vvs, for å holde nede monteringskostnadene.

XtreeE er et prosjekt innen 3dEXPERIENCELab, Dassault Systèmes inkubator for åpen innovasjon og akselerator for oppstartsforetak som ble lansert i 2015. XtreeE-paviljongen ble avduket den 20. september 2016 på Dassault Systèmes hovedkontor i Frankrike.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *