MakerBot satser på firmaer med nye modeller

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 29 september 2016
MakerBots Europasjef, Andy Langfeld.
MakerBots Europasjef, Andy Langfeld.

Stadig flere produksjonsforetak benytter nå 3d-skriverteknikk i produktutviklingen. Det har MakerBot tatt notis av og lanserer nå både nye modeller og en strategi for firmabrukere. 3dpnorge.no har snakket med foretakets Europasjef, Andy Langfeld.

Dere retter dere nå mot flere målgrupper – fra maker-bevegelsen til utdanningssektoren og nå mot produksjonsfirmaer. Hva betyr dette for firmabrukere?

– Den store forandringen for oss er at vi har modnet de siste atten månedene. For en stor del er dette på grunn av at vi har kommet våre kunder nærmere nettopp innen produksjonssektoren. Vi har blitt flinkere til å lytte til disse kundene, se hvordan de arbeider og forstå deres behov.

– I produksjonssektoren har vi oppdaget en stor trend – at brukerne i stadig større utstrekning beveger seg mot desktopsegmentet, altså 3d-skrivere som koster under 10 000 dollar. Det viser også den globale salgsstatistikken. I 2014 var 50 prosent av alle solgte skrivere såkalte desktopløsninger. Året etter, 2015, sto segmentet for nesten 80 prosent av alt salg.

– Den enkle forklaringen på dette brukermønsteret er at foretak idag har større behov for  å konkretisere en produktidé, gjennom en skisse, en konseptmodell, eller en design-iterasjon. De vil også kunne gjøre det på kortere tid. Spesielt i Europa ser vi denne typen nyvekst i produktutviklingen. Det har fått oss til å forbedre de løsningene vi tilbyr og effektivisere produksjonsflyten med våre 3d-skrivere.

Hvilke utfordringer ser dere at foretaksbrukere som først og fremst arbeider med modeller og prototyper har?

– Brukeren får idag alt for mye informasjon. Ting som lagtykkelse, utskriftsretning,utskriftstid og hvordan utskriftene pakkes i byggvolumene, med mer er ofte ikke relevant for enklere 3d-utskrifter. Mye av dette har vi fjernet eller automatisert. En annen effektivisering i arbeidsflyten kan være nativ CAD-støtte. Her kan man spare rundt 10 minutter på hver utskrift.

Dere slipper nå også to nye modeller av deres 3d-skrivere, MakerBot Replicator+ og MakerBot Replicator Mini+. Hvordan tilgodeser dere foretakenes behov med disse?

– En viktig ting er pålitelighet. Det har vi arbeidet hardt med å forbedre i disse modellene. Om du som produktutvikler booker inn et møte neste morgen med sjefen klokken 09.00 for å gjennomgå den nyeste versjonen, må du være sikker på at modellen er utskrevet og klar på det tidspunktet.

– Vi har også økt byggstørrelsen ut fra nøye behovsanalyser. I vår nye 3d-skrivermodell MakerBot Replicator+ har vi økt byggvolumet med 25 prosent, hvilket faktisk er gjennomsnittsstørrelsen på de modeller som foretakskunder skriver ut.

– Replicator+ er også raskere enn tidligere modeller, opp til 30 prosent. Lydnivået er minsket radikalt, opp til 27 prosent lavere enn foregående Replicator-modell. De nye skriverne er også optimerte for PLA.

– Endelig har vi også utviklet MakerBot Tough PLA, en støtsikker kompositt. I praksis innebærer det at man nå kan skrive ut modeller som klarer røffere behandling. Materialet egner seg for funksjonstester i et tidlig trinn av designutviklingen.

– Det vi også har oppdaget er at foretakskunder vil ha en enkel og rask produksjonsflyt for å komme fra idé til 3d-fil og videre til 3d-utskrift. Det innebærer at 3d-skriveren må være enkel å håndtere, både når det gjelder programvare og rent operativt. Ta bare noe slikt som å løsne en utskrift fra byggeplaten. I våre nye skrivermodeller er disse brikkene bøyelige. Ved å bøye på brikken, løsner utskriften. Tidligere måtte man skrape av utskriften. Nå finnes det også en ny byggstruktur i støttematerialet, hvilket gjør det enklere å løsne.

Hva ser dere på MakerBot av brukertrender i Norden?
– Prototyper og tilvirkning innen automotive og medisin er de segmentene som tradisjonelt sett er typiske for Norden. Her ser vi også en økt anvendelse av desktopmaskiner spesielt for prototyper og trinn i designutviklingen.

– For applikasjoner ser vi tegn til at brukere nå forstår hvordan de kan effektivisere ved å erstatte CNC-freste metalldeler med 3d-utskrevne ditto i plast. Egenskapene blir de samme, om ikke bedre. Materialforbruk minsker og ledetidene forbedres betydelig, avslutter Andy Langfeld.

Nordisk agent for MakerBot og Stratasys er Protech AB.

Les mer

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Wohlers Report: Sterk økning for AM i metall

Den store årlige trendrapporten for additiv produksjon og 3D-printing, Wohlers Report, har landet. Årets rapport viser blant annet at AM i metall økte med 24,4 prosent i løpet av fjoråret.
Wohlers-Report-Graph-2024-V1-1536x1536-1-1024x1024-1

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden