Mikro-hydraulikk i 3d-printet håndprotese

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 7 september 2016
Foto: Kim Wilkens/Hy5Pro
Foto: Kim Wilkens/Hy5Pro

Hy5Pro As er et firma stiftet februar 2015 som driver innen teknisk designvirksomhet. I Teknisk Ukeblads «Pitsj»-kampanje presenterer de en 3d-printet håndprotese hvor man beveger fingrene med mikro-hydraulikk i stedet for som i dagens håndproteser som bruker elektromotorer, tannhjul og stenger. Teknologien gjør at Hy5Pros protese veier lite, har høy gripehastighet, adaptivt grep, robusthet og er brukervennlig. Samtidig som produktet har høy funksjonalitet, er prisen lav. Dette gjør at flere brukere kan ha muligheten til å få tilpasset en avansert håndprotese.

Gründer i Hy5Pro, Jos Poirters promoterer håndprotesen Myo, som er 3D-printet i plast, titan og rustfritt stål. Foretaket bruker komplekse 3D-printede deler som gjør at mange mindre deler kan produseres som én del. – Fordelen med dette er at delene samlet sett blir billigere å produsere, vedlikehold blir mye lettere og konstruksjonen blir mer solid. Fingrene til Hy5 er 3D-printet i titan, som gjør at de er umulige å ødelegge. De har også to uavhengige, bevegelige ledd, som gjør at grepet former seg til alle mulige objekter. Dette resulterer i et veldig godt grep, sier Poirters.

Protesen får fingrene til å bevege med hjelp av et patentert, integrert, servo hydraulikk system. Bruk av den unike hydraulikken muliggjør en håndprotese med en kombinasjon av enestående egenskaper. Første type håndprotese til menn, drevet av hydraulisk teknologi, vil snart bli lansert. Håndprotesene skal bli solgt gjennom ortopediske verksteder og rehabiliteringsklinikker i Skandinavia. For å nå resten av Europa og USA skal de selges gjennom større distributører, er planen.

Les mer

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Siste nytt

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

BigRep med flere høytemperaturmaskiner

Tyske BigRep lanserte nylig ikke bare én, men tre nye 3D-skrivere for utskrift i høye temperaturer. Utgivelsen er et resultat av selskapets oppkjøp av HAGE3D, som ble annonsert i fjor høst.
IPSO105_inFormnext2023-1024x683

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch