Nytt øre ved hjelp av alger

Ved å blande sulfatert alginat med nanofibre av cellulose får vi et materiale for 3D-printing av stillasmaterialer sammen med celler. Foto: Michael Müller (ETH Zürich)

Ved å blande sulfatert alginat med nanofibre av cellulose får vi et materiale for 3D-printing av stillasmaterialer sammen med celler. Foto: Michael Müller (ETH Zürich)

Forskere har funnet fram til en måte å skape godt vekstmiljø for å få celler til å reprodusere seg også utenfor kroppen. Målet er å kunne skape nytt vev som hud, brusk, sener og endog organer som nese og nyre.

Forestill deg at du har slitt ned mesteparten av brusken i knærne, noe som gjør det smertefullt å bevege seg. Friske bruskceller fra en annen del av kroppen, eller fra en annen person, kan lage ny brusk til knærne dine.

Disse cellene vil ha aller best vilkår for å reprodusere seg hvis de kan vokse i din egen kropp. Men det er ennå ikke mulig. En stor utfordring er derfor å greie å skape et vekstmiljø utenfor kroppen som ligner cellenes naturlige miljø nok til at de kan dele seg og danne funksjonelle vev.

Det kan alginat fra alger bidra til å skape. Ved NTNU og SINTEF jobber forskere med å forstå alginatenes egenskaper og struktur for å kunne anvende alginater i blant annet regenerativ medisin, altså medisin som hjelper kroppen til å gjenoppbygge skadde og ødelagte vev.

– Det er også stor mangel på organdonorer, og i framtiden har man har et ønske om å dyrke celler og vev for å skape nye organer. For å unngå problemer med manglede kompatibilitet ønsker man primært å hente celler fra pasienten, og deretter dyrke fram det nye vevet utenfor kroppen, sier Øystein Arlov.

Les hele denne artikkelen på Gemini.no, som presenterer forskningsnytt fra NTNU og SINTEF.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3DVerkstan 2.0 har vekst i sikte

I fjor vår kjøpte britiske Solid Print3D konkursboet til 3DVerkstan Nordic. Administrerende direktør Neil Sewell tok deretter over som leder av det nye 3DVerkstan AB også. Denne uken da han besøkte Stockholm, tok 3dp Norge en prat med ham om fremtiden. Og det ser lyst ut.

Publisert av: