Forskere har funnet fram til en måte å skape godt vekstmiljø for å få celler til å reprodusere seg også utenfor kroppen. Målet er å kunne skape nytt vev som hud, brusk, sener og endog organer som nese og nyre.
Forestill deg at du har slitt ned mesteparten av brusken i knærne, noe som gjør det smertefullt å bevege seg. Friske bruskceller fra en annen del av kroppen, eller fra en annen person, kan lage ny brusk til knærne dine.
Disse cellene vil ha aller best vilkår for å reprodusere seg hvis de kan vokse i din egen kropp. Men det er ennå ikke mulig. En stor utfordring er derfor å greie å skape et vekstmiljø utenfor kroppen som ligner cellenes naturlige miljø nok til at de kan dele seg og danne funksjonelle vev.
Det kan alginat fra alger bidra til å skape. Ved NTNU og SINTEF jobber forskere med å forstå alginatenes egenskaper og struktur for å kunne anvende alginater i blant annet regenerativ medisin, altså medisin som hjelper kroppen til å gjenoppbygge skadde og ødelagte vev.
– Det er også stor mangel på organdonorer, og i framtiden har man har et ønske om å dyrke celler og vev for å skape nye organer. For å unngå problemer med manglede kompatibilitet ønsker man primært å hente celler fra pasienten, og deretter dyrke fram det nye vevet utenfor kroppen, sier Øystein Arlov.
Les hele denne artikkelen på Gemini.no, som presenterer forskningsnytt fra NTNU og SINTEF.