Tok sølv med 3d-utskrevet benprotese

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 29 september 2016

autodesk_prosthesisDen tyske syklisten Denise Schindler tok sølv i Paralympics som ble holdt i midten av september i Brasil. Det mange ikke vet er at hun har en 3d-utskrevet og individuelt tilpasset benprotese, noe som har hjulpet henne betydelig som eliteidrettsutøver.

Den standardprotesen som Schindler tidligere har hatt begrenset bevegeligheten og ga opphav til smerte. . Hun kontaktet den britiske produktdesigneren Paul Sohi, som jobber hos Autodesk, for å formgi og tilvirke en benprotese som både skulle ha en perfekt passform for henne, men også gi bedre støtte i hennes trening.

– Gjennom å 3d-skrive Denise Schindlers benprotese kunne vi komme betydelig ned i produksjonstid, sier Paul Sohi. Med tradisjonell produksjonsteknikk tar det inntil tolv uker å lage en protese. Med 3d-skriver tar det 3-5 dager. Dessuten var det billigere å 3d-printe.

autodesk_bike

Det førsta skrittet i å lage den nye benprotesen var å 3d-skanne og rendere det benet der protesen skulle sitte. Inskanningen ble deretter sendt til Autodesks skyverktøy Fusion 360 der flere samarbeidspartnere kunne begynne å formgi protesen. Disse satt spredt rundt i Tyskland, London, San Francisco og Portland. Totalt ble det 52 iterasjoner før alle var fornøyde. For å få ned vekten på protesen med en tredjedel (400 gram) benyttet designteamet også generativ design i Autodesk Within. Denne funksjonen genererer en optimal form basert på ønskede egenskaper.

Les mer

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683

Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.
Formlabs-Unilever-1-1024x681

Siste nytt

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683