Autonome 3d-skriverroboter – fremtiden for byggeindustrien?

ai_build1Det britiske oppstartsforetaket Daghan Cam Ltd har kombinert noen av dagens mest innovative teknikker i et forsøk på å forandre synet på hvordan vi bygger i fremtiden. Med hjelp av modifiserte robotarmer, 3d-skriverteknikk og avanserte algoritmer, har de utviklet en ”byggerobot” som kan se, lage og lære av sine feil.

Idéen til konseptet kom mens foretakets adminsitrerende direktør og grunnlegger Daghan Cam studerte arkitektur. Han innså at det eksisterte en kløft mellom produksjon i liten skala og byggeprosjekter i stor skala.

ai_build3

– På den ene siden har vi helautomatiske produksjonsprosesser, på den andre siden er vi totalt avhengige av menneskelig arbeidskraft, sier Daghan Cam. Vi ville flytte på grensene for hva som er mulig innen kunstig intelligens og design og hvordan vi kan skape med 3d-skriverteknikk.

For å muliggjøre virkelig store utskrifter monterte man store ekstruderingshoder på industrielle robotarmer. Deretter programmerte man disse robotskriverne til å skrive ut intrikate strukturer. For å holde nede kostnadene kombinerte man et lagdesign med et rutenettdesign i utskriftsstrategien. Konseptet kalles Ai Build.

Produksjonshastigheten viste seg imidlertid å være alt for langsom så man satte kameraer på robotene og programmerte de om, slik at de kunne analysere produksjonen og forholdene visuelt. På denne måten kunne robotene også registrere defekter og kompensere for disse.

ai_build2

Den første store testen for konseptet var på en teknikkonferanse i Amsterdam i mai i år. Her produserte man i samarbeid med Arup Engineers en paviljong på 5 x 5 x 4,5 meter. Den besto av 18 ulike delar og tok femten dager å skrive ut. Totalkostnaden basert på en timepris per robot på 100 dollar, var rundt 36 000 dollar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Utgir egne filamenter av rPLA

Etter et års produktutvikling, gir svenske Lostboyslab sammen med Reflow nå ut to filamentkolleksjoner av resirkulert PLA for 3D-utskrift med FDM. Samlingene består av totalt tolv forskjellige matte farger og målgruppen er profesjonelle brukere som designere, interiørarkitekter og arkitekter.

Publisert av: 

AM-dagen i Sverige

Merk av tirsdag 7. desember 2021 i kalenderen. Da er det tid for 3dp sin årlige heldagskonferanse, AM-dagen, som ble avlyst i fjor på grunn av pandemien. I år ser vi på fremtiden under temaet “AM 2030 – Additiv tilvirkning i fremtiden”.

Publisert av: