Autonome 3d-skriverroboter – fremtiden for byggeindustrien?

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 20 oktober 2016

ai_build1Det britiske oppstartsforetaket Daghan Cam Ltd har kombinert noen av dagens mest innovative teknikker i et forsøk på å forandre synet på hvordan vi bygger i fremtiden. Med hjelp av modifiserte robotarmer, 3d-skriverteknikk og avanserte algoritmer, har de utviklet en ”byggerobot” som kan se, lage og lære av sine feil.

Idéen til konseptet kom mens foretakets adminsitrerende direktør og grunnlegger Daghan Cam studerte arkitektur. Han innså at det eksisterte en kløft mellom produksjon i liten skala og byggeprosjekter i stor skala.

ai_build3

– På den ene siden har vi helautomatiske produksjonsprosesser, på den andre siden er vi totalt avhengige av menneskelig arbeidskraft, sier Daghan Cam. Vi ville flytte på grensene for hva som er mulig innen kunstig intelligens og design og hvordan vi kan skape med 3d-skriverteknikk.

For å muliggjøre virkelig store utskrifter monterte man store ekstruderingshoder på industrielle robotarmer. Deretter programmerte man disse robotskriverne til å skrive ut intrikate strukturer. For å holde nede kostnadene kombinerte man et lagdesign med et rutenettdesign i utskriftsstrategien. Konseptet kalles Ai Build.

Produksjonshastigheten viste seg imidlertid å være alt for langsom så man satte kameraer på robotene og programmerte de om, slik at de kunne analysere produksjonen og forholdene visuelt. På denne måten kunne robotene også registrere defekter og kompensere for disse.

ai_build2

Den første store testen for konseptet var på en teknikkonferanse i Amsterdam i mai i år. Her produserte man i samarbeid med Arup Engineers en paviljong på 5 x 5 x 4,5 meter. Den besto av 18 ulike delar og tok femten dager å skrive ut. Totalkostnaden basert på en timepris per robot på 100 dollar, var rundt 36 000 dollar.

Siste nytt

Stratasys slipper stor og rask SLA-nyhet

På den store AM-messen Rapid + TCT i Detroit 8.-10. april avduket Stratasys et nytt produkt i SLA: Neo800+. En 3D-printer som vil kunne skrive ut 50 prosent raskere enn forgjengeren.
Neo800-768x512

GE Aerospace investerer stort i Europa

Flymotorprodusenten GE Aerospace investerer 78 millioner euro i fem europeiske land.
avio_aero_nologo1-1024x683

Airtech kjøper Kimyas filament-portefølje

Mot slutten av 2024 ble det kunngjort at den franske materialprodusenten Kimya ville avslutte sin produksjon av filamenter. Nå kommer Airtech til å ta over produksjonen i stedet.
Kimya-1024x682

Prototal utvider med polypropylen

Prototal utvider sin materialportefølje og tilbyr nå additiv produksjon av polypropylen (PP) deler ved bruk av pulverbedteknologi. Kombinasjonen er spesielt godt egnet for gasstette og kjemikaliebestandige applikasjoner.
pp-water-pump-filter-4

Les mer

Standarder for 3D-printing i maritim- og offshoresektorene

International Association of Classification Societies (IACS), en organisasjon for tekniske standarder som dekker over 90 % av verdens lasteførende flåte, har publisert nye retningslinjer som tar sikte på å veilede bruken av 3D-printing i maritim- og offshoresektorene. "Recommendation 186" angir et standardisert rammeverk for kvalifisering, godkjenning og sertifisering av metalldeler produsert ved bruk av additiv produksjon (AM).
3D-Press-release-new-image-1024x535

Etablerer AM-senter rettet mot offshore-industrien

Aker Solutions åpner et topp moderne 3D-printsenter i Trondheim sammen med Equinor, kalt ADDMO. Det vil være dedikert til å utforske potensialet til additiv produksjon for offshore vedlikehold- og modifikasjonsarbeid.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

Magnetisme kan redusere feil i 3D-printing

Sikkerhetskritiske komponenter for fly og Formel 1-racerbiler kan en dag bli 3D-printet via en ny teknikk, utviklet av forskere ved UCL og University of Greenwich, som reduserer ufullkommenheter i produksjonsprosessen betydelig.
acetabular_cup_crop

Trender for 3D Printing i 2025: Spørreundersøkelse

3d Printing Industry har som vanlig i starten av året spurt bransjeeksperter om sine spådommer for årets 3D-printmarked. Her er en oppsummering, og vi kan vel fastslå at det råder optimisme om utbredelsen av 3D-printing blant de som har uttalt seg.
company-3502288_1280