Autonome 3d-skriverroboter – fremtiden for byggeindustrien?

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 20 oktober 2016

ai_build1Det britiske oppstartsforetaket Daghan Cam Ltd har kombinert noen av dagens mest innovative teknikker i et forsøk på å forandre synet på hvordan vi bygger i fremtiden. Med hjelp av modifiserte robotarmer, 3d-skriverteknikk og avanserte algoritmer, har de utviklet en ”byggerobot” som kan se, lage og lære av sine feil.

Idéen til konseptet kom mens foretakets adminsitrerende direktør og grunnlegger Daghan Cam studerte arkitektur. Han innså at det eksisterte en kløft mellom produksjon i liten skala og byggeprosjekter i stor skala.

ai_build3

– På den ene siden har vi helautomatiske produksjonsprosesser, på den andre siden er vi totalt avhengige av menneskelig arbeidskraft, sier Daghan Cam. Vi ville flytte på grensene for hva som er mulig innen kunstig intelligens og design og hvordan vi kan skape med 3d-skriverteknikk.

For å muliggjøre virkelig store utskrifter monterte man store ekstruderingshoder på industrielle robotarmer. Deretter programmerte man disse robotskriverne til å skrive ut intrikate strukturer. For å holde nede kostnadene kombinerte man et lagdesign med et rutenettdesign i utskriftsstrategien. Konseptet kalles Ai Build.

Produksjonshastigheten viste seg imidlertid å være alt for langsom så man satte kameraer på robotene og programmerte de om, slik at de kunne analysere produksjonen og forholdene visuelt. På denne måten kunne robotene også registrere defekter og kompensere for disse.

ai_build2

Den første store testen for konseptet var på en teknikkonferanse i Amsterdam i mai i år. Her produserte man i samarbeid med Arup Engineers en paviljong på 5 x 5 x 4,5 meter. Den besto av 18 ulike delar og tok femten dager å skrive ut. Totalkostnaden basert på en timepris per robot på 100 dollar, var rundt 36 000 dollar.

Les mer

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Metalldeler som er printet i rommet har landet på jorden

Tidlig i 2024 ble en 3D-printer for metall sendt til romstasjonen ISS. Oppdraget var å prøveprinte i null tyngdekraft. Nå har de første metalldelene kommet til jorden og vil bli nøye analysert.
3D-new-1x

Svensk arkitektfirma tilbyr 3D-printede hus

Gjennom et samarbeid med Concrete Print vil Ross arkitektur & design kunne tilby sine kunder i Sverige 3D-printede hus i betong. Ifølge selskapet er dette en måte å skille seg fra konkurrentene på.
Screenshot

Siste nytt

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683