De bruker 3d-skrivere gjennom hele designprosessen

Smykkeprodusenten Lumitoro har Sveriges første smykkekolleksjon med smykker designet og lagd helt med 3d-skriverteknikk.

Smykkeprodusenten Lumitoro har Sveriges første smykkekolleksjon med smykker designet og lagd helt med 3d-skriverteknikk.

Roberto Chaves er designer og grunnlegger av foretaket Lumitoro, og han har fulgt 3d-skriver-teknikken lenge. Nå har han endelig funnet teknikk som tilsvarer kravene for hans formgivning. Foretaket har i over to år lagd prototypebestillinger fra ulike foretak, med ulike 3d-skriver-teknikker for å finne den perfekte løsningen for hvert unike smykke.

– Det har dels handlet om hvilke materialer som passer best til de ulike formene. Men også om hvorvidt man vil eller ikke vil etterbehandle for å oppnå Perfectly imperfect jewelry, som er foretakets egen beskrivelse av seg selv, sier Roberto Chaves.

Smykkene er lagd i alt fra nylon til legeringer med bronse og rustfritt stål. Selv titan benyttes og direkteprintes. Dette er en av de dyreste prosessene. Det kreves veldig mye ingeniørjobb å forberede stl-filene for å motvirke forvridninger i sluttproduktene, også å bearbeide støttemateriale er mer tidkrevende når gjelder titan sammenliknet med andre materialer.

Direkteprintet i glass
Lumitoro slutter ikke der. Tester har tll og med blitt gjort i å direkteskrive i glass, hvilket også kommer til å dukke opp i kommende kolleksjoner. Foretaket ser også på å benytte seg av mindre vanlige materialer innen 3d-skriving, så som keramikk, til og med tre.

Smykkene 3d-skrives av en rekke ulike leverandører. Mest benytter man seg av en rekke ulike servicebyråer i Tyskland, og iblant til og med direkte av maskinprodusentene. Dette dels fordi foretaket ikke ville ha råd til å ha en hel maskinpark for alle de ulike teknikkene de benytter. Men også av den enkle grunn at visse maskiner de har fått teste ikke engang finnes å kjøpe på markedet ennå.

I Lumitoros kolleksjon har man benyttet seg av hele smørgåsbordet av teknikker. Foretaket har selv tre enklere 3d-skrivere for tidlige prototyper og disse brukes mest for å se om visse former i det hele tatt er mulige å lage. Samt å få prøve ut ulike størrelser på smykkene på et tidlig stadium. Til slutt er sluttproduktene lagd ved  SLA-, SLS- og SLM-teknikk, men man 3d-skriver også voksformer for å formstøpe visse av smykkene i.

– Det er fremfor alt når det gjelder sølv eller gull at vi støper. Det blir aldeles for dyre sluttprodukter for kunden om vi skulle direkteskrive i sølv, sier Roberto Chaves.

Velger programvare etter formen på smykket
Det er ikke bare tilvirkningsteknikken Lumitoro har eksperimentert med. Da de selv utformer smykkene fra tegneblokk til ferdig design, ser de at forskjellige programvarer har forskjellige muligheter, og de benytter en rekke ulike CAD-programmer for å få frem den perfekte formen.

– Visse smykker som har mer organiske former for eksempel, da må man nesten bruke programvare som er beregnet for tv-spill eller film for å få frem den rette følelsen, sier Roberto Chaves.

Roberto Chaves ser også muligheten til å i fremtiden tilby en print-on-demand-tjeneste. Der skal også kunden kunne være med og påvirke smykkets utforming. Det kan dreie seg om å påvirke størrelse og materiale, men også muligheten til å personalisere sitt smykke med en tekst man selv har valgt.

Slik det ser ut idag salgsføres varene via Lumitoros lager. Roberto Chaves mener at på den måten kommer leveransetidene til å kunne holdes ganske korte. Ved et print-on-demand tilfelle skulle leveransetiden kunne være mellom en til fire uker.

Navnet Lumitoro er sammensatt av Lumi som betyr snø på finsk, og toro som betyr tyr på spansk.

Roberto Chaves er en av foredragshoderne på årets strategikonferanse 3D-Dagen i Stockholm. Les mer om konferansen her.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


IKEA med i prosjekt om individualisert gaming-utstyr

UNYQ, som fremstiller proteser og ortopediske løsninger, går sammen med IKEA for å utvikle en enestående prototype, hvis mål er å gjøre gaming-utstyr ergonomisk, individuelt tilpasset og samtidig designmessig i tråd med med hjemmets øvrige interiør.

Publisert av: 

EOS ansetter en Chief Digital Officer

EOS har opprettet en ny stilling, Chief Digital Officer og har ansatt Güngör Kara i stillingen. Han har bygget opp et team eksperter – Additive Minds

Publisert av: 

Snapmaker – 3D-printer, CNC og laser i samme maskin

3DNet har inngått avtale med produsenten Snapmaker om distribusjon av deres produkter i Norden. Deres første produkt, Snapmaker 3-in-1, er en 3D-printer, CNC-fres og lasergraverer i én og samme maskin, til godt under ti tusen kroner. Snapmaker samlet inn totalt over to millioner dollar, fra over 5 000 personer på Kickstarter våren 2017.

Publisert av: 

Hackrod og Siemens i partnerskap for å muliggjøre en helt ny måte å designe og produsere kjøretøy på

Hackrod, Inc. og Siemens PLM Software har inngått et partnerskap for å akselerere arbeidet med å nå deres felles visjon om demokratisering av designprosessen og produksjonen av kjøretøy. Tanken er at forbrukeren blir den som står for de kreative ideene.

Publisert av: 

En sukkerprinter til medisinsk forskning

Forskere fra Universitetet i Illinois har utviklet en ny slags 3d-printer, som kan produsere komplekse former av sukkermateriale, som kan benyttes til å dyrke biologisk vev.

Publisert av: 

Nå nye høyder med Concept Laser M2

GE Additive slipper en oppdatering til sin 3d-printer Concept Laser M2 cusing. Ifølge selskapet skal de nye oppdateringene medføre økt produktivitet, pålitelighet og lavere driftskostnader.

Publisert av: 

De bioprinter menneskelige hornhinner

Bioprinting kan på sikt løse mangelen på donorer av øyevev. – Det har vist seg å være mulig å printe hornhinner, sier professor Che Connon fra Newcastle University.

Publisert av: 

3D Systems slipper to nye printere

3D Systems lanserer to nye 3d-printere, en for metall og en for dentalapplikasjoner. – Vi tror på at disse 3d-systemene kommer til å bidra til ekspansjonen av metallprinting, sier 3D Systems Kevin McAlea.

Publisert av: 

HP og Siemens utvider samarbeidet om additiv tilvirkning

En utvidelse av Siemens design og produksjonsprogramvare er med for å støtte HP sine nye fullfarge 3D-printere i serien
HP Jet Fusion 3D 300/500. Denne muliggjør konseptprototyping, så vel som korte produksjonsserier for sluttbrukerprodukter. HP Multi Jet Fusion 3D-printteknologi blir nå lagt til i Siemens «Additive Manufacturing Experience Center» i Erlangen, Tyskland.

Publisert av: 

Klimasmart med 3d-printing i tre

Nå starter prosjektet WOULDWOOD med sikte på et nytt 3d-system for holdbar design og tilvirkning for byggesektoren og kjøretøyindustrien. – Å bygge i tre har blitt stadig mer interessant ut ifra et klimaperspektiv, og 3d-printing innebærer muligheter til nærproduksjon som kan minske miljøbelastende transport, mener RISE.

Publisert av: 

Matt materiale fra Sverige

Den svenske filamentprodusenten add:north lanserer snart sitt nye filament add:architect – Mange arkitekter har etterspurt en helt hvit og matt overflatefinish, sier add:norths direktør, Nils Åsheim.

Publisert av: 

Vinnerne av 3D Printing Industry Awards 2018

Materialise, E3D og Desktop Metal System var noen av vinnerne i årets 3D Printing Industry Awards. – Det er virkelig givende å få en slik validering fra eksperter på bransjen, sier Ric Fulop, direktør for Desktop Metal.

Publisert av: 

Kodak i nytt partnerskap for programvare

3DPrinterOS kommer fremover til å levere programvaren for KODAKs modell Portrait 3D Printer. – Det kan sammenliknes med suksessen som DOS og IBM så med datamaskinen på 80-tallet, men for 3DPrinterOS og Kodak, sier John Dogru, direktør for 3DPrinterOS.

Publisert av: