De bruker 3d-skrivere gjennom hele designprosessen

Smykkeprodusenten Lumitoro har Sveriges første smykkekolleksjon med smykker designet og lagd helt med 3d-skriverteknikk.

Smykkeprodusenten Lumitoro har Sveriges første smykkekolleksjon med smykker designet og lagd helt med 3d-skriverteknikk.

Roberto Chaves er designer og grunnlegger av foretaket Lumitoro, og han har fulgt 3d-skriver-teknikken lenge. Nå har han endelig funnet teknikk som tilsvarer kravene for hans formgivning. Foretaket har i over to år lagd prototypebestillinger fra ulike foretak, med ulike 3d-skriver-teknikker for å finne den perfekte løsningen for hvert unike smykke.

– Det har dels handlet om hvilke materialer som passer best til de ulike formene. Men også om hvorvidt man vil eller ikke vil etterbehandle for å oppnå Perfectly imperfect jewelry, som er foretakets egen beskrivelse av seg selv, sier Roberto Chaves.

Smykkene er lagd i alt fra nylon til legeringer med bronse og rustfritt stål. Selv titan benyttes og direkteprintes. Dette er en av de dyreste prosessene. Det kreves veldig mye ingeniørjobb å forberede stl-filene for å motvirke forvridninger i sluttproduktene, også å bearbeide støttemateriale er mer tidkrevende når gjelder titan sammenliknet med andre materialer.

Direkteprintet i glass
Lumitoro slutter ikke der. Tester har tll og med blitt gjort i å direkteskrive i glass, hvilket også kommer til å dukke opp i kommende kolleksjoner. Foretaket ser også på å benytte seg av mindre vanlige materialer innen 3d-skriving, så som keramikk, til og med tre.

Smykkene 3d-skrives av en rekke ulike leverandører. Mest benytter man seg av en rekke ulike servicebyråer i Tyskland, og iblant til og med direkte av maskinprodusentene. Dette dels fordi foretaket ikke ville ha råd til å ha en hel maskinpark for alle de ulike teknikkene de benytter. Men også av den enkle grunn at visse maskiner de har fått teste ikke engang finnes å kjøpe på markedet ennå.

I Lumitoros kolleksjon har man benyttet seg av hele smørgåsbordet av teknikker. Foretaket har selv tre enklere 3d-skrivere for tidlige prototyper og disse brukes mest for å se om visse former i det hele tatt er mulige å lage. Samt å få prøve ut ulike størrelser på smykkene på et tidlig stadium. Til slutt er sluttproduktene lagd ved  SLA-, SLS- og SLM-teknikk, men man 3d-skriver også voksformer for å formstøpe visse av smykkene i.

– Det er fremfor alt når det gjelder sølv eller gull at vi støper. Det blir aldeles for dyre sluttprodukter for kunden om vi skulle direkteskrive i sølv, sier Roberto Chaves.

Velger programvare etter formen på smykket
Det er ikke bare tilvirkningsteknikken Lumitoro har eksperimentert med. Da de selv utformer smykkene fra tegneblokk til ferdig design, ser de at forskjellige programvarer har forskjellige muligheter, og de benytter en rekke ulike CAD-programmer for å få frem den perfekte formen.

– Visse smykker som har mer organiske former for eksempel, da må man nesten bruke programvare som er beregnet for tv-spill eller film for å få frem den rette følelsen, sier Roberto Chaves.

Roberto Chaves ser også muligheten til å i fremtiden tilby en print-on-demand-tjeneste. Der skal også kunden kunne være med og påvirke smykkets utforming. Det kan dreie seg om å påvirke størrelse og materiale, men også muligheten til å personalisere sitt smykke med en tekst man selv har valgt.

Slik det ser ut idag salgsføres varene via Lumitoros lager. Roberto Chaves mener at på den måten kommer leveransetidene til å kunne holdes ganske korte. Ved et print-on-demand tilfelle skulle leveransetiden kunne være mellom en til fire uker.

Navnet Lumitoro er sammensatt av Lumi som betyr snø på finsk, og toro som betyr tyr på spansk.

Roberto Chaves er en av foredragshoderne på årets strategikonferanse 3D-Dagen i Stockholm. Les mer om konferansen her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *