I hjertet av IKEAS utvikling

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 20 oktober 2016

ikeaHenrik Holmberg er sjef for IKEA of Swedens prototypeenhet i Älmhult. Her har han arbeidet siden 2001 og som sjef siden 2008. Avdelingen har ansvaret for å supplere alle behov for prototyper innen organisasjonen, uansett produkttype. Her er 3d-printteknikken uvurderlig som et hjelpemiddel for raskt å visualisere et design eller teste følelsen i et kommende produkt.

– Vi har faktiskt benyttet 3d-printing siden 2003, da i form av en ganske liten, men dyr FDM-maskin, sier Henrik Holmberg.

Avdelingen består av 14 medarbeidere, alle er spesialister på sitt område. Således finnes det et område for overflatebehandling, for plast, tre, metall, og så 3d-print, der man for tiden har to spesialister.

Investering ga boost
Det er en ganske gedigen maskinpark, utover to nyinvesteringer kjører man en Stratasys Eden 500 med polyjetteknikk, og en Stratasys Fortus 400, som er en større, industriell FDM-maskin.

I slutten av fjoråret bedret man produksjonskapasiteten med ytterligere en Fortus 900 og en Objet 500 Connex3 som er Stratasys sin flaggskipsmodell og benytter foretakets teknikk for å blande flere materialer. Dessuten arbeider maskinen med farger, i RGB. Det ga en real boost til avdelingen, der fleksibilitet og service er to honnørord.

– Ett av våre fremste oppdrag er å hjelpe våre kunder å komme så langt som mulig så raskt som mulig, iblant til lakkerte funksjonsprototyper i fullfarger, sier Henrik Holmberg. Vår Connex3 tillater dette veldig godt, samtidig som vi kan sikre både geometri og funksjonalitet.

Plast som ikke er plast
Man produserer utelukkende i plast, men det er en stor mengde prototyper for produkter som til slutt ikke skal være i plast. Det kan være alt fra porselensgjenstander og gryter, til stoler og komponenter som skal inngå i større deler. Til forskjell fra andre prototypeproduksjoner setter man større fokus på designaspektet.

– Visst skal vi sikre geometriene, men vi maler også overflater og behandler med lakk, for eksempel. Det handler mer om designet og om helheten i vår prototypeproduksjon. Deretter er kvaliteten alfa og omega for IKEA og jeg kjenner at 3d-printing ikke gir samme kvalitet som for eksempel en formstøpt detalj. Men til vårt formål fungerer 3d-printing utmerket.

– Vi benytter alle de materialer som er tilgjengelige for Connex-teknikken. Men man kan si at vi har funnet vårt spekter av materialer som vi kjører oftere.

– Dette med å blande materialer i produksjonen er relativt nytt for oss og vi finner mer og mer for hver produksjon. Vi ser det som en kjempefordel å kunne blande materialer for ulike egenskaper. Våre designere kan da komme nærmere følelsen av å holde i en gjenstand samtidig som det gir våre ingeniører mulighet til å verifisere konstruksjoner.

Gjør IKEA bedre
Henrik Holmberg og hans prototypeavdeling myser på flere nye 3d-printteknikker, men viktigst er likevel at teknikken understøtter oppdraget.

– Vi har et behov for å sikre produktdokumentasjon i form av 3d-tegninger på beste måte og kan 3d-print gjøre dette så er det også det mest effektive verktøyet vi har.

– Dog skulle vi ville printe raskere, billigere og i mer miljøvennlige materialer. Det hadde gjort både oss og IKEA bedre. Men visst er det et bra verktøy for vår virksomhet. Det tillater oss å gjøre veldig mye og gir oss gode forutsetninger for å utvikle nye prototyper med god presisjon.

Les mer

Svensk arkitektfirma tilbyr 3D-printede hus

Gjennom et samarbeid med Concrete Print vil Ross arkitektur & design kunne tilby sine kunder i Sverige 3D-printede hus i betong. Ifølge selskapet er dette en måte å skille seg fra konkurrentene på.
Screenshot

Interessen for AM i emballasjebransjen våkner

Krones bruk av 3D-printing har spredt seg i emballasjeindustrien. Dette ble lagt merke til av 3DVerkstan, som stilte ut på Scanpack-messen sammen med Ultimaker.
3DV-1-1024x683

Amexci flytter inn i nybygde lokaler i Ørebro

Amexci flytter nå fra Karlskoga til et helt nybygd anlegg på 4700 kvadratmeter i Ørebro. Ifølge selskapet markerer dette et betydelig skritt fremover i oppdraget om å fremme industriell 3D-utskrift av metall over hele Europa.
Amexci-2

Svensk firma står bak Japans største robotcelle

Det svenske selskapet ADDICT3D, som jobber med robotintegrasjon, har utviklet Japans (så langt) største 3D-printer med robotarm. Et første skritt mot å bli etablert i det enorme japanske AM-markedet og bli "big in Japan".
Circulus-kollage-1024x682

Siste nytt

De gjør avfall om til AM-materialer

Resirkulerte materialer fra avfallsstrømmer som kaffe, oliven og kork. Det har blitt den spesielle nisjen til det spanske selskapet Smart Materials 3D.
Smart-3D-3-1024x683

Designklassiker i 3D-printet utgave lyser opp Helsingborg

Det har hengt over mange spisebord siden lanseringen i 1968. Nå skal Bumlingen fra svenske Ateljé Lyktan i gigantformat lyse opp Helsingborg med det formål å skape trygghet.
– Så vidt jeg vet er det verdens største 3D-printede lampe, sier skaperen Per Hjort.
Bumling-kollage-768x512

Nexa3D trakk seg fra Formnext rett før

Alle som så på hallplanen for årets Formnext kunne se at Nexa3D har bestilt et stort utstillingsområde midt i hall 11.1. Men på stedet der standen skulle stå, var det i stedet kaffevogn, bord og stoler.
Nexa3D-1024x683

"Materialutvikling sikrer kundenes investering"

På fjorårets Formnext slo Stratasys til med en storslått maskinlansering: F3300. I år var det i stedet materielle nyheter som sto i fokus, ikke minst med den nye pulvergjenvinningsløsningen ReLife, men også innen PolyJet.
Stratasys-5-1024x683