Konsumentskriverne er pådriverne for utviklingen

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 27 oktober 2016

xyzprintingDet globale 3d-skriversalget steg med 14 prosent i det første halvåret i år sammenliknet med samme periode i fjor. Det viser tall fra undersøkelsesforetaket CONTEXT. Interessant nok så er det desktopskrivere under 5000 dollar som nå er pådrivere i utviklingen.

Majoriteten av alle 3d-skrivere som selges er konsumentmaskiner. Slik har det sett ut i mange år. Men undersøkelsen viser at konsumentsegmentet vokste med 15 prosent, samtidig som industriløsninger sank med samme tall.

– Det blir en stadig tydeligere oppdeling mellom konsument- og proffmaskiner, sier Chris Connery, sjef for området Global Analysis hos CONTEXT. Vi ser få forgreninger mellom varemerker, kanaler og iblant sluttmarkeder.

På konsumentmarkedet er det foretaket XYZprinting som tar førsteplassen. Foretaket har 19 prosent av markedet til tross for en svakere utvikling i andre kvartal i år. Blant de fem største leverandørene, så Ultimaker, M3D og Flashforge vekst i antall solgte enheter. Kun Stratasys (Makerbot) tapte i salg. Hovedmålgrupper for dette skriversegmentet er utdanning og tilvirkningsindustri, mens hobbybrukere og den såkalte maker-bevegelsen fortsatt er viktige områder.

Hve skjer på industrisiden da? Sett til omsetning utgjør 3d-skriverne her 78 prosent. Men antall solgte enheter sank med 15 prosent. Metallskriverleverandørene henger ikke med leppa for det. Disse foretakene bidro nemlig til en omsetningsøkning på 3 prosent i perioden. Kjemper som Stratasys og 3D Systems taper i salg, hvilket kan bero på at presumtive kunder venter inn nye teknikker.

– Vi ser at mange nå skifter fokus mot metallskrivere og helt nye aktører som HP og Carbon, sier Chris Connery.

På metallsiden gasser man kraftig på. Området vokste med 17 prosent i perioden. CONTEXT mener at General Electric, GE, kan fungere som en katalysator for fortsatt vekst. GE har sagt at deres forretningsområde innen flyindustri skal utvikles med egen produksjon og salg av 3d-skrivere for metallproduksjon.

Les mer

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683

Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.
Formlabs-Unilever-1-1024x681

Siste nytt

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683