Den svenske regjeringen tar høyde for 3d-printing

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 30 november 2016

3d-skrivere er med når den svenske regjeringen satser på industriforskning. 

Helene Hellmark Knutsson
Helene Hellmark Knutsson

Helene Hellmark Knutsson, Sveriges forskningsminister ga i forrige uke ut proposisjonen «Kunskap i samverkan – för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft». Det er en strategisk tiårsplan for hvordan svenske selskaper skal styrke sin konkurranseevne. Det vil i hovedsak skje med økt støtte til forskning på ulike nivåer. I tillegg til digitalisering, automatisering og roboter nevnes også 3D-printer som et viktig verktøy.

Ifølge Knutsson muliggjør den fjerde industrielle revolusjonen en produksjon som ikke bare er automatisert, men også digitalisert. Det kan føre til nye måter å møte kunder på, og nye forretningsmodeller. Nye bærekraftige biobaserte materialer, dataskytjenester, robotics og produksjon med 3D-printere skaper muligheter i alle bransjer, og er en forutsetning for å opprettholde konkurransekraften i Sverige.

Dessuten er nye holdbare materialer og avansert miljø- og klimateknologi nøkkelen til å oppnå en mer effektiv og giftfri produksjon. De nye digitale produksjonsteknologiene og nye materialer vil påvirke både næringsliv og samfunn. Det å dra nytte av disse mulighetene er en stor utfordring, men er avgjørende for Sverige og de svenske regionenes fremtidige konkurranseevne. For å oppnå suksess må tradisjonelle industribedrifter dra nytte av den digitale kompetansen til småbedrifter i digitaliseringens forkant og ukonvensjonelle partnerskap må etableres mellom bedrifter og aktører fra vidt forskjellige områder. Hvis Sverige ikke klarer å gripe disse nye mulighetene risikerer svensk industri å miste konkurransekraft.

Den svenske regjeringen har nå overlevert den forskningspolitiske proposisjonen «Kunskap i samverkan – för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft» til Riksdagen, det svenske Stortinget. Lovforslaget presenterer regjeringens syn på forskningspolitikken i et tiårsperspektiv, med særlig fokus på satsninger i perioden 2017-2020. Viktige hjørnesteiner i proposisjonen er økt basisbevilgning til universiteter og høyskoler, investeringer i forskning knyttet til globale samfunnsutfordringer og økte ressurser for å styrke Sveriges innovasjonsevne.

– Proposisjonens navn forsøker å fange opp den ferdretningen regjeringen ønsker å se. Det innebærer økt samarbeid mellom høyskoler, næringsliv og samfunnet for øvrig for å møte våre store samfunnsutfordringer og styrke vår konkurranseevne. Det har tidligere vært en misforståelse av at det er politisk mulig å identifisere fremstående forskning for å oppnå raske resultater. For regjeringen er det ganske viktig å skape gode og langsiktige forutsetninger for forskere og forskningen for å utvikle den fremste forskningen, sier Helene Hellmark Knutsson, minister for høyere utdanning og forskning.

Regjeringen har også lansert en ny industrialiseringsstrategi – Smart industri – som dekker 118 tiltak på fire fokusområder: digitaliseringsmuligheter i industrien, industriens bærekraft, kompetansebesørgelse og utvikling av attraktive innovasjonsmiljøer. Innenfor rammen for arbeidet har regjeringen besluttet også å fremme regional nyindustrialiseringsarbeid og koordinering mellom nasjonale og regionale tiltak.

Les mer

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

Helsingborg satser på 3D-printede elbiler

Helsingborg og Lunds universitet i Sverige har signert en intensjonsavtale med det spanske selskapet e-Miles for en serie tester med 3D-printede kjøretøy. Disse skal brukes i et transportsystem for både personer og gods.
Test_drive

Oppstartsfirma får pris for innovativ metallprinter

Procada fra Trollhättan i Sverige har utviklet en 3D-printerteknologi som blant annet gjør det mulig å skrive ut produkter i lettmetall. For dette har de blitt tildelt pris for Årets oppstartsfirma av Innovatum Science Park.
Procada-Arets-startup-i-Trollhattan.-Foto-Jerry-Lovberg

Miljøvennlig bygging med nanocellulose

Svenske forskere har for første gang vist hvordan et lettvektsmateriale laget av nanocellulose og alger kan 3D-printes og brukes som et bærekraftig byggemateriale.
Chalmers-1

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden