Komplett svensk løsning for bio-utskrifter

CELLINK består av Erik Gatenholm, Jockum Svanberg, Hector Martinez Avila og Ida Henriksson.

CELLINK består av Erik Gatenholm, Jockum Svanberg, Hector Martinez Avila og Ida Henriksson.

Bioutskrifter er fremtiden for regenerativ medisin. Det mener Erik Gatenholm, adm dir på svenske CELLINK. På bare åtte måneder har det lille Gøteborgsforetaket lansert et universelt “bio-blekk” for bioutskrifter og en egen kostnadseffektiv bioskriver – INKREDIBLE.

Teknikken gir oss muligheten til å skape helt nye vevstrukturer, sier Erik Gatenholm. Ta for eksempel et øre. Det kan man dyrke frem in vitro med tradisjonell teknikk. Men du kan aldri få en eksakt form på det. Men gjennom å skrive det ut i en bioskriver får du et mer realistisk vev, samtidig som du kan få en mye mer eksakt øreform.

Idéen bak INKREDIBLE-skriveren kommer fra et samarbeid med Chalmers, der CELLINK utviklet verdens første universelle bioink – også det med navnet CELLINK. Det er et cellevennlig materiale som kan benyttes på en rekke biomedisinske områder.

cellink2

Bare noen  måneder etter lanseringen av bio-materialet tok man utviklingen et skritt lenger og bestemte seg for å utvikle en egen bioskriver. Målet var en kostnadseffektiv entry level maskin for de som ikke vil investere i løsninger med prislapper på hundretusenvis av kroner.

– Vi startet å utvikle maskinen i mai 2015 og lanserte den på en stor biomedisinsk konferanse i Bostion i september samme år.

– Hovedgrunnen til at vi også satset på å utvikle egne skrivere var for å gi merverdi til kunder som benytter  CELLINK. Det blir ytterligere et verktøy for forskere eller foretak å kunne vokse på, øke kunnskapsbasen og effektiviteten.

Filosofien bak INKREDIBLE-skriverne er at alt skal bygge på open source. Teknikken minner ellers om mindre skrivermodeller som MakerBot. Begge modellene har to skrivehoder som har tatt flere måneder å utvikle.

– Det er noe som gjør våre maskiner unike, sier Hector Martinez Avila, maskiningeniør hos CELLINK. En av de viktigste funksjonene til en bioskriver er en detaljert og eksakt kontroll av trykket bak den teknikken som appliserer biomaterialet. Dette kan man både styre og overvåke meget eksakt med vår løsning.

– Sverige er en global leder innen biomedisin og teknikk, og vi legger ned store ressurser på forskning på dette området. Målene for oss her på CELLINK er satt høyt – omkring 25 personer dør daglig på grunn av organsvikt. Tenk om vi kan redde disse gjennom regenerativ medisin og bioutskrifter av organer, avslutter Erik Gatenholm.

På strategikonferansen 3D-Dagen den 24. november i Stockholm forteller CELLINK mer om sin teknikk og hvordan den benyttes innen medisinteknisk forskning. Mer info her.


MER OM INKREDIBLE 3D Bioprinter
• Teknikk: Micro-ekstrudering
• Byggvolum: 120 x 80 x 50 mm
• Lagoppløsning: 50-100µm
• Nålstørrelse: Styres av brukeren
• Materiale: Hydrogel (CELLINK, alginat m m)
• Herding: UV-LED

CELLINK-TEAMET
Erik Gatenholm (co-founder) er forretningsmannen med en bakgrunn fra Virginia Tech og studerer akkurat nå på en Master innen Innovasjon ved Handelshøyskolen i Gøteborg. Han grunnla sitt første biotech-foretak i USA da han var 18 år gammel.

Hector Martinez Avila, PhD (co-founder) er doktor i tissue engineering med inretning mot biomedisin, vev og bioutskrifter.

Ida Henriksson er sivilingeniør i kjemiteknikk fra Chalmers med inretning mot materialkjemi. Hun har også fokusert videre på bio-inkjet.

Jockum Svanberg er sivilingeniør i datateknikk fra Chalmers, og studerer siste året på en master i datavitenskap med innretning mot algoritmer, programspråk og logikk.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3DVerkstan 2.0 har vekst i sikte

I fjor vår kjøpte britiske Solid Print3D konkursboet til 3DVerkstan Nordic. Administrerende direktør Neil Sewell tok deretter over som leder av det nye 3DVerkstan AB også. Denne uken da han besøkte Stockholm, tok 3dp Norge en prat med ham om fremtiden. Og det ser lyst ut.

Publisert av: