Rapport fra Elmia Subcontractor

Casper Rosén og Ulf Qviberg, 3D Center.

Casper Rosén og Ulf Qviberg, 3D Center.

Det blir stadig mer additiv tilvirkning på den store messen Elmia Subcontractor. I år var det et tyvetalls leverandører og servicebyråer til stede for å vise hvordan de arbeider mot svensk tilvirkningsindustri.

Agentene 3D Center, r.a.p.s. og Scan 3D Innovations samutstilte på en stor stand der det tidvis var trangt om saligheten. Foruten FDM-skrivere i ulike størrelser og 3d-skanning live med Artec skannere, viste Casper Rosén fra 3D Center frem den nye, mindre SLS-løsningen Sinterit Lisa.

– Det er en løsning som er både plassgjerrig og kostnadseffektiv til SLS å være. Den senker terskelverdien for SLS-teknikken betydelig, i og med at den ligger på rundt en tiendedel sammenliknet med andre SLS-skrivere. For tiden skriver den ut i PA12 Black. eller Flexa Black, som er et fleksibelt gummiliknende materiale for prototyper. Byggvolumet er på 110 x 150 x 130 millimeter, hvilket er tilstrekkelig for behovet til mange foretak.

– Tiltenkt målgruppe er de som har erfaring med eller er avhengige av SLS-utskrifter, f.eks via servicebyrå. Det kan være slik at du skriver ut kompliserte geometrier som kun SLS takler. Det kan også være slike tilfeller hvor du ikke vil ha noe spor av støttestruktur på dine  utskrifter.

På plass på standen var også forgjengeren til 3D Platforms store FDM-skriver 3DP1000 – nå med navnet 3DP Workbench. Nyheter er mer kraftfulle servomotorer og høyere utskriftshastighet.

Pär Nobring, adm dir på r.a.p.s. er en mann med mange jern i ilden. Han er instruktør på den nye 3d-teknikkutdannelsen i Eslöv i Skåne, han er ansvarlig for salget av EnvisionTECs maskiner i Sverige og han arbeider aktivt med entreprenører og oppfinnere som trenger hjelp med å ta sine idéer til markedet, oftest med hjelp av 3d-skriverteknikk. På Elmia viste han DLP-teknikk fra EnvisionTEC og den lille FDM-maskinen UP! BOX. På standen fantes også det nye funnet Felix fra Nederland, for øvrig den skriveren som studentene på YH-utdanningen 3d-printteknikk i Eslöv benytter.

Daniel Ljungstig og Eric Cederberg, 3DVerkstan.

Daniel Ljungstig og Eric Cederberg, 3DVerkstan.

Hos 3DVerkstan sto adm dir Daniel Ljungstig sammen med Erik Cederberg og andre kollegaer og viste Ultimakers nylig lanserte Ultimaker 3, som har høstet stor oppmerksomhet. Vi har tidligere skrevet om denne neste generasjons 3d-skriveren med nye funksjoner som bør tiltale også industrikunder.

– Vi har i og for seg alltid arbeidet mot B2B-segmentet, men nå tar vi et skritt nærmere med Ultimaker 3, sier Erik Cederberg. Det åpner for enda bedre muligheter for å kunne lage prototyper og småserier direkte på foretaket.

– Det er også en fin anledning her på messen å få besøkerne til å innse mulighetene med den nye maskinen. Vi vil bryte myten om at det må koste hundretusentalls kroner å bygge med støttemateriale, for eksempel.

– Ultimaker 3 ble lansert for et par uker siden og salget går strålende. Vi ser at det først og fremst er kunder som har vært interesserte i 3d-skrivere, men som kjenner at deres behov ikke tidligere har kunnet tilfredsstilles. På denne måten kan maskinen også erstatte tradisjonell prototypeservice. Med den lave prisen kan kundene også lage utviklingstrinn av modellen, i stedet for å bare gjøre CAD-rendringer frem til sluttprodukt.

3DVerkstan er også agent for Formlabs og her har det nettopp kommet inn nye materialer. Blant disse finner man Durable, et materiale som simulerer PP.

– Et annet er High Temp, et materiale som takler høye temperaturer, opp til 289 grader. Det kan benyttes for funksjonelle prototyper som skal utsettes for varme. Det åpner også for å skrive ut formsprøytingsverktøy for testserier.

Kim Johansson, Acron.

Kim Johansson, Acron.

Hos servicebyrået Acron sto Kim Johansson og slo et slag for produksjon, altså 3d-utskrevne sluttprodukter. Det er et område som bara vokser hos det Anderstorpbaserte foretaket, men det er fortsatt vanskelig å få industrien til å forstå mulighetene.

– Markedet er der, og det er et behov, men ingen vågar å ta steget. Vi ser det som vår oppgave å få kundene til å forstå at 3d-skriverteknikken kan anvendes til dette.

Acron stilte ikke ut en eneste prototype på Elmia. I stedet viste de 3d-utskrevne produksjonsdetaljer, hvorav en var et eksempel på hvordan det er mulig å tilpasse en ABB-robot med 3d-utskrevne ”verktøy”. En effektiv måte å kople sammen eksisterende prosesser med fleksibiliteten i 3d-skriverteknikken for ulike målsettinger.

– Det er et samarbeid med Robotteknik i Anderstorp og er for oss en måte å forklare hvordan en robot med SLS-utskrevne detaljer kan se ut og fungere. Roboten på messen plukker frem foringer i et visst mønster, og kan samarbeide med annen robot.

Et annet kundeeksempel er Autolabel, et Göteborgsbasert foretak som tilvirker mindre etikettmaskiner.

– Deres produkt er helt unikt og umulig å produsere med annen teknikk. den er i grunnen konstruert for 3d-skrivere, der konstruktøren har gått ut fra ønskede funksjoner, ikke produserbare konstruksjoner.

– Mellom 15-20 komponenter i Autolabels etikettmaskin er 3d-utskrevne. Dessuten finnes etikettpåtrykkeren i rundt hundre ulike versjoner, helt avhengig av etikettens størrelse og kundens behov.

Jonas Sandwall, markedsansvarlig ved Prototal i Jönköping, var også han innstilt på produksjon. Foretaket var til stede for å treffe nye, men fremfor alt eksisterende kunder.

– Vi har teknikk som tar kunden fra idé til ferdig produkt. Det kan være enstykksdetalj på et tidlig stadium der kunden vil sjekke form og funksjon til produksjon. Og takket være vår teknikkbredde kan vi guide kunden til den mest kostnadseffektive tilvirkningsmetoden. Iblant blir det 3d-utskrift om et krav er unik funksjonalitet eller der man vil ha muligheten til å individualisere hver detalj. Eller så velger vi mer konvensjonelle metoder som fresing, støping eller formsprøyting.

Prototal har en tydelig strategi for 2017 og er på vei inn på nye markeder.

– Vi ser to tydelige områder å satse på neste år. Dels skal vi øke vår kapasitet innen formsprøytingsverktøy. Til det formålet har vi en ny fresemaskin med robotcelle som vi skal få i full drift. På plateavdelingen har vi unike fleksformingspresser og nå har vi funnet et antall nye segmenter, mest i Tyskland, som vi håper skal bære frukter. Vi var nylig på den tyske kjøretøymessen IZB i Wolfsburg, for å knytte nye kontakter, så det ser lovende ut.

Mikael Sohlberg, GTP.

Mikael Sohlberg, GTP.

Mikael Sohlberg, markedsansvarlig hos GT Prototyper i Ystad, har hatt et mildt sagt hektiskt år. Nå er man igang med den utvidete maskinparken etter kjøpet av et dansk servicebyrå i sommer, noe man vil arbeide videre med.

– Nå må vi samle oss og la investeringene sette seg og vise resultater. Samtidig er vi veldig åpne for nye teknikker og skal ned på Formnext neste uke for å sondere. Finner vi noe vi tror på, kjøper vi det.

Martin Nielsen på Signcom har også opplevd et snev av turbulens i år, med General Electrics uventede bud på Concept Laser etter at handelen med SLM Solutions ikke gikk i boks. Martin Nielsen har i flere år hatt ansvaret nettopp for salget av Concept Lasers løsninger i Norden og tar handelen med ro.

– Vi har en avtale med Concept Laser som løper videre. Det interessante med GE-handelen er at de satser hundre millioner kroner på å utvikle Concept Lasers hovedkvarter i Lichtenfels. Det er en styrke for foretaket.

Concept Laser har også en stor lansering på gang. På Formnext slipper de en kommersiell versjon av konseptet ”Factory of tomorrow” som ble vist på fjorårets Formnext. Nå kommer den altså i ferdig versjon. M Line, som maskinen kommer til å hete, er en modulær AM-maskin spesielt tilpasset industriell bruk.

Siden for en tid tilbake har Signcom også satset på mindre, robuste FDM-maskiner, blant annet fra polske Zortrax.

– De har blitt lovpriset av flere eksperter og selger som smør på messer, ikke minst på grunn av den attraktive prisen og den stabile konstruksjonen og kvaliteten som de gir.

Evald Ottosson fra Protech viste utvalgte deler fra Stratasys-porteføljen, fra de mindre Makerbot-modellene, til Objet Connex-løsninger.

– Besøkerne er mest fokuserte på produksjonsdetaljer som jigger og fiksturer.

Claes Sjödahl fra servicebyrået Addema har i løpet av året arbeidet med å rette seg mot medisinteknikk. Det er en viktig strategi for foretaket som også har begynt å sertifisere seg for medisintekniske applikasjoner.

– Ellers har vi en veldig blanding av kunder blant bransjene, en jevn fordeling. Men vi ser at bestillinger av sluttprodukter har økt veldig mye det siste året. Stadig flere kunder kommer i dag med produkter som allerede er tilpasset for 3d-utskrift. De har virkelig tenkt seg om på forhånd. Tidligere var det mer at de hadde sin formsprøytede detalj og lurte på om vi kunne 3d-skrive den.

Hos PLM Group sto Tawfiq Shams og Christoffer Wester for å fortelle om foretakets utvalg innen 3d-skriverteknikk. Utover at man er hoveddistributør for 3D Systems har man nylig tatt inn 3d-skriverutvikleren Markforged i huset. Foretaket har nettopp lansert sin nyeste karbonfiberskriver Mark X, en løsning som retter seg mot tilvirkende industri.

– Vi har også gode innstegsmaskiner som forgjengeren Mark Two 2 eller XFAB, som er en SLA-basert maskin, for de som vil begynne å utprøve teknikken.

Torbjörn Holmstedt og Karolina Johansson på Lasertech.

Torbjörn Holmstedt og Karolina Johansson på Lasertech.

Karolina Johansson og Torbjörn Holmstedt på Lasertech har stilt ut på Subcontractor i 16 år. De første 15 årene med lasersveising og siden for to år siden med 3d-skriver i form av en Arcam-maskin.

– Siden vi begynte med additiv tilvirkning har majoriteten av besøkerne hos oss villet prate om 3d-skriverteknikk, sier Karolina Johansson. Vi ser fortsatt stor interesse.

– Besøkerne stiller interessante spørsmål om materialer og produksjonskvalitet, men for at det virkelig skal vokse må vi bearbeide de som er et trinn høyere opp i hierarkiet  – de som sitter på pengene.

Lasertech har i løpet av året åpnet firma i Norge sammen med en norsk aktør – Narvik Additive Manufacturing, NAM. Her har man lasercladding i form av en Trumpf Topcell 3000. Den klarer utover cladding også 3d-laserskjæring og herding.

– Så har vi også kjøpt enda en EOS 290 og en plastmaskin EOS P380, for å fremstille støpeemner, avslutter Torbjörn Holmstedt.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *