Designjulepynt med 3D-teknologi

Foto:Andersen og Voll

Foto:Anderssen og Voll

Designerne i Anderssen & Voll tar i bruk moderne materialer og teknikker når de lager pynt til årets utgave av Maihaugens juletre. Pynten er laget av plast og produsert med 3D-printer.

Hvert år stiller museet i Lillehammer ut et flere meter høyt juletre med pynt spesialdesignet av en kunstner eller designer.

Torbjørn Anderssen i Anderssen & Voll foran Maihaugens juletre 2016. Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

Torbjørn Anderssen i Anderssen & Voll foran Maihaugens juletre 2016. Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

I år skal treet fylles med juletrepynt signert noen av landets fremste designere akkurat nå. De stilrene ornamentene i hvit plast er flate, men kan foldes ut og henges opp i røde, gilde sløyfer.

Anderssen & Voll som lager årets pynt, gjør suksess både i Norge og utlandet. Bak står Torbjørn Anderssen og Espen Voll, som var grunnleggerne av et av de mest anerkjente designerfirma i Norge, Norway Says.

– Med denne juletrepynten har vi lyst til å si noe om hvordan designere jobber, og vi har lyst til å bruke teknologi som kanskje er ny og ukjent for de fleste, nemlig 3D-printing, sier Torbjørn Anderssen.

Kulene kommer ut flate fra printeren, men kan foldes ut og henges på treet i gilde, røde sløyfer.

Annerledes oppdrag
Vanligvis tegner Anderssen & Voll møbler og andre bruksgjenstander for kjente merkenavn. Oppdraget med å lage pynt til Maihaugens juletre skiller seg ut.

– Julepynt er jo først og fremst prydgjenstander, og i kombinasjon med at vi ikke tegner dette for en spesifikk merkevare er prosessen veldig fri, sier Anderssen.

Resultatet blir et juletre fylt av elegant hvit pynt, som Anderssen selv synes likner benporselen.

– Vi har hentet inspirasjon i klassisk julepynt, men med en samtidig og forenklet vri, sier han.

Nordisk og moderne
Maihaugen er svært fornøyd med at Anderssen & Voll tok utfordringen om å lage årets juletrepynt.

– De har røtter i et nordisk formspråk, men forenkler og gir produktene sine et moderne uttrykk, sier konservator på Maihaugen, Else Braut.

Maihaugens juletre står oppe til til 13. dag jul (6. januar). Etter dette legges designpynten fra Anderssen & Voll ut for salg i museumsbutikken.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *