Schneider sparer betraktelig med 3dp-satsning

Schneider er et tydelig eksempel på hvor additiv tilvirkning er på vei. Det mener Simon Brandon hos Stratasys, som har hjulpet industrikjempen med å komme i gang med sin satsning.

Schneider er et tydelig eksempel på hvor additiv tilvirkning er på vei. Det mener Simon Brandon hos Stratasys, som har hjulpet industrigiganten med å komme i gang med sin satsning.

Den franske industrigiganten Schneider Electric har tatt et realt grep når det gjelder 3d-skriverteknologien. Det multinasjonale foretaket benytter teknologien til å kostnadseffektivisere og fremskynde sin produktutvikling og tilvirkning. Dette har allerede ledet til besparelser på opp mot 70{e3fc3942bac1141fd93de760448191c6077a074fb2e1edc8761b05143bd5bc1a} sammenliknet med tidligere metoder og verktøy.

Hittil har Schneider Electric 3d-skrevet verktøy for formstøping, jigger, armaturer, prototyper på verktøy og produktprototyper. På sikt er målet også å kunne 3d-skrive ut reservedeler.

Schneider Electric omsetter 250 milliarder kroner årlig og bemerker seg mest innen energi- og automatiseringsindustriene. For sin 3d-skrivervirksomhet benytter de en kombinasjon av polyjet- og fdm-teknikk i sin modellfabrik Openlab. De server alle produksjonsenheter i Grenoble i Frankrike.

Bare i år kommer foretaket å ha lansert 400 produkter og de leter kontinuerlig etter teknikk som kan korte ned time-to-market. Her er 3d-skriverteknologien en ypperlig løsning. Ta bare formstøpningsverktøy. De 3d-utskrevne verktøyene koster rundt hundre euro å produsere, mens tradisjonelt produserte i aluminium koster rundt tusen euro. Leveringstiden for et 3d-utskrevet verktøy ligger på rundt en uke. Tilsvarende i aluminium er rundt tre uker.

Ifølge Stratasys, som har hjulpet Schneider Electric med installasjonene i Grenoble, er det likevel langt igjen til denne anvendelsen av 3d-skriverteknologi når ut bredt. Bare innen jigger og fiksturer er tradisjonell tilvirkning i metall vanligst.

– Men foretak som Schneider Electric viser at plast er sterkt nok for jigger og fiksturer, sier Simon Brandon, Stratasys’ markedssjef i Europa. Plast er lettere enn metall, beholder sin styrke over tid og tåler varme.

– Schneider er et tydelig eksempel på hvor additiv tilvirkning er på vei. For et par år siden investerte de i 3d-skrivere for prototyper, så skrev de ut prototyper på jigger og fiksturer. Nå skriver de ut verktøy.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Utgir egne filamenter av rPLA

Etter et års produktutvikling, gir svenske Lostboyslab sammen med Reflow nå ut to filamentkolleksjoner av resirkulert PLA for 3D-utskrift med FDM. Samlingene består av totalt tolv forskjellige matte farger og målgruppen er profesjonelle brukere som designere, interiørarkitekter og arkitekter.

Publisert av: 

AM-dagen i Sverige

Merk av tirsdag 7. desember 2021 i kalenderen. Da er det tid for 3dp sin årlige heldagskonferanse, AM-dagen, som ble avlyst i fjor på grunn av pandemien. I år ser vi på fremtiden under temaet “AM 2030 – Additiv tilvirkning i fremtiden”.

Publisert av: