Stamceller og 3D-printing skal gjenskape skadede beinfragmenter

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 8 desember 2016

kamal_stamcellerProfessor Kamal Mustafa ved Universitetet i Bergen vant Sparebanken Vest og Bergen Teknologioverførings Idekonkurranse 2016 med sitt innovative prosjekt.

Se for deg at du havner på sykehuset med flere kompliserte beinbrudd. Legene forteller deg at du kanskje ikke har nok frisk beinmarg til å gjennomføre en transplantasjon til bruddområdene. Løsningen i dag er at pasienten da enten må ta bein fra dyr, og dermed gå på medisiner resten av livet, eller at det må tas bein fra andre steder i kroppen eller fra døde mennesker. Faren for komplikasjoner er overhengende.

I ti år har Professor Kamal Mustafa ved Institutt for klinisk odontologi, Universitetet i Bergen, ledet en forskergruppe med ambisjon om å løse disse problemene. Nå mener han at de har funnet løsningen.

kamal_sampleProfessor Mustafa og hans forskergruppe vil kombinere stamceller og 3D-printing for å gjenskape skadede beinfragmenter helt nøyaktig, samtidig som beinfragmentet vokser sammen med pasientens egne celler. Dette reduserer faren for at kroppen avviser beinfragmentet og det sikrer raskere og bedre gjengroing.

Hvis prosjektet lykkes vil forskningen kunne være til nytte for over 1 million pasienter i Europa årlig. Markedet er på potensielt 2,35 milliarder dollar, og professor Kamal Mustafa stakk dermed av med seieren i Sparebanken Vest og Bergen Teknologioverførings «Idekonkurransen 2016»

Prisen på 300.000 kroner ble delt ut av Næringsminister Monica Mæland (H) på Bergen Næringsråds Årskonferanse.

Mustafa har selv stor tro på at han vil lykkes med prosjektet.
– Det er et åpenbart behov for en nyskapende tilnærming til problemstillingen. Dette skyldes for det første det konstante behovet for forbedrede og pålitelige produkter til lavere priser. I tillegg skaper økt aldring og levealder i Europa nye behov. Så snart vi har utviklet et produkt for klinisk bruk, vil en rekke sykdommer som skyldes beindefekter kunne lindres, sier han i en pressemelding.

kamal_beinmargKamal Mustafa er svært fornøyd med å vinne Idekonkurransen, og mener det å identifisere et innovasjonspotensial ikke bare handler om å vurdere en ide for ideens skyld.

– Det handler også om hvordan disse ideene vil bli gjennomført og vellykket brakt til markedet og samfunnet. Det å vinne Idekonkurransen understreker betydningen av innovasjonen i forskningen vår. Prisen vil stimulere min forskningsgruppe og miljøet ved vårt institutt ytterligere, sier han.

Siste nytt

Stort potensial for 3D-printede verktøyinnsatser

Protech lanserer muligheten til å 3D-printe verktøyinnsatser med Xact Metals 3D-printere og Uddeholm Corrax stålpulver. Det beskrives som et viktig skritt mot en bredere bruk av additiv produksjon i form- og verktøyindustrien.
Corrax-2-768x512

Elektrisk motorsykkel av kun 3D-printede deler

På en nylig messe i Japan viste 3D-printerprodusenten BigRep frem en elektrisk motorsykkel som utelukkende består av 3D-printede deler, unntatt elektronikken.
Nera_eMotorbike-1-1024x683

Konsumentemballasjer av plast blir filament for 3D-printing

Mengden plastavfall i tyske husholdninger er tredoblet de siste 30 årene, en stor del av dette kommer fra emballasje. Tyske forskere har nå klart å konvertere plast til filament for 3D-printing.
Fraunhofer-1-1024x683x

Stratasys slipper stor og rask SLA-nyhet

På den store AM-messen Rapid + TCT i Detroit 8.-10. april avduket Stratasys et nytt produkt i SLA: Neo800+. En 3D-printer som vil kunne skrive ut 50 prosent raskere enn forgjengeren.
Neo800-768x512

Les mer

Standarder for 3D-printing i maritim- og offshoresektorene

International Association of Classification Societies (IACS), en organisasjon for tekniske standarder som dekker over 90 % av verdens lasteførende flåte, har publisert nye retningslinjer som tar sikte på å veilede bruken av 3D-printing i maritim- og offshoresektorene. "Recommendation 186" angir et standardisert rammeverk for kvalifisering, godkjenning og sertifisering av metalldeler produsert ved bruk av additiv produksjon (AM).
3D-Press-release-new-image-1024x535

Etablerer AM-senter rettet mot offshore-industrien

Aker Solutions åpner et topp moderne 3D-printsenter i Trondheim sammen med Equinor, kalt ADDMO. Det vil være dedikert til å utforske potensialet til additiv produksjon for offshore vedlikehold- og modifikasjonsarbeid.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

Magnetisme kan redusere feil i 3D-printing

Sikkerhetskritiske komponenter for fly og Formel 1-racerbiler kan en dag bli 3D-printet via en ny teknikk, utviklet av forskere ved UCL og University of Greenwich, som reduserer ufullkommenheter i produksjonsprosessen betydelig.
acetabular_cup_crop

Trender for 3D Printing i 2025: Spørreundersøkelse

3d Printing Industry har som vanlig i starten av året spurt bransjeeksperter om sine spådommer for årets 3D-printmarked. Her er en oppsummering, og vi kan vel fastslå at det råder optimisme om utbredelsen av 3D-printing blant de som har uttalt seg.
company-3502288_1280