Stamceller og 3D-printing skal gjenskape skadede beinfragmenter

kamal_stamcellerProfessor Kamal Mustafa ved Universitetet i Bergen vant Sparebanken Vest og Bergen Teknologioverførings Idekonkurranse 2016 med sitt innovative prosjekt.

Se for deg at du havner på sykehuset med flere kompliserte beinbrudd. Legene forteller deg at du kanskje ikke har nok frisk beinmarg til å gjennomføre en transplantasjon til bruddområdene. Løsningen i dag er at pasienten da enten må ta bein fra dyr, og dermed gå på medisiner resten av livet, eller at det må tas bein fra andre steder i kroppen eller fra døde mennesker. Faren for komplikasjoner er overhengende.

I ti år har Professor Kamal Mustafa ved Institutt for klinisk odontologi, Universitetet i Bergen, ledet en forskergruppe med ambisjon om å løse disse problemene. Nå mener han at de har funnet løsningen.

kamal_sampleProfessor Mustafa og hans forskergruppe vil kombinere stamceller og 3D-printing for å gjenskape skadede beinfragmenter helt nøyaktig, samtidig som beinfragmentet vokser sammen med pasientens egne celler. Dette reduserer faren for at kroppen avviser beinfragmentet og det sikrer raskere og bedre gjengroing.

Hvis prosjektet lykkes vil forskningen kunne være til nytte for over 1 million pasienter i Europa årlig. Markedet er på potensielt 2,35 milliarder dollar, og professor Kamal Mustafa stakk dermed av med seieren i Sparebanken Vest og Bergen Teknologioverførings “Idekonkurransen 2016”

Prisen på 300.000 kroner ble delt ut av Næringsminister Monica Mæland (H) på Bergen Næringsråds Årskonferanse.

Mustafa har selv stor tro på at han vil lykkes med prosjektet.
– Det er et åpenbart behov for en nyskapende tilnærming til problemstillingen. Dette skyldes for det første det konstante behovet for forbedrede og pålitelige produkter til lavere priser. I tillegg skaper økt aldring og levealder i Europa nye behov. Så snart vi har utviklet et produkt for klinisk bruk, vil en rekke sykdommer som skyldes beindefekter kunne lindres, sier han i en pressemelding.

kamal_beinmargKamal Mustafa er svært fornøyd med å vinne Idekonkurransen, og mener det å identifisere et innovasjonspotensial ikke bare handler om å vurdere en ide for ideens skyld.

– Det handler også om hvordan disse ideene vil bli gjennomført og vellykket brakt til markedet og samfunnet. Det å vinne Idekonkurransen understreker betydningen av innovasjonen i forskningen vår. Prisen vil stimulere min forskningsgruppe og miljøet ved vårt institutt ytterligere, sier han.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Utgir egne filamenter av rPLA

Etter et års produktutvikling, gir svenske Lostboyslab sammen med Reflow nå ut to filamentkolleksjoner av resirkulert PLA for 3D-utskrift med FDM. Samlingene består av totalt tolv forskjellige matte farger og målgruppen er profesjonelle brukere som designere, interiørarkitekter og arkitekter.

Publisert av: