Stamceller og 3D-printing skal gjenskape skadede beinfragmenter

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 8 desember 2016

kamal_stamcellerProfessor Kamal Mustafa ved Universitetet i Bergen vant Sparebanken Vest og Bergen Teknologioverførings Idekonkurranse 2016 med sitt innovative prosjekt.

Se for deg at du havner på sykehuset med flere kompliserte beinbrudd. Legene forteller deg at du kanskje ikke har nok frisk beinmarg til å gjennomføre en transplantasjon til bruddområdene. Løsningen i dag er at pasienten da enten må ta bein fra dyr, og dermed gå på medisiner resten av livet, eller at det må tas bein fra andre steder i kroppen eller fra døde mennesker. Faren for komplikasjoner er overhengende.

I ti år har Professor Kamal Mustafa ved Institutt for klinisk odontologi, Universitetet i Bergen, ledet en forskergruppe med ambisjon om å løse disse problemene. Nå mener han at de har funnet løsningen.

kamal_sampleProfessor Mustafa og hans forskergruppe vil kombinere stamceller og 3D-printing for å gjenskape skadede beinfragmenter helt nøyaktig, samtidig som beinfragmentet vokser sammen med pasientens egne celler. Dette reduserer faren for at kroppen avviser beinfragmentet og det sikrer raskere og bedre gjengroing.

Hvis prosjektet lykkes vil forskningen kunne være til nytte for over 1 million pasienter i Europa årlig. Markedet er på potensielt 2,35 milliarder dollar, og professor Kamal Mustafa stakk dermed av med seieren i Sparebanken Vest og Bergen Teknologioverførings «Idekonkurransen 2016»

Prisen på 300.000 kroner ble delt ut av Næringsminister Monica Mæland (H) på Bergen Næringsråds Årskonferanse.

Mustafa har selv stor tro på at han vil lykkes med prosjektet.
– Det er et åpenbart behov for en nyskapende tilnærming til problemstillingen. Dette skyldes for det første det konstante behovet for forbedrede og pålitelige produkter til lavere priser. I tillegg skaper økt aldring og levealder i Europa nye behov. Så snart vi har utviklet et produkt for klinisk bruk, vil en rekke sykdommer som skyldes beindefekter kunne lindres, sier han i en pressemelding.

kamal_beinmargKamal Mustafa er svært fornøyd med å vinne Idekonkurransen, og mener det å identifisere et innovasjonspotensial ikke bare handler om å vurdere en ide for ideens skyld.

– Det handler også om hvordan disse ideene vil bli gjennomført og vellykket brakt til markedet og samfunnet. Det å vinne Idekonkurransen understreker betydningen av innovasjonen i forskningen vår. Prisen vil stimulere min forskningsgruppe og miljøet ved vårt institutt ytterligere, sier han.

Les mer

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

3D print vokser kraftig viser rapport fra Protolabs

Den nye utgaven av Protolabs årlige internasjonale 3DP-trendrapport viser at 3D-printmarkedet vokser raskere enn forventet. Rapporten baserer seg på markedsinformasjon samt uttalelser fra 700 ingerniørekspertenr verden over.
sementprint

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682

Jernbaneselskap satser på AM for reparasjoner

Det franske transportselskapet Alstom har vært tidlig ute med additiv produksjon. Nå skal teknologien også tas i bruk i Sverige gjennom en ny samarbeidsavtale.
Alstom-bergslagen

Siste nytt

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683