Svensk tenåring fikk 3d-utskrevet hofteimplantat

materialise_3d_printed_hipForskere ved Skånes universitetsykehus i Lund har sammen med Materialise utviklet et 3d-utskrevet hofteimplantat for en 16-åring med nevrofibromatose, en nevrologisk sykdom.

Pasienten, Fanny Fellesen, har på grunn av sykdommen vært plaget med store hoftesmerter under hele sin oppvekst. Smerten kommer fra en skjelettdeformasjon på den venstre siden av hoften. Samtidig har svulster på nervetråder i regionen ødelagt hennes hofte.

Svulstene på hoften har legene kunnet fjerne. Men en fraktur på lårbenet noen måneder etter operasjonen gjorde at Fellesens situasjon ble forverret. Da så prognosen mørk ut og legene var overbevist om at hun ville måtte sitte i rullestol resten av livet.

Da professor Anders Rydholm på sykehuset i Lund fikk informasjon om Fanny Fellesens tilstand tok han kontakt med Mobelife, i dag et forretningsområde for medisinteknikk i det belgiske foretaket Materialise. Et team ingeniører fikk i oppdrag å konstruere et skreddersydd hofteimplantat for 16-åringen.

Til sin hjelp hadde teamet Materialise sin programvare Mimics samt bilder fra en datatomograf av Fellesens hofte. Gjennom å benytte seg av anatomisk korrekte maler kunne legene planlegge inngrepet basert på pasientens unike anatomi.

Et skreddersydd implantat basert på pasientens hofte ble konstruert i 3-matc, et slags CAD-verktøy for medisintekniske applikasjoner. Pasientens benkvalitet ble analysert, for deretter å kunne utføre en simulering av det monterte implantatet. Til slutt ble implantatet skrevet ut i titan av Materialise.

Resultatet etter noen måneder med det 3d-utskrevne implantatet var at Fellesen kunne begynne å gå, først med hjelp av krykker, men etter 1,5 år for egen maskin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Utgir egne filamenter av rPLA

Etter et års produktutvikling, gir svenske Lostboyslab sammen med Reflow nå ut to filamentkolleksjoner av resirkulert PLA for 3D-utskrift med FDM. Samlingene består av totalt tolv forskjellige matte farger og målgruppen er profesjonelle brukere som designere, interiørarkitekter og arkitekter.

Publisert av: 

AM-dagen i Sverige

Merk av tirsdag 7. desember 2021 i kalenderen. Da er det tid for 3dp sin årlige heldagskonferanse, AM-dagen, som ble avlyst i fjor på grunn av pandemien. I år ser vi på fremtiden under temaet “AM 2030 – Additiv tilvirkning i fremtiden”.

Publisert av: