Svensk tenåring fikk 3d-utskrevet hofteimplantat

materialise_3d_printed_hipForskere ved Skånes universitetsykehus i Lund har sammen med Materialise utviklet et 3d-utskrevet hofteimplantat for en 16-åring med nevrofibromatose, en nevrologisk sykdom.

Pasienten, Fanny Fellesen, har på grunn av sykdommen vært plaget med store hoftesmerter under hele sin oppvekst. Smerten kommer fra en skjelettdeformasjon på den venstre siden av hoften. Samtidig har svulster på nervetråder i regionen ødelagt hennes hofte.

Svulstene på hoften har legene kunnet fjerne. Men en fraktur på lårbenet noen måneder etter operasjonen gjorde at Fellesens situasjon ble forverret. Da så prognosen mørk ut og legene var overbevist om at hun ville måtte sitte i rullestol resten av livet.

Da professor Anders Rydholm på sykehuset i Lund fikk informasjon om Fanny Fellesens tilstand tok han kontakt med Mobelife, i dag et forretningsområde for medisinteknikk i det belgiske foretaket Materialise. Et team ingeniører fikk i oppdrag å konstruere et skreddersydd hofteimplantat for 16-åringen.

Til sin hjelp hadde teamet Materialise sin programvare Mimics samt bilder fra en datatomograf av Fellesens hofte. Gjennom å benytte seg av anatomisk korrekte maler kunne legene planlegge inngrepet basert på pasientens unike anatomi.

Et skreddersydd implantat basert på pasientens hofte ble konstruert i 3-matc, et slags CAD-verktøy for medisintekniske applikasjoner. Pasientens benkvalitet ble analysert, for deretter å kunne utføre en simulering av det monterte implantatet. Til slutt ble implantatet skrevet ut i titan av Materialise.

Resultatet etter noen måneder med det 3d-utskrevne implantatet var at Fellesen kunne begynne å gå, først med hjelp av krykker, men etter 1,5 år for egen maskin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: 

3D-printing for Ukraina

Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.

Publisert av: