Kina leder utviklingen innen 3d-utskrevet betong

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 26 januar 2017

concrete_printingEn ny rapport utført av markedsanalyseforetaket Research and Markets undersøker hvordan markedet for 3d-utskrift i betong utvikles. Markedsverdien i år 2021 forventes å stige til 56,4 millioner dollar. Den globale markedsverdien for hele 3d-skriversegmentet beregnes samme år å ligge på rundt 20 milliarder dollar.

Rapporten tar for seg trendene for applikasjoner, materialer, programvare, brukere og regioner og strekker seg frem til 2021. En stor del av rapporten vies til hvordan markedet utvikler seg for de ulike teknologiene på området, samt hvor den potensielle veksten er. Perioden gjelder 2015-2021.

I dagens situasjon er det ikke mange aktører innen dette applikasjonsområdet. De fremste drivkreftene finner vi hos byggefirmaer, universiteter og arkitektbyråer. Noen mindre entreprenørdrevne leverandører har også gått inn på området.

Ett av de selskapene som har kommet lengst er faktisk svenske Skanska. Deres britiske datterselskap innledet for snart to år siden et samarbeid med Loughborough University i England. Her utvikler man sammen robotbaserte sement-3d-skrivere som skal kunne produsere byggmoduler og i visse tilfeller sluttprodukter, for eksempel benker som skal stå i offentlige miljøer. Teknikken heter Freeform Construction og målet er å lage en 3d-skriver med et byggvolum på 2 x 2,5 x 5 meter.

Andre aktører er nederlandske DUS Architects, kinesiske WinSun, franske XtreeE, Sika, Balfour Beatty og Carilliom.

Noen av de applikasjonene som kan skrives ut allerede nå, er vegger gulv og tak, paneler samt trappesegmenter.

Om man ser til regioner forventes Kina å ta teten innen betong- og sementutskrifter. Det er også her at vi finner den største etterspørselen etter boliger og andre bygninger.

Les mer

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

Helsingborg satser på 3D-printede elbiler

Helsingborg og Lunds universitet i Sverige har signert en intensjonsavtale med det spanske selskapet e-Miles for en serie tester med 3D-printede kjøretøy. Disse skal brukes i et transportsystem for både personer og gods.
Test_drive

Oppstartsfirma får pris for innovativ metallprinter

Procada fra Trollhättan i Sverige har utviklet en 3D-printerteknologi som blant annet gjør det mulig å skrive ut produkter i lettmetall. For dette har de blitt tildelt pris for Årets oppstartsfirma av Innovatum Science Park.
Procada-Arets-startup-i-Trollhattan.-Foto-Jerry-Lovberg

Miljøvennlig bygging med nanocellulose

Svenske forskere har for første gang vist hvordan et lettvektsmateriale laget av nanocellulose og alger kan 3D-printes og brukes som et bærekraftig byggemateriale.
Chalmers-1

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden