Kina leder utviklingen innen 3d-utskrevet betong

concrete_printingEn ny rapport utført av markedsanalyseforetaket Research and Markets undersøker hvordan markedet for 3d-utskrift i betong utvikles. Markedsverdien i år 2021 forventes å stige til 56,4 millioner dollar. Den globale markedsverdien for hele 3d-skriversegmentet beregnes samme år å ligge på rundt 20 milliarder dollar.

Rapporten tar for seg trendene for applikasjoner, materialer, programvare, brukere og regioner og strekker seg frem til 2021. En stor del av rapporten vies til hvordan markedet utvikler seg for de ulike teknologiene på området, samt hvor den potensielle veksten er. Perioden gjelder 2015-2021.

I dagens situasjon er det ikke mange aktører innen dette applikasjonsområdet. De fremste drivkreftene finner vi hos byggefirmaer, universiteter og arkitektbyråer. Noen mindre entreprenørdrevne leverandører har også gått inn på området.

Ett av de selskapene som har kommet lengst er faktisk svenske Skanska. Deres britiske datterselskap innledet for snart to år siden et samarbeid med Loughborough University i England. Her utvikler man sammen robotbaserte sement-3d-skrivere som skal kunne produsere byggmoduler og i visse tilfeller sluttprodukter, for eksempel benker som skal stå i offentlige miljøer. Teknikken heter Freeform Construction og målet er å lage en 3d-skriver med et byggvolum på 2 x 2,5 x 5 meter.

Andre aktører er nederlandske DUS Architects, kinesiske WinSun, franske XtreeE, Sika, Balfour Beatty og Carilliom.

Noen av de applikasjonene som kan skrives ut allerede nå, er vegger gulv og tak, paneler samt trappesegmenter.

Om man ser til regioner forventes Kina å ta teten innen betong- og sementutskrifter. Det er også her at vi finner den største etterspørselen etter boliger og andre bygninger.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Utgir egne filamenter av rPLA

Etter et års produktutvikling, gir svenske Lostboyslab sammen med Reflow nå ut to filamentkolleksjoner av resirkulert PLA for 3D-utskrift med FDM. Samlingene består av totalt tolv forskjellige matte farger og målgruppen er profesjonelle brukere som designere, interiørarkitekter og arkitekter.

Publisert av: