MarkForged slipper desktopmaskin for metall

markforged_metal_xAmerikanske MarkForged er først ute i mengden av selskap som utvikler metallskrivere i desktoputførelse. På den store CES-messen i Las Vegas i begynnelsen av januar slapp selskapet Metal X – en mindre 3d-skriver som bygger med metallpulver og bindemiddel i plast.

Teknikken bak Metal X heter ADAM, Atomic Diffusion Additive Manufacturing. Ifølge MarkForged skal teknikken gjøre det mulig å produsere eksakte, robuste deler i et bredt spekter av konstruksjonsmetaller.

Komponenter skrives ut lag-for-lag med et unikt metallpulver i et bindemiddel av plast. Når utskriften er klar fjernes plasten og komponenten sintres til metall. Ved å sintre hele delen direkte gjør ADAM-teknikken at metallkrystallene utvides gjennom de inntil-liggende lagene, noe som skal gjøre at svakheten med lagkonstruksjonen elimineres, mener man.

– Inntil i dag har metall-3d-skrivere vært synonymt med enorme investeringer og maskiner som tok opp et helt rom, sier Markforgeds adm dir Greg Mark. Men i og med lanseringen av Metal X har metallproduksjonen blitt mer tilgjengelig enn noensinne. Produsentene har lenge søkt etter et alternativ og komplement til CNC-fresing, og nå finnes det på markedet.

Ved lanseringen kommer Metal X til å kunne skrive ut i rustfritt stål som 17-4 & 303. Verktøystål for formstøpning, aluminium, titan og andre typer av metaller er under utvikling og kommer til å bli tilgjengelige senere dette året.

Metal X har en byggoverflate på 250 x 220 x 200 millimeter. I maskinen finnes det også en laserinspeksjon for realtidssjekk av produksjonen. Materialhåndteringssystemet er integrert i skriveren.

Den første utsendelsen av Metal X er beregnet til september 2017. Listeprisen ligger på 99 500 dollar, rundt 900 000 kroner.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3D-printet tankestyrt kjole

Den nederlandske FashionTech-designeren Anouk Wipprecht lanserte tidligere denne måneden en 3D-printet, tankekontrollert kjole! Lanserningen foregikk i Østerrike på Ars Electronica Festival, Europas største festival for kunst, teknologi og samfunn.

Publisert av: