Bryne: Lærere kurset i 3d-printing

Driftsingeniør Erling Knudsen vant konkurransen med denne vindmølla. Foto: Bryne videregående skole.

Bryne videregående skole ønsker å være i front av den digitale utviklingen, og nå skal de lære seg 3D-printing. I den forbindelse har Anders Reve fra Simplify kurset lærerne på Bryne videregående skole i 3D-printing, kurset gikk av stabelen i forrige uke. Det er firmaene Jærtek og Simplify som har utviklet kurse, som gjennom to kursdager har gitt lærerne eksempler på at produkter som ellers er svært tidkrevende å utvikle, kan testes og optimaliseres på mye kortere tid ved hjelp av 3D-printing. Den første dagen ble det fokusert det på teori innen additiv produksjon og DAK (dataassistert konstruksjon) med mål om å printe over natten. Andre dag var det montering og konkurranse.

Det tsjekkiske firmaet Ysoft hadde rigget opp femten 3D-printere som lærerne fikk benytte. Kurset ble avsluttet med en konkurranse om hvem som hadde designet og printet den mest energieffektive vindturbinen. Denne konkurransen var det driftsingeniør Erling Knudsen som vant.

– Det å engasjere skole og utdanning er viktig for samfunnet. Skal bedriftene få fatt i de riktige hodene må de få relevant utdanning, og i disse dager handler mye om digitalisering, sier Harald Fjogstad hos Jærtek. – Derfor har vi påstartet et prosjekt innen 3D-printing/additiv produksjon mot skoler her i regionen der målet er å heve kompetansen deres på additiv produksjon. Videre vil vi motivere for at skolene innfører teori og praksis på additiv produksjon i undervisningen på flere studieretninger.

Bryne skole har SolidWorks-lisenser til 60 elever. Disse har skolen fått til en spesialpris. Elevene har programvaren på hver sin datamaskin og kan jobbe med programmet når det passer dem.

– Teknologileverandørene må være pådrivere inn mot skolene og bidra til at vi kan hevde oss i internasjonal sammenheng, men vi trenger også offentlige midler til gjennomføringen. Både 3D-printere, programvare og tidsbruk har en prislapp, og her må det offentlige og næringslivet spleise, konkluderer Leiv Vårdal hos Jærtek.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Digital Metal lanserer fremtidssikkert system

Binder Jet 3D-printerleverandøren Digital Metal lanserte 17. mai sitt nye DMP/PRO binder jetting system. PRO-serien er utviklet som en modulær komponent av en komplett binder jet-løsning, noe produsenten mener er et paradigmeskifte innen binder jet 3D-printing. Lanseringen fant sted på 3D-printmessen Rapid TCT i USA.

Publisert av: 

Elmia 3D-messen

10. – 13. mai var det tid for den andre utgaven av den svenske messen Elmia 3D i Jönköping. En messe som i år trakk til seg et tjuetalls utstillere innen additiv produksjon, som viste alt fra 3D-printere og materialer til skanneutstyr og etterbehandling.

Publisert av: 

Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: