De første 3d-teknikerne klare for yrkeslivet

Nå er det ikke mange månedene igjen før Sverige får sin første gjeng ferdig utdannede 3d-teknikere. Det er Xenters årskull fra 2015 som er klare for et voksende arbeidsmarked. Men først skal de ut i praksis i forskjellige foretak. Vårt svenske søsternettsted 3dp.se har intervjuet tre studenter om deres syn på bransjen og fremtidig yrkesvalg.

Stefan Lagerstam foran Stratasys Fortus 450c hos Protech.

Stefan Lagerstam
Er i sin andre praksisperiode hos Protech i Järfälla, der han også var ute i sin første periode.

Hva slags arbeidsmuligheter finnes det når dere er ferdig med utdanningen? Hvilke bransjer virker mest lovende?
– Ettersom 3d-skrivere blir stadig enklere å operere tror jeg at mange av de nye jobbene kommer til å være innen CAD, support, undervisning, service og salg av skrivere. Men valg av yrke etter utdanning kan variere veldig, ettersom teknologien nå benyttes i ulik grad i mange forskjellige bransjer.

– I mange selskaper kan en skriver allerede håndteres av for eksempel en CNC-operatør eller annet teknisk personale. Men noen må først lære opp denne operatøren om hvordan maskinen anvendes og fungerer.

– Behovet for å kjøpe 3d-tjenester er jeg sikker på at kommer til å øke raskt. Da mange foretak ikke har egne 3d-printere kan de skaffe seg en partner som har både ekspertise einnen CAD, 3d-skrivere og 3d-skannere. Vi kan kalle de for digitale fabrikker.

Ser du at behovet for 3d-teknikkompetanse øker i Sverige? Innenfor hvilke områdee?
– Vi kan se at utbredelsen av 3d-skrivere øker raskt. Spredningen er dessuten veldig bred: industri, medisin, design, mote og i utlandet også film.

– Kunnskapen for å benytte 3d-utskrift på beste måte må nå bli høyere. Ettersom additiv tilvirkning fungerer veldig annerledes enn tradisjonelle produksjonsmetoder kommer nye CAD-kunnskaper til å bli avgjørende for hvor godt en 3d-skriver utnyttes. Design og tilvirkning med 3d-skrivere gir nye muligheter til å designe smart.

Hvor viktig er deres praksisplass for fremtidige muligheter?
– Læring ved praktisk arbeid hos en bedrift er en stor del av det å studere på en yrkeshøyskole. Det er for meg en måte å virkelig lære meg de riktige tingene og å knytte gode kontakter.

Hvordan støtter bedriftene i utdanningens ledergruppe dere?
– Som første årskull på en teknisk utdanning har ledergruppen hatt stor betydning. Flere av de bedriftene som sitter i ledergruppen har også i enkelte tilfeller undervist og vært aktive i utdanningen.

– Vi har en ganske stor ledergruppe, noe som viser at interessen er stor for denne utdanningen. YH-myndighetene har også gitt skolen fornyet tiltro, hvilket betyr at utdanningen kommer til å kunne fortsette.

Hvordan satser Xenter på utstyr og teknikk?
– Xenter har satset stort på maskiner. Vi har et verksted der elever har fri tilgang til både profesjonelle maskiner og enklere desktop-skrivere. FDM, SLA og pulverseng-skrivere med farger er det der. Det gir oss mulighet til å lære oss hvilke teknikker som finnes og hva som er deres styrke.

Hvordan vil du oppsummere din utdanningstid hos Xenter?
– Vi starter tidlig med CAD. Å få grunnleggende CAD-kunnskaper tidlig er viktig. CAD og andre 3d-programmer er en stor del av utdanningen.

– Å ta ansvar for egen læring er også viktig. Vi har mye egentid der vi kan fordype oss i programvare, maskiner, 3d-skanning og fotogrametri. Det gjelder å ta vare på den tiden og virkelig utnytte tilgangen på 3d-skrivere og 3d-skanner.

Fredrik Setterberg med et hus fra Tingstorget utskrevet i gips, skala 1:200.

Fredrik Setterberg
Har sin praksisplass på Arkitema Architects i Stockholm og arbeider for tiden med å bygge en 3d-modell av Tingstorget i forkant av en ny bebyggelse med 700 leiligheter i Alby, Botkyrka.

Hva slags arbeidsmuligheter finnes det når dere er ferdig med utdanningen? Hvilke bransjer virker mest lovende?
– For min del så har jeg behov for en arbeidsplass i Stockholm. Det er viktig at min skapertrang tilgodeses så trolig kommer jeg til å arbeide på en arbeidsplass med prototyper av noe slag.

– CAD-modellering og alt det håndverksmessige med etterbehandling av utskrifter er noe jeg ville verdsette høyt. Teknologibransjer, medisin og forskning tror jeg er mest lovende. Finnes det ikke noe slikt å tilby meg så må jeg vel starte en arbeidsplass selv. Jeg er ikke urolig for fremtiden.

Ser du at behovet for 3d-teknikkompetanse øker i Sverige? Innenfor hvilke områdee?
– Ja absolutt. At 3d-tekniken blir bedre, billigere og mer tilgjengelig tror jeg vil få flere bedrifter til å benytte og forske på teknikken. Også VR (virtual reality) og AR (augmented reality) som går hånd i hånd med 3d-skriveteknologi tror jeg kan forandre industrien og forskningen innen alle bransjer.

Hvor viktig er deres praksisplass for fremtidige muligheter?
– Utrolig viktig. Bortsett fra at det er et utmerket tilfelle å teste sine kunnskaper på i skarpe produksjoner, så er det en døråpner for videre karriere.

Hvordan støtter bedriftene i utdanningens ledergruppe dere?
– Utdanningen og de fagene vi leser er valgt ut med input fra ledergruppen.

Hvordan satser Xenter på utstyr og teknikk?
– Jeg synes at skolen har en imponerende mengde maskiner tilgjengelig for oss elever og dette er takket være engasjerte lærere og utdanningsledere som har peiling på teknologien og våger å satse.

Hvordan vil du oppsummere din utdanningstid hos Xenter?
– Jeg er veldig fornøyd med min utdanning, jeg synes jeg har fått utrolig mye ut av den. En veldig viktig del har vært de 2-3 entreprenørielle dagene per uke som har gitt meg tid til skolearbeid, egne prosjekter og annen foretaksomhet. Dette har vært gull verdt for fremtiden.

Jesper Hansen står foran en Arcam Q20Plus maskin og holder et benchmarkingbygg utskrevet i titan.

Jesper Hansen
Har sin praksisplass hos Arcam i Mölndal.

Hva slags arbeidsmuligheter finnes det når dere er ferdig med utdanningen? Hvilke bransjer virker mest lovende?
– Det finnes flust av muligheter, dels til å utvikle noe eget, gå tilbake til industrien og bygge opp noe innen 3D. Men også hos bedrifter som Arcam og deres EBM-teknikk, der jeg har praksisplass.

Ser du at behovet for 3d-teknikkompetanse øker i Sverige? Innenfor hvilke områdee?
– Jeg synes det er mye uvitenhet hos mange bedrifter og bransjer. Det skulle være interessant å jobbe med akkurat disse spørsmålene og øke kompetansen om 3d-teknologien i Sverige.

– Så fort man nevner 3d-skriverteknikk og forteller om muligheter med teknologien får mange opp øynene for hva man kan lage, både prototyper og ferdige produkter

Hvor viktig er deres praksisplass for fremtidige muligheter?
– Jeg synes at mine praksisperioder er utrolig viktige. Du får en mulighet til å komme ut i arbeidslivet og benytte det du har lært på skolen. Men du kan også fordype deg innenfor ett område eller teknikk hos din bedrift. På denne måten kommer du nærme bransjen tidlig under utdanningen.

Hvordan støtter bedriftene i utdanningens ledergruppe dere?
– De gir oss retningslinjene for utdanningen og har gjort at vi har kunnet komme på studiebesøk for å se hvordan de ulike bedriftene jobber.

Hvordan satser Xenter på utstyr og teknikk?
– Jeg synes at Xenter satser veldig bredt på flere ulike teknikker og maskiner. Så man får teste ut forskjellige teknikker og tilpasse sine CAD-detaljer til å fungere på ulike typer av maskiner og teknikker.

Hvordan vil du oppsummere din utdanningstid hos Xenter?
– Det har vært to utviklende år der jeg har kommet i kontakt med mange spennende mennesker i bransjen. Og så har jeg også fått lære meg mer om en teknologi som virkelig er på fremmarsj.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Hvordan innføre 3d-printing på huset

Med en desktop 3d-printer i hus er det enkelt å lage en gjenstand, under produktutviklingen f.eks. Utimaker har lagd et «white paper» som hjelper deg med å få startet opp med 3d-printing på kontoret. Eller verkstedet?

Publisert av: 

3d-printede smykker skal vise vei

Servicebyrået Shapeways har utviklet en løsning for e-handel on-demand. For å demonstrere mulighetene slipper de nå en smykkekolleksjon, «Spring & Wonder», som er 3d-printet.

Publisert av: 

Bryter ny mark med nytt filament

Graphmatech og add:north gjør nybrottsarbeid med et nytt, konduktivt material. – Dette åpner opp for mange nye 3d-applikasjoner så som varmeledende komponenter, skriver selskapene i en felles pressemelding.

Publisert av: 

Canon i nytt samarbeid om 3d-print

I begynnelsen av året valgte Canon Europe å trekke seg fra 3d-markedet. Men Canon har ikke helt mistet tanken. I Japan samarbeider de tett med en rekke partnere om salg av 3D-løsninger til næringslivet.

Publisert av: 

3D-printet pergola med på Venice Architecture Biennale

3D-printing er ikke lenger domenet for nipsgjenstander og prototyper. I dag har prosessen nådd et punkt hvor man kan bygge hus, broer og designstoler med teknologien. Ved Venice Architecture Biennale avslørte kunstneren Bruno Juričić en pergola som er 3D-printet til den kroatiske paviljongen.

Publisert av: 

Skytjeneste skal sette fart i forretningene

PostNord i Sverige lanserer en skybasert 3d-portal hvor kundene kan forvandle sin ide til 3d-prints som deretter distribueres av PostNord. – Det er neste skritt for på en enkel måte gjøre 3d-markedet mer tilgjengelig, sier administrerende direktør Ylva Ekborn i PostNord Strålfors.

Publisert av: 

GE Additive gir bort 600 3d-printere

GE Additive har investert 10 millioner dollar for at de i de kommende fem årene skal forse skoler rundt om i verden med 3d-printere. Etter foretakets beregninger har 3d-teknikken hittil nådd ut til over 400 000 elever. I høst leveres 600 polymerbaserte 3d-printere ut til grunnskoler i hele verden.

Publisert av: 

IKEA med i prosjekt om individualisert gaming-utstyr

UNYQ, som fremstiller proteser og ortopediske løsninger, går sammen med IKEA for å utvikle en enestående prototype, hvis mål er å gjøre gaming-utstyr ergonomisk, individuelt tilpasset og samtidig designmessig i tråd med med hjemmets øvrige interiør.

Publisert av: 

EOS ansetter en Chief Digital Officer

EOS har opprettet en ny stilling, Chief Digital Officer og har ansatt Güngör Kara i stillingen. Han har bygget opp et team eksperter – Additive Minds

Publisert av: 

Snapmaker – 3D-printer, CNC og laser i samme maskin

3DNet har inngått avtale med produsenten Snapmaker om distribusjon av deres produkter i Norden. Deres første produkt, Snapmaker 3-in-1, er en 3D-printer, CNC-fres og lasergraverer i én og samme maskin, til godt under ti tusen kroner. Snapmaker samlet inn totalt over to millioner dollar, fra over 5 000 personer på Kickstarter våren 2017.

Publisert av: 

Hackrod og Siemens i partnerskap for å muliggjøre en helt ny måte å designe og produsere kjøretøy på

Hackrod, Inc. og Siemens PLM Software har inngått et partnerskap for å akselerere arbeidet med å nå deres felles visjon om demokratisering av designprosessen og produksjonen av kjøretøy. Tanken er at forbrukeren blir den som står for de kreative ideene.

Publisert av: