EOS sponser robotikkprosjektet Roboy

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 16 februar 2017

Den tyske 3d-skriverutvikleren EOS begir seg inn i robotverden gjennom å sponse forskningsprosjektet Roboy. Målet med forskningen er å lage en robot oppbygd etter menneskets muskel- og skjelettstruktur.

Roboy er et prosjekt som ble startet av Münchens tekniske universitet og sveitsiske Devanthro. Deres robot skal speile det menneskelige bevegelsesmønsteret og må derfor rent strukturelt se ut som et menneske.

Deres første prototype, Roboy Junior, har muskler og sener, snarere enn motorer i sine ledd. I utviklingen av roboten har additiv teknikk vært viktig. Selve robotkroppen er skrevet ut i en polymermaskin fra EOS. Det har muliggjort komplekse funksjonelle geometrier, samtidig som man har kunnet få frem flere iterasjoner på kort tid. Roboys hender og underarmer er skrevet ut i ett stykke, inklusive flere ledd og fingrenes falanger (de ledende rørbenene).

Med tanke på den rent mekatroniske kompleksiteten hos roboten er det ikke mulig å validere visse krav gjennom simulering. Her spiller 3d-skriverteknologien en stor rolle, ettersom den gjør at forskerteamet kan prøve seg frem med ulike utskrifter.

Les mer

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Metalldeler som er printet i rommet har landet på jorden

Tidlig i 2024 ble en 3D-printer for metall sendt til romstasjonen ISS. Oppdraget var å prøveprinte i null tyngdekraft. Nå har de første metalldelene kommet til jorden og vil bli nøye analysert.
3D-new-1x

Svensk arkitektfirma tilbyr 3D-printede hus

Gjennom et samarbeid med Concrete Print vil Ross arkitektur & design kunne tilby sine kunder i Sverige 3D-printede hus i betong. Ifølge selskapet er dette en måte å skille seg fra konkurrentene på.
Screenshot

Siste nytt

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683