Svenske OssDsign tar 3d-utskrevet implantat til USA

Det svenske medtech-foretaket OssDsign i Uppsala har fått ett av sine patenterte kranieimplantater godkjent av amerikanske FDA, Food And Drug Administration. Det innebærer at implantatet, som 3d-skrives, nå kan markedsføres og selges i USA.

Implantatet, som heter OSSDSIGN Cranial PSI, er ifølge selskapet et pasientspesifikt implantat for å rekonstruere defekter på hodeskallen. Tradisjonelt har man ellers benyttet ben, eventuelt plast som PEEK eller medisinske metaller som titanium for å lage denne typen kranieimplantat. Men i så mange som 25 prosent av disse inngrepene oppstår det komplikasjoner. Dette leder også i mange tilfeller til at man må fjerne implantatet.

Det er nettopp disse situasjonene som OssDsign vil eliminere med sitt nye implantat. De individtilpassede implantatene er basert på magnetrøntgendata fra pasienten for deretter å 3d-skrives i en egenutviklet kompositt som blant annet inneholder kalsiumfosfat, forsterket med et titanbasert skjelett. Ifølge foretaket skal denne kombinasjonen av materiale og struktur fremme benfremvekst og forbedre integrasjnen med inntilliggende vev.

Med FDA-godkjennelsen utvider foretaket sitt marked betraktelig. Administrerende direktør i OssDsign Anders Lundqvist mener at en lansering foreligger allerede i første kvartal i år.

– Vi er nå i sluttfasen i utviklingen av et erfarent distribusjonsnettverk som gjør at vi raskt kan nå ut til kirurger, pasienter og helsesystemer over hele USA, sier Anders Lundqvist.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Lysende forretningsidé

En mer fleksibel og bærekraftig produksjonsmetode førte til at Signify, tidligere Philips Lighting, introduserte 3D-printing i sin produksjon. Selskapet har vært en pioner innen belysningsindustrien for å ta i bruk additiv produksjon – men reisen dit har ikke vært enkel.

Publisert av: