"3D-print påvirker arkitekturen"

Tekst:Egil Smalberget
PUBLISERT: 21 mars 2017

Carsten Løddesøl fra Snøhetta er en av foredragsholderne under konferansen 3DP Build i Stockholm 11. mai. Hans erfaring er at mulighetene for 3D-printing ikke bare endrer arkitektenes arbeidsmetoder, men faktisk også påvirker selve arkitekturen.

– Det finnes mange eksempler opp gjennom årene på at arkitektenes ”leketøy” påvirker sluttresultatene, og den enkle tilgangen til 3D-modeller med det vi kaller dobbeltkrumme flater har trolig vært med å påvirke arkitekturen i retning av mer organiske former, sier Carsten Løddesøl.

Han har ni års erfaring som Worskhop-ansvarlig i Snøhetta, det norske arkitektbyrået som er blitt verdenskjent med prosjekter som National September 11 Memorial Museum Pavilion og Biblioteca Alexandrina, og i Norge kanskje mest kjent for å ha tegnet Oslos kjente og karakteristiske Norwegian National Opera and ballet.

Siden 2008 har Snøhetta benyttet mer enn ti ulike 3D-printere, noen kortvarig, andre i produksjon over lang tid. I øyeblikket har selskapet 4 printere i full drift, nødvendige arbeidsverktøy i arkitektenes daglige arbeid. Hva er det som gjør 3D-printere så verdifulle for arkitekter?

– En skjerm kan aldri gjengi noe tredimensjonalt, i beste fall noe midt i mellom 2D og 3D. Med virkelige 3D-modeller kan vi teste, diskutere og forstå form på en mye bedre måte enn ved å dreie en skjermbasert modell. Dessuten er det gjerne slik at når flere mennesker diskuterer en skjermbasert modell, vil den som styrer programvaren også styre diskusjonen. Med ekte 3D-modeller er det annerledes, og de er helt avgjørende for at vi kan vise og forklare arkitektonisk form både internt og eksternt, forklarer Snøhettas workshopansvarlig med ansvar for all fysisk produksjon i byrået.

Under 3DP Build vil hans presentasjon ta utgangspunkt i Prosjekter og Prosesser, der han tar for seg noen utvalgte prosjekter og prosessen frem til sluttresultatet, ikke minst hvordan 3D-printing benyttes og hvilke utfordringer og fordeler det gir. Han forteller at noen av dataprogrammene som benyttes er bedre tilrettelagt for 3D-print enn andre, men at det også her skjer det en løpende utvikling. Hvordan velger Snøhetta teknologi for 3D-printing?

– Vi vurderer ny 3D-printteknologi kontinuerlig, og velger teknologi ut fra ”cost/issue”. 3D-modellene våre skal ikke utsettes for enorme fysiske påkjenninger, så de kan gjerne printes i gipsbaserte materialer, som erfaringsmessig er velegnet for å gjengi bygningsform. I dag har vi muligheter for å printe modeller i størrelse opp til 38 x 25 x 20 cm, men vi monterer ofte flere modeller sammen for å lage større 3D-modeller når det er nødvendig, forteller Carsten Løddesøl. I øyeblikket har Snøhetta 4 3D-printere ved sitt hovedkontor i Oslo, blant annet en ProJet 660 Pro med CMYK-farger og en Makerbot Replicator.

Les mer

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Metalldeler som er printet i rommet har landet på jorden

Tidlig i 2024 ble en 3D-printer for metall sendt til romstasjonen ISS. Oppdraget var å prøveprinte i null tyngdekraft. Nå har de første metalldelene kommet til jorden og vil bli nøye analysert.
3D-new-1x

Svensk arkitektfirma tilbyr 3D-printede hus

Gjennom et samarbeid med Concrete Print vil Ross arkitektur & design kunne tilby sine kunder i Sverige 3D-printede hus i betong. Ifølge selskapet er dette en måte å skille seg fra konkurrentene på.
Screenshot

Siste nytt

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683