fredag 24 november – uke 47
Siden 2014 har plastprodusenten AS OM BE Plast i Østfold benyttet 3D-printteknologi til fremstilling av additive forminnsatser for sprøytestøping av plastprodukter.
– Teknologien reduserer produksjonstiden og gjør det langt enklere å teste ut ulike geometriske former for sluttproduktene, forteller utviklingssjef Knut Richard Kviserud.
Deltar i Addform
Østfold-bedriften er initiativtager til samarbeidsprosjektet Addform, der de har tilgang til erfaringer og kompetanse fra andre industribedrifter og fra kompetansemiljøer som Sintef og Høgskolen i Gjøvik.
– Samarbeidet er av stor betydning, for det pågår en rivende utvikling når det gjelder både teknologi og materialer, forteller Kviserud. Han fremhever spesielt mulighetene for å eksperimentere med ulike formgeometrier og materialsammensetninger.
– Med 3D-printteknologi er det langt enklere enn før å fremstille en prototyp av en forminnsats på kort tid. Tilgangen på prototypen blir enkel og hurtig, og det er en lav merkostnad ved å produsere ulike alternativer med ulik geometri og ulike materialsammensetninger. På den måten kan vi utvikle svært gode forminnsatser i nær dialog med kundene våre, og det gir oss konkurransefordeler, foreller utviklingssjefen. AS OM BE Plast produserer et stort spekter av plastbaserte produkter, eksempelvis trafobokser, komponenter til småbåter, røykvarslere, belysning, rørprodukter med mer. De siste to årene har plastprodusenten hatt rundt 20 prosent årlig vekst, noe som henger nært sammen med bedriftens teknologisatsning.
Tester ulike egenskaper
Knut Richard Kviserud forteller at testing av form og materialer for kundene utvilsomt er en suksessfaktor.
– Det handler ikke bare om form, men like mye om sluttproduktets egenskaper med hensyn til brannsikkerhet, skjerming mot IR- og UV-lys samt andre spesielle behov. Rask og effektiv produksjon av forminnsatser forenkler dette arbeidet betydelig, sier han. Målsettingene i Addform-samarbeidet er å kunne redusere produksjonstiden fra typisk 8 til 2 uker, for produksjon fra ferdig 3D-modell til riktig produsert del.
3D-printer eksternt
Med unntak av en anskaffet 3D-printer som i liten grad er i bruk lenger, benytter AS OM BE Plast eksterne produsenter for selve 3D-printingen. De mottar gjerne 3D-modeller av ønsket produkt fra kundene, konstruerer selv digitale 3D-filer for additive forminnsatser, som 3D-printes hos norske eller utenlandske aktører. I hovedsak benyttes 3D-print-teknologier som SLS (Selective laser sintering) og DLP/SLA, hvor de 3D-printer epoxy-baserte forminnsatser med metalliske eller keramiske tilsetningsstoffer.
Ser dere for dere å ha selve 3Dprint-teknologien i eget hus etter hvert?
– Ja, det er det ingen tvil om. 3D-printing gir oss en rekke fordeler, og benyttes i plastbransjen også i økende grad til produksjon av selve komponentene, ikke bare for forminnsatser. Samtidig handler det om å velge rett teknologi, så vi følger løpende med på utviklingen og har et nært samarbeid med kompetansemiljøene. Det er også viktig for oss å få en sømløs overgang fra tradisjonell plastfremstilling til 3D-print, og mye handler om å velge det beste fra begge områder til enhver tid, sier Knut Richard Kviserud hos AS OM BE Plast i Østfold.
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
Prototal Industries er en kjent aktør i det nordiske AM-markedet, men har også virksomhet i flere europeiske land. For å ytterligere spre sitt navn benyttet selskapet anledningen til å stille ut på Formnext-messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 9. november, 2023
I fjor vår kjøpte britiske Solid Print3D konkursboet til 3DVerkstan Nordic. Administrerende direktør Neil Sewell tok deretter over som leder av det nye 3DVerkstan AB også. Denne uken da han besøkte Stockholm, tok 3dp Norge en prat med ham om fremtiden. Og det ser lyst ut.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 2. november, 2023
Wilhelmsen og Thyssenkrupp har startet et samarbeid innen additiv produksjon i det felles selskapet Pelagus 3D. Det bør føre til en mer effektiv produksjon av reservedeler i maritim og offshore sektor.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 26. oktober, 2023
Svenske Ekbacken Studios ønsker å lage “mesterverk fra avfall”. På kort tid har de etablert seg i designverdenen med møbler som er 3D-printet fra gamle fiskegarn og med sikte på et globalt marked.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. oktober, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige