3D-printer forminnsatser for plastproduksjon

Siden 2014 har plastprodusenten AS OM BE Plast i Østfold benyttet 3D-printteknologi til fremstilling av additive forminnsatser for sprøytestøping av plastprodukter.

– Teknologien reduserer produksjonstiden og gjør det langt enklere å teste ut ulike geometriske former for sluttproduktene, forteller utviklingssjef Knut Richard Kviserud.

 

Deltar i Addform

Østfold-bedriften er initiativtager til samarbeidsprosjektet Addform, der de har tilgang til erfaringer og kompetanse fra andre industribedrifter og fra kompetansemiljøer som Sintef og Høgskolen i Gjøvik.

– Samarbeidet er av stor betydning, for det pågår en rivende utvikling når det gjelder både teknologi og materialer, forteller Kviserud. Han fremhever spesielt mulighetene for å eksperimentere med ulike formgeometrier og materialsammensetninger.

– Med 3D-printteknologi er det langt enklere enn før å fremstille en prototyp av en forminnsats på kort tid. Tilgangen på prototypen blir enkel og hurtig, og det er en lav merkostnad ved å produsere ulike alternativer med ulik geometri og ulike materialsammensetninger. På den måten kan vi utvikle svært gode forminnsatser i nær dialog med kundene våre, og det gir oss konkurransefordeler, foreller utviklingssjefen. AS OM BE Plast produserer et stort spekter av plastbaserte produkter, eksempelvis trafobokser, komponenter til småbåter, røykvarslere, belysning, rørprodukter med mer. De siste to årene har plastprodusenten hatt rundt 20 prosent årlig vekst, noe som henger nært sammen med bedriftens teknologisatsning.

 

Tester ulike egenskaper

Knut Richard Kviserud forteller at testing av form og materialer for kundene utvilsomt er en suksessfaktor.

– Det handler ikke bare om form, men like mye om sluttproduktets egenskaper med hensyn til brannsikkerhet, skjerming mot IR- og UV-lys samt andre spesielle behov. Rask og effektiv produksjon av forminnsatser forenkler dette arbeidet betydelig, sier han. Målsettingene i Addform-samarbeidet er å kunne redusere produksjonstiden fra typisk 8 til 2 uker, for produksjon fra ferdig 3D-modell til riktig produsert del.

 

3D-printer eksternt

Med unntak av en anskaffet 3D-printer som i liten grad er i bruk lenger, benytter AS OM BE Plast eksterne produsenter for selve 3D-printingen. De mottar gjerne 3D-modeller av ønsket produkt fra kundene, konstruerer selv digitale 3D-filer for additive forminnsatser, som 3D-printes hos norske eller utenlandske aktører. I hovedsak benyttes 3D-print-teknologier som SLS (Selective laser sintering) og DLP/SLA, hvor de 3D-printer epoxy-baserte forminnsatser med metalliske eller keramiske tilsetningsstoffer.

Ser dere for dere å ha selve 3Dprint-teknologien i eget hus etter hvert?

– Ja, det er det ingen tvil om. 3D-printing gir oss en rekke fordeler, og benyttes i plastbransjen også i økende grad til produksjon av selve komponentene, ikke bare for forminnsatser. Samtidig handler det om å velge rett teknologi, så vi følger løpende med på utviklingen og har et nært samarbeid med kompetansemiljøene. Det er også viktig for oss å få en sømløs overgang fra tradisjonell plastfremstilling til 3D-print, og mye handler om å velge det beste fra begge områder til enhver tid, sier Knut Richard Kviserud hos AS OM BE Plast i Østfold.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3DVerkstan 2.0 har vekst i sikte

I fjor vår kjøpte britiske Solid Print3D konkursboet til 3DVerkstan Nordic. Administrerende direktør Neil Sewell tok deretter over som leder av det nye 3DVerkstan AB også. Denne uken da han besøkte Stockholm, tok 3dp Norge en prat med ham om fremtiden. Og det ser lyst ut.

Publisert av: