Flytt inn i 3d-utskrevet hus!

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 16 mars 2017

Det russiske oppstartsfirmaet Apis Cor har de siste par årene utviklet en løsning for fullskala 3d-utskrift av hus. Nå har de bygget sitt første hus i den russiske byen Stupino utenfor Moskva.

Det første skarpe prosjektet ble innledet i desember i fjor. Alle komponenter – bærevegger, grunn og mellomvegger ble skrevet ut med en mobil betongskriver i løpet av rundt 24 timer. Etter at 3d-skriveren ble løftet bort med kran, sto det igjen en struktur som deretter ble et 38 kvadratmeter stort hus på ett plan.

En utfordring under produksjonen var temperaturen. Desember i Moskva kan være ubarmhjertig med ned mot tosifrede minusgrader. Den betongtypen som Apis Cor anvender kan benyttes ned til 5 plussgrader. Derfor satte man hele produksjonsapparatet inn i et stort telt.

Den 3d-skriveren som Apis Cor har utviklet er mobil og har en innebygd og automatisert enhet for å blande betong og forsyne skriveren med materiale. I sin form minner den om en tårnkran, hvilket gjør at man kan 3d-skrive både i bygningen og utenfor.

Likevel er ikke alle byggekomponentene 3d-utskrevne. Isoleringen kommer fra russiske TechnoNICOL og taket er blant annet tilvirket av polymermembran. Yttertaket er et modulært system for å få til et sluttende tak. Å få isoleringen på plass ble forenklet ettersom man kunne 3d-skrive bærende vegger og ytre struktur med nøyaktige rom for isoleringen. Ettersom målene var så nøyaktige trengte man heller ikke å holde isoleringen på plass. I fremtiden vil Apis Cor effektivisere isoleringsarbeidet gjennom å produsere isoleringen parallellt med at veggene skrives ut.

Les mer

Offentligt 3D-printerskap skal få flere til å oppdage teknologien

Gründeren Rasmus Jansson har tatt konseptet print on demand til et nytt nivå. I et pilotprosjekt har han utplassert en FDM-3D-printer som alle kan bestille og bruke.
Internal3-1024x576

Stratasys med 3D-printing rett på klær

DTG - Direct-to-garment (direkte-til-plagg) er en kjent teknologi innen grafisk bransjes segment for tekstilprinting. Nå lanserer Stratasys en ny DTG-løsning for deres tekstil-3D-printer, J850. 
stratasys-d2g-cover

Stratasys spør kundene om råd

Stratasys tar i bruk hjelp av noen store kunder i bransjen for å videreutvikles. Foto: Arkiv/Anja Degerholm
Stratasys-Formnext-2023-1024x683

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Siste nytt

AMEXCI satser med Nikon

Det svenske AM-selskapet AMEXCI har kjøpt en Nikon SLM Solutions NXG XII 600 metall 3D-skriver, med 12 lasere.
IMG_4080-1-scaled

GE Additive får nytt navn

GE Additive har omdøpt seg til Colibrium Additive, et GE Aerospace-selskap. Samtidig faser faser ut merkevarene Concept Laser og Arcam EBM.
CA_RGB-AtmsBlu

Sintratec legger ned virksomheten

Den sveitsiske produsenten Sintratec har gått konkurs. Til tross for vekst og suksess gjennom selskapets ti år lange historie, ble den økonomiske situasjonen til slutt uholdbar.
Sintratec-1024x683

PLM Groups AM-del samles i Addinor

Det som tidligere var PLM Groups 3D-printavdeling får nå en ny drakt i form av merkevaren Addinor.
Addinor_team