Flytt inn i 3d-utskrevet hus!

Det russiske oppstartsfirmaet Apis Cor har de siste par årene utviklet en løsning for fullskala 3d-utskrift av hus. Nå har de bygget sitt første hus i den russiske byen Stupino utenfor Moskva.

Det første skarpe prosjektet ble innledet i desember i fjor. Alle komponenter – bærevegger, grunn og mellomvegger ble skrevet ut med en mobil betongskriver i løpet av rundt 24 timer. Etter at 3d-skriveren ble løftet bort med kran, sto det igjen en struktur som deretter ble et 38 kvadratmeter stort hus på ett plan.

En utfordring under produksjonen var temperaturen. Desember i Moskva kan være ubarmhjertig med ned mot tosifrede minusgrader. Den betongtypen som Apis Cor anvender kan benyttes ned til 5 plussgrader. Derfor satte man hele produksjonsapparatet inn i et stort telt.

Den 3d-skriveren som Apis Cor har utviklet er mobil og har en innebygd og automatisert enhet for å blande betong og forsyne skriveren med materiale. I sin form minner den om en tårnkran, hvilket gjør at man kan 3d-skrive både i bygningen og utenfor.

Likevel er ikke alle byggekomponentene 3d-utskrevne. Isoleringen kommer fra russiske TechnoNICOL og taket er blant annet tilvirket av polymermembran. Yttertaket er et modulært system for å få til et sluttende tak. Å få isoleringen på plass ble forenklet ettersom man kunne 3d-skrive bærende vegger og ytre struktur med nøyaktige rom for isoleringen. Ettersom målene var så nøyaktige trengte man heller ikke å holde isoleringen på plass. I fremtiden vil Apis Cor effektivisere isoleringsarbeidet gjennom å produsere isoleringen parallellt med at veggene skrives ut.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Lysende forretningsidé

En mer fleksibel og bærekraftig produksjonsmetode førte til at Signify, tidligere Philips Lighting, introduserte 3D-printing i sin produksjon. Selskapet har vært en pioner innen belysningsindustrien for å ta i bruk additiv produksjon – men reisen dit har ikke vært enkel.

Publisert av: