Fra Älmhult til Hollywood

Da Bahar Pars, en av hovedrolleinnehaverne i den Oscarnominerte filmen “En mann ved navn Ove”, inntok den røde løperen under søndagens Oscargalla i Hollywood gjorde hun det i svensk stål. Foruten en kjole med 6000 stålpaljetter signert formgiveren Naim Josefi, bar Pars i tillegg et 3d-utskrevet smykke, også dette designet av Josefi. Selvsagt også i svensk stål.

Produksjonen av smykket sto servicebyrået 3D Metprint i Älmhult for, noe de gjorde på rekordtid. Men det var raske tak for 3D Metprints administrerende direktør, Erling Svensson.

– Det gikk veldig raskt, må jeg si. Forrige tirsdag fikk jeg en henvendelse fra Jernkontoret om å skrive ut et smykke. Filen kom samme dag og jeg gjorde da en hurtigutredning på 30 minutter. Deretter meddelte jeg bestilleren om at vi kunne gjøre jobben. Og allerede samme kveld var smykket leveringsklart. På morgenen neste dag sendte vi leveransen til Stockholm.

Smykket det dreier seg om er to sammenlenkede hender. Størrelsen er på rundt 50 x 25 millimeter. Materialet som er benyttet er svensk verktøystål. Smykket er skrevet ut i 3D Metprints metallskriver 3D Systems ProX 300.

– En av utfordringene lå i lenkene som binder de to hendene sammen. Disse lenkene er kun en millimeter i tykkelse og alt skrives i ett stykke. Jeg fant ut at det likevel ville fungere om vi skrev det ut i riktig vinkel og med riktig støttestruktur, hvilket det også gjorde.

Etterbehandlingen ble gjort med en roterende stålborste som tok bort den matte overflaten som oppstår etter utskrift. Man valgte heller denne metoden enn blestring ettersom man da beholder den litt ujevne overflaten, samtidig som man får en myk overflatefinish.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Utgir egne filamenter av rPLA

Etter et års produktutvikling, gir svenske Lostboyslab sammen med Reflow nå ut to filamentkolleksjoner av resirkulert PLA for 3D-utskrift med FDM. Samlingene består av totalt tolv forskjellige matte farger og målgruppen er profesjonelle brukere som designere, interiørarkitekter og arkitekter.

Publisert av: 

AM-dagen i Sverige

Merk av tirsdag 7. desember 2021 i kalenderen. Da er det tid for 3dp sin årlige heldagskonferanse, AM-dagen, som ble avlyst i fjor på grunn av pandemien. I år ser vi på fremtiden under temaet “AM 2030 – Additiv tilvirkning i fremtiden”.

Publisert av: