Lovende forstudie på tysk betongprinter

En gruppe forskere ved Dresdens tekniske universitet har gjennomført et forstudie på fullskala 3d-print av betongkonstruksjoner. Man har blant annet undersøkt hvordan man kan optimere materialsammensetningen på den betongen som skal benyttes.

Forstudiet inngår innenfor rammen for konseptet ConPrint3D, som vakte stor oppmerksomhet på fjorårets byggmesse Bauma. ConPrint3D er en nyutviklet robotbasert teknikk for å 3d-printe fullskala konstruksjoner i betong.

Det forskerteamet har sett nærmere på er optimal materialsammensetning, typer skrivehoder, inklusive robotisering, samt hvordan et rammeverk for juridiske og forretningsmessige spørsmål bør se ut.

I studiet av materiale har man kommet frem til at det er mest egnet å benytte et betongmateriale som tørker raskt, men som samtidig oppfører seg godt i selve materialføringen. Andre ønskelige egenskaper er høy tiksotropi, en betegnelse som dreier seg om hvordan viskositeten endrer seg under bevegelse. En høy tiksotropi innebærer at betongmaterialet raskt kan gå tilbake til sin opprinnelige viskositet når det forlater skrivehodet og ned på en byggeplate eller underliggende lag.

I neste omgang dreier det seg om å øke kornstørrelsen i betongen, uten at dette påvirker selve utskriftsprosessen eller materialføringen.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Markedet peker oppover igjen

Additiv produksjon med polymerer og metaller går mot historiske høyder. Det viser en ny rapport fra det amerikanske markedsanalyseselskapet SmarTech Analysis. Tall fra andre kvartal 2021 viser nivåer som er høyere enn før pandemien.

Publisert av: