Lovende forstudie på tysk betongprinter

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 23 mars 2017

En gruppe forskere ved Dresdens tekniske universitet har gjennomført et forstudie på fullskala 3d-print av betongkonstruksjoner. Man har blant annet undersøkt hvordan man kan optimere materialsammensetningen på den betongen som skal benyttes.

Forstudiet inngår innenfor rammen for konseptet ConPrint3D, som vakte stor oppmerksomhet på fjorårets byggmesse Bauma. ConPrint3D er en nyutviklet robotbasert teknikk for å 3d-printe fullskala konstruksjoner i betong.

Det forskerteamet har sett nærmere på er optimal materialsammensetning, typer skrivehoder, inklusive robotisering, samt hvordan et rammeverk for juridiske og forretningsmessige spørsmål bør se ut.

I studiet av materiale har man kommet frem til at det er mest egnet å benytte et betongmateriale som tørker raskt, men som samtidig oppfører seg godt i selve materialføringen. Andre ønskelige egenskaper er høy tiksotropi, en betegnelse som dreier seg om hvordan viskositeten endrer seg under bevegelse. En høy tiksotropi innebærer at betongmaterialet raskt kan gå tilbake til sin opprinnelige viskositet når det forlater skrivehodet og ned på en byggeplate eller underliggende lag.

I neste omgang dreier det seg om å øke kornstørrelsen i betongen, uten at dette påvirker selve utskriftsprosessen eller materialføringen.

Les mer

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

Helsingborg satser på 3D-printede elbiler

Helsingborg og Lunds universitet i Sverige har signert en intensjonsavtale med det spanske selskapet e-Miles for en serie tester med 3D-printede kjøretøy. Disse skal brukes i et transportsystem for både personer og gods.
Test_drive

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Stratasys tester 3D-printet utstyr på månen

Stratasys har annonsert at de vil levere 3D-printede materialer til et kommende måneoppdrag for å teste ytelsen deres på månens overflate.
moon

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden