3D-modell av Oslo i konstant endring

Tekst:Egil Smalberget
PUBLISERT: 5 april 2017

Den 3D-printede modellen av Oslo by er i stadig endring. Årlig skifter Plan- og bygningsetaten ut nærmere 40 av de totalt 360 modulene.

Modellen ble bygget i 2014, og gjengir halvparten av hovedstaden i målestokk 1:1000. Enhetsleder og initiativtager Stein Moen forteller at de har skiftet ut rundt 60 moduler siden den gang.

– Alle moduler er 3D-printet med farger her hos oss, i vår egen 3D-printer. Når en modul er ferdig 3D-printet, blir den vokset i en manuell prosess med varmebad og voks. Budsjettet tilsier utskifting av inntil 40 moduler årlig, og vi prioriterer områder med større endringer og de som er mest publikumsnære i den 7 x 5 meter store landskapsmodellen, forteller Moen. En del moduler blir skiftet ut som følge av skader forårsaket av de besøkende eller etter renhold av gulv med vann. – Vi ønsker oss moduler som tåler fuktighet bedre, og eksperimenterer derfor med ulike epoxyblandinger i materialene våre, legger enhetslederen til.

Prosjektet med å gjenskape en så stor bymodell gjennom 3D-print var trolig det første i Nord-Europa av sitt slag, og metodikken ble utviklet her ved Oslo kommune, plan- og bygningsetaten. Stein Moen forteller at også Trondheim har laget sin egen 3D-printede bymodell basert på tilsvarende teknologi med ekstern leverandør av 3D-printingen, mens Bærum kommune vurderer å gjennomføre et lignende prosjekt. Modellen over Oslo viser ikke bare hvordan byen er, men også hvordan den vil bli.

– Barcode-området i Bjørvika er et godt eksempel, der vi bruker reguleringskartene og bestemmelsene til å bygge opp fremtidige bygninger, for deretter å 3D-printe dem. I tillegg til å vedlikeholde bymodellen har vi lyktes med å gjenskape skog via lasersky-data, som vi bruker når vi skal visualisere et planområde hvor skogen inngår som en viktig faktor i planen. Publikum består i hovedsak av personer som skal i et møte her ved etaten, og ved hjelp av projektorer tilbyr vi tilleggsinformasjon i form av temadata som historie, kultur og samferdsel. Da kan man få et bedre inntrykk av byens historiske utvikling, eller man kan for eksempel få se hvor i byen det finnes sykkelveier, forteller han.

Ser dere for dere å fortsette med samme teknologi fremover? – Teknologien vi benytter er god, men prosessen er kostbar. Lykkes vi med å skape mer robuste moduler med nye materialblandinger, så kan vi kanskje unngå skader på modulene, sier Stein Moen.

 

 

Les mer

3D print vokser kraftig viser rapport fra Protolabs

Den nye utgaven av Protolabs årlige internasjonale 3DP-trendrapport viser at 3D-printmarkedet vokser raskere enn forventet. Rapporten baserer seg på markedsinformasjon samt uttalelser fra 700 ingerniørekspertenr verden over.
sementprint

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682

Jernbaneselskap satser på AM for reparasjoner

Det franske transportselskapet Alstom har vært tidlig ute med additiv produksjon. Nå skal teknologien også tas i bruk i Sverige gjennom en ny samarbeidsavtale.
Alstom-bergslagen

Nordens første testbed for 3D-printet betong

I slutten av april innviet forskningsinstituttet RISE et test- og demomiljø for 3D-printet betong. En unik investering som vil akselerere industriell bruk av teknologien og bane vei for en mer bærekraftig byggebransje i Sverige.
RISE-kollage-768x504

Siste nytt

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Audi Sport sparer flere uker på å 3D-printe verktøy

Da den nye elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseres, trengte Audi-fabrikken i Heilbronn, Tyskland, raskt å skaffe 200 verktøy, jigger og fiksturer. Løsning? 3D-printing og programvare for design-automatisering.
Audi-Trinckle-0H6A1913-1024x683

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt