Barco i Fredrikstad ønsker 3D-print som tåler 250 grader

For Barco i Fredrikstad har 3D-printing av prototyper stor betydning for testing og produktutvikling, selv om de gjerne skulle laget prototyper i materialer som tåler høyere temperaturer og har bedre nøyaktighet.

 

Fredrikstad-selskapet Projectiondesign ble grunnlagt i 2001, og markerte seg med utvikling av høykvalitets projektorer for profesjonelle markeder, blant annet brukt til ulike typer simulering og opplæring. I 2013 overtok det belgiske konsernet Barco aksjemajoriteten i bedriften, og så langt har de opprettholdt produktutvikling og produksjon i Østfoldbyen. 3D-printing av prototyper har forenklet produktutviklingen i selskapet, som var tidlig ute med å anskaffe en EOS P390-printer for 3D-printing av plastkomponenter. Mekanisk designer Torben Svendsen i Barco forteller at prototyper av alt fra kabinetter til små komponenter blir 3D-printet i bedriften.

 

– En projektor kan typisk bestå av 100 til 150 mekaniske komponenter, og vi kan 3D-printe prototyper av de fleste, med unntak av enkeltkomponenter som må tåle de høyeste temperaturene i projektorene, som kan komme opp i 250 grader Celcius. Produktutviklingsfasen varer ofte opptil to år, og det er svært verdifullt for utviklingsavdelingen her å kunne 3D-printe prototyper fremfor å måtte bestille dem. Det handler både om kostnader og tidsbruk, for med 3D-printer i eget hus kan vi teste ut ideer og design umiddelbart. Vi benytter Creo fra PTC for konstruksjon av delene, og setter ofte i gang 3D-printeren når vi forlater lokalene på ettermiddagen, så ligger de klare for børsting morgenen etter, forteller Torben Svendsen til 3dpnorge.no.

 

Barco i Fredrikstad sysselsetter 150 mennesker med utvikling og produksjon av projektorer.

Barco i Fredrikstad har rundt 150 medarbeidere, og produserer syv forskjellig plattformer av projektorer. Komponentene produseres i utlandet, mens montering og kvalitetskontroll foregår lokalt. Størstedelen av montasjearbeidet utføres manuelt, men Svendsen forteller at de tester bruk av roboter til spesielle operasjoner, blant annet der det benyttes laserlys.

 

Hos Fredrikstad-bedriften foregår 3D-printingen i plastmaterialer, mens det benyttes både sprøytestøpt plast, tynnplater og aluminium i den endelige produksjonen av komponenter. Det er derfor ikke overraskende at 3D-printing av prototyper i aluminium står høyt på ønskelisten. – Det er tilgjengelig teknologi for det i dag, men den er relativt kostbar. Likevel tror jeg at vi på et tidspunkt vil 3D-printe prototyper i metall, rett og slett fordi 3D-printing av prototyper gir oss mange fordeler i både utvikling og videreutvikling av produktene. Begrensninger i materialvalg er nok den største begrensningen med teknologien vi benytter i dag, sier Torben Svendsen.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Utgir egne filamenter av rPLA

Etter et års produktutvikling, gir svenske Lostboyslab sammen med Reflow nå ut to filamentkolleksjoner av resirkulert PLA for 3D-utskrift med FDM. Samlingene består av totalt tolv forskjellige matte farger og målgruppen er profesjonelle brukere som designere, interiørarkitekter og arkitekter.

Publisert av: