Barco i Fredrikstad ønsker 3D-print som tåler 250 grader

Tekst:Egil Smalberget
PUBLISERT: 26 april 2017

For Barco i Fredrikstad har 3D-printing av prototyper stor betydning for testing og produktutvikling, selv om de gjerne skulle laget prototyper i materialer som tåler høyere temperaturer og har bedre nøyaktighet.

 

Fredrikstad-selskapet Projectiondesign ble grunnlagt i 2001, og markerte seg med utvikling av høykvalitets projektorer for profesjonelle markeder, blant annet brukt til ulike typer simulering og opplæring. I 2013 overtok det belgiske konsernet Barco aksjemajoriteten i bedriften, og så langt har de opprettholdt produktutvikling og produksjon i Østfoldbyen. 3D-printing av prototyper har forenklet produktutviklingen i selskapet, som var tidlig ute med å anskaffe en EOS P390-printer for 3D-printing av plastkomponenter. Mekanisk designer Torben Svendsen i Barco forteller at prototyper av alt fra kabinetter til små komponenter blir 3D-printet i bedriften.

 

– En projektor kan typisk bestå av 100 til 150 mekaniske komponenter, og vi kan 3D-printe prototyper av de fleste, med unntak av enkeltkomponenter som må tåle de høyeste temperaturene i projektorene, som kan komme opp i 250 grader Celcius. Produktutviklingsfasen varer ofte opptil to år, og det er svært verdifullt for utviklingsavdelingen her å kunne 3D-printe prototyper fremfor å måtte bestille dem. Det handler både om kostnader og tidsbruk, for med 3D-printer i eget hus kan vi teste ut ideer og design umiddelbart. Vi benytter Creo fra PTC for konstruksjon av delene, og setter ofte i gang 3D-printeren når vi forlater lokalene på ettermiddagen, så ligger de klare for børsting morgenen etter, forteller Torben Svendsen til 3dpnorge.no.

 

Barco i Fredrikstad sysselsetter 150 mennesker med utvikling og produksjon av projektorer.

Barco i Fredrikstad har rundt 150 medarbeidere, og produserer syv forskjellig plattformer av projektorer. Komponentene produseres i utlandet, mens montering og kvalitetskontroll foregår lokalt. Størstedelen av montasjearbeidet utføres manuelt, men Svendsen forteller at de tester bruk av roboter til spesielle operasjoner, blant annet der det benyttes laserlys.

 

Hos Fredrikstad-bedriften foregår 3D-printingen i plastmaterialer, mens det benyttes både sprøytestøpt plast, tynnplater og aluminium i den endelige produksjonen av komponenter. Det er derfor ikke overraskende at 3D-printing av prototyper i aluminium står høyt på ønskelisten. – Det er tilgjengelig teknologi for det i dag, men den er relativt kostbar. Likevel tror jeg at vi på et tidspunkt vil 3D-printe prototyper i metall, rett og slett fordi 3D-printing av prototyper gir oss mange fordeler i både utvikling og videreutvikling av produktene. Begrensninger i materialvalg er nok den største begrensningen med teknologien vi benytter i dag, sier Torben Svendsen.

Les mer

AMEXCI satser med Nikon

Det svenske AM-selskapet AMEXCI har kjøpt en Nikon SLM Solutions NXG XII 600 metall 3D-skriver, med 12 lasere.
IMG_4080-1-scaled

GE Additive får nytt navn

GE Additive har omdøpt seg til Colibrium Additive, et GE Aerospace-selskap. Samtidig faser faser ut merkevarene Concept Laser og Arcam EBM.
CA_RGB-AtmsBlu

Sintratec legger ned virksomheten

Den sveitsiske produsenten Sintratec har gått konkurs. Til tross for vekst og suksess gjennom selskapets ti år lange historie, ble den økonomiske situasjonen til slutt uholdbar.
Sintratec-1024x683

PLM Groups AM-del samles i Addinor

Det som tidligere var PLM Groups 3D-printavdeling får nå en ny drakt i form av merkevaren Addinor.
Addinor_team

Siste nytt

AMEXCI satser med Nikon

Det svenske AM-selskapet AMEXCI har kjøpt en Nikon SLM Solutions NXG XII 600 metall 3D-skriver, med 12 lasere.
IMG_4080-1-scaled

GE Additive får nytt navn

GE Additive har omdøpt seg til Colibrium Additive, et GE Aerospace-selskap. Samtidig faser faser ut merkevarene Concept Laser og Arcam EBM.
CA_RGB-AtmsBlu

Sintratec legger ned virksomheten

Den sveitsiske produsenten Sintratec har gått konkurs. Til tross for vekst og suksess gjennom selskapets ti år lange historie, ble den økonomiske situasjonen til slutt uholdbar.
Sintratec-1024x683

PLM Groups AM-del samles i Addinor

Det som tidligere var PLM Groups 3D-printavdeling får nå en ny drakt i form av merkevaren Addinor.
Addinor_team