Boeing med 3D-printet titan, fra Norge

Tekst:Egil Smalberget
PUBLISERT: 18 april 2017

Boeing 787 Dreamliner blir det første kommersielle flyet med sertifiserte additive 3D-printede titanium-deler i konstruksjonen. 3D-printingen utføres av det norske selskapet Norsk Titanium.

– Vi er stolte over å få være med på dette historiske skrittet for et selskap av Boeings type og størrelse. Utviklingsteamet vårt vil fortsette arbeidet med utvide tilbudet av komponenter for Boeing, der vi møter flyprodusentens strenge kvalitets- og sertifiseringskrav, sier Warren M. Boley jr, leder av Norsk Titanium, i en pressemelding.

Boeing utformet selv komponentene og hadde et nært samarbeid med Norsk Titanium gjennom utviklingsfasen. I arbeidet med å sertifisere de strukturelle komponentene for Dreamliner, samarbeidet Boeing og Norsk Titanium om et omfattende testprogram som resulterte i FAA-sertifisering i februar i år.

Norsk Titanium AS er utvilsomt en pionér innenfor additivt fremstilte titaniumkomponenter. Selskapet har en sterk posisjon innenfor flyindustrien med sin patenterte Rapid Plasma Deposition (RPD) prosess der titanium-tråd transformeres til komplekse komponenter egnet for strukturelle og sikkerhetskritiske formål. Fra selskapet fortelles det også at RPD er verdens første FAA-godkjente, 3D-printede, strukturelle titanium, noe som betyr kortere ledetider og lavere kostnader for både flyindustrien og andre industrier.

 

Les mer

Ikea søker kreativ 3D-printingspesialist

Møbelgiganten Ikea har tidligere eksperimentert med 3D-printing. Nå vil selskapet ansette en spesialist innen 3D-printing for produktutvikling.
Flags-3-1024x683

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D print vokser kraftig viser rapport fra Protolabs

Den nye utgaven av Protolabs årlige internasjonale 3DP-trendrapport viser at 3D-printmarkedet vokser raskere enn forventet. Rapporten baserer seg på markedsinformasjon samt uttalelser fra 700 ingerniørekspertenr verden over.
sementprint

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682

Siste nytt

Shining 3D slipper ny Pro-modell

Shining 3D presenterer FreeScan UE Pro2, en trådløs, håndholdt laser 3D-skanner for en rekke bruksområder og inspeksjoner ute i felten.
Freescan-Pro2-bild-2-1024x682

Den første 3D-printede metalldelen på ISS

Tidligere i år kunne 3dp Norge fortelle om planene om å bringe en 3D-printer for metall til den internasjonale romstasjonen ISS. Nå er den første metalldelen produsert i verdensrommet.
First_metal_part_3D_printed_in_space-1024x683

Stratasys slipper oppfølgeren Origin Two

Etter Origin One kommer Origin Two, en DLP-skriver for mindre produksjonsserier hvor produsenten lover nøyaktighet, repeterbarhet og fin overflatefinish som kan sammenlignes med sprøytestøping.
Origin_Cure_Image_1-e1725614264366-1024x583

92 prosent kortere ledetider med AM

Stadig flere store industribedrifter oppdager fordelene med AM-teknologi. Den siste i rekken er det svenske konsernet Atlas Copco Group, som med additiv produksjon har kunnet redusere både kostnader og ledetider.
Atlas-Copco_team-1024x683