Forskere printer ut testbeholdere for kjemisk analyse

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 20 april 2017
FOTO: ELINA RAUKKO

Et forskerteam på Helsingfors universitet har 3d-printet en mikroreaktor som hjelper dem å studere og analysere kjemiske reaksjoner mer effektivt, hvilket i sin tur bidrar til en bedre forskningsprosess.

Idéen bak å printe ut disse mikroreaktorene kom fra forskeren Gianmario Scotti. Etter å ha blitt lei av lange reisetider til sitt forskningslaboratorium der hans kjemiske eksperimenter utføres, begynte han og kollegaen Markus Haapala å fundere over hvordan de kunne utføre sine tester utenfor laboratoriet. Tanken var å utvikle kompakte beholdere som eksperimentene kunne utføres i.

Scottis forskning bygger på mikrochip som prosesseres med et massespektrometer. Med teknikken ioniserer man kjemiske bestanddeler og sorterer ionene ut fra deres kvote mellom masse og lading. Før man satte igang med å printe ut disse beholderne i 3d var man nødt til å være i laboratoriet for å teste en serie mikrochips med massespektrometer. Det innebar at det var mer effektivt å tilvirke disse mikrochipene i større kvanta og teste alle på en gang. Dette var uansett en tidkrevende prosess, etter som forskerteamet måtte sitte og vente på at mikrochipene ble lagd før de kunne sette i gang med sine tester.

Ved å printe ut testbeholderne i 3d kan teamet nå kople beholderne til et massespektrometer for å studere kjemiske reaksjoner på mikrochipen. Scotti, som tidligere har erfaring med metallutskrifter, satset på polypropylen, et holdbart materiale som ikke påvirker de kjemikaliene som skal testes.

Den 3d-printede mikroreaktoren består av en beholder i polypropylen, en magnetomrører i metall og en tynn nål som benyttes for å spraye og ionisere de kjemiske prøvene for massespektrometeranalyse. For å kunne montere omrøreren og nålen må man pause 3d-utskriften under monteringen.

Les mer

Magnetisme kan redusere feil i 3D-printing

Sikkerhetskritiske komponenter for fly og Formel 1-racerbiler kan en dag bli 3D-printet via en ny teknikk, utviklet av forskere ved UCL og University of Greenwich, som reduserer ufullkommenheter i produksjonsprosessen betydelig.
acetabular_cup_crop

Trender for 3D Printing i 2025: Spørreundersøkelse

3d Printing Industry har som vanlig i starten av året spurt bransjeeksperter om sine spådommer for årets 3D-printmarked. Her er en oppsummering, og vi kan vel fastslå at det råder optimisme om utbredelsen av 3D-printing blant de som har uttalt seg.
company-3502288_1280

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Siste nytt

Freemelt får ny ordre fra Saab

Europas opprustning har fått forsvarsgruppen Saabs aksjer til å skyte i været i verdi. AM-selskapet Freemelt har samtidig fått nok en ordre fra Saab, som også har fått aksjen deres til å stige betydelig.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Stratasys tar inn 120 millioner dollar i kapital

Fortissimo Capital, et israelsk private equity-selskap som investerer i teknologi og industri, investerer 120 millioner dollar i Stratasys. En investering som vil drive vekst i selskapet.
Stratasys-F3300-Yoav

Ultimaker S8 printer fire ganger raskere

I januar 2023 slapp Ultimaker den nye flaggskipmodellen i S-serien, S7. Drøye to år senere kommer oppfølgeren, Ultimaker S8, med både økt hastighet og forbedret utskriftskvalitet.
S8-1

Åpen-kildekode KI lager CAD fra tekst

Ettersom interessen for generativ kunstig intelligens (KI) fortsetter å øke, har 3D-printindustrien vært vitne til vekst i tekst-til-CAD-plattformer. Disse verktøyene lar brukere lage 3D-printbare CAD-filer fra enkle tekstbeskrivelser, noe som gjør additiv produksjon mer allment tilgjengelig.
robot-7785877_1280