Forskere printer ut testbeholdere for kjemisk analyse

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 20 april 2017
FOTO: ELINA RAUKKO

Et forskerteam på Helsingfors universitet har 3d-printet en mikroreaktor som hjelper dem å studere og analysere kjemiske reaksjoner mer effektivt, hvilket i sin tur bidrar til en bedre forskningsprosess.

Idéen bak å printe ut disse mikroreaktorene kom fra forskeren Gianmario Scotti. Etter å ha blitt lei av lange reisetider til sitt forskningslaboratorium der hans kjemiske eksperimenter utføres, begynte han og kollegaen Markus Haapala å fundere over hvordan de kunne utføre sine tester utenfor laboratoriet. Tanken var å utvikle kompakte beholdere som eksperimentene kunne utføres i.

Scottis forskning bygger på mikrochip som prosesseres med et massespektrometer. Med teknikken ioniserer man kjemiske bestanddeler og sorterer ionene ut fra deres kvote mellom masse og lading. Før man satte igang med å printe ut disse beholderne i 3d var man nødt til å være i laboratoriet for å teste en serie mikrochips med massespektrometer. Det innebar at det var mer effektivt å tilvirke disse mikrochipene i større kvanta og teste alle på en gang. Dette var uansett en tidkrevende prosess, etter som forskerteamet måtte sitte og vente på at mikrochipene ble lagd før de kunne sette i gang med sine tester.

Ved å printe ut testbeholderne i 3d kan teamet nå kople beholderne til et massespektrometer for å studere kjemiske reaksjoner på mikrochipen. Scotti, som tidligere har erfaring med metallutskrifter, satset på polypropylen, et holdbart materiale som ikke påvirker de kjemikaliene som skal testes.

Den 3d-printede mikroreaktoren består av en beholder i polypropylen, en magnetomrører i metall og en tynn nål som benyttes for å spraye og ionisere de kjemiske prøvene for massespektrometeranalyse. For å kunne montere omrøreren og nålen må man pause 3d-utskriften under monteringen.

Les mer

3D print vokser kraftig viser rapport fra Protolabs

Den nye utgaven av Protolabs årlige internasjonale 3DP-trendrapport viser at 3D-printmarkedet vokser raskere enn forventet. Rapporten baserer seg på markedsinformasjon samt uttalelser fra 700 ingerniørekspertenr verden over.
sementprint

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682

Jernbaneselskap satser på AM for reparasjoner

Det franske transportselskapet Alstom har vært tidlig ute med additiv produksjon. Nå skal teknologien også tas i bruk i Sverige gjennom en ny samarbeidsavtale.
Alstom-bergslagen

Nordens første testbed for 3D-printet betong

I slutten av april innviet forskningsinstituttet RISE et test- og demomiljø for 3D-printet betong. En unik investering som vil akselerere industriell bruk av teknologien og bane vei for en mer bærekraftig byggebransje i Sverige.
RISE-kollage-768x504

Siste nytt

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683

Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.
Formlabs-Unilever-1-1024x681

3D print vokser kraftig viser rapport fra Protolabs

Den nye utgaven av Protolabs årlige internasjonale 3DP-trendrapport viser at 3D-printmarkedet vokser raskere enn forventet. Rapporten baserer seg på markedsinformasjon samt uttalelser fra 700 ingerniørekspertenr verden over.
sementprint

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682