Her har 3d-printeren flyttet inn på klinikken

Bjørn Gjelvold er spesialisttannlege innen Oral Protetikk på Folketannpleien Malmø. Siden for fire år siden har han jobbet aktivt med å digitalisere sin klinikk. Det har med årene blitt både 3d-printere og intraoral skanning, noe som har gjort klinikken mye mer fleksibel og selvhjulpen med noen av de vanlig forekommende applikasjonene, som midlertidige kroner og broer, modeller og  kirurgiske guider.

– Jag startet med digitale avtrykk i 2013 og så ganske omgående potensialet med også å benytte 3d-printer i kombinasjon med intraoral skanning, sier Bjørn Gjelvold. I 2016 satset vi på en mindre EnvisionTEC– printer og begynte deretter å printe ut kirurgiske guider, provisorier og forskjellige typer av modeller.

Idag finnes det et hav av 3d-printerleverandører og mange flere 3d-printermodeller. De siste årene har vi også sett en kraftig spesialisering for nettopp dentale utskrifter. Det innebærer at mange rendyrkede 3d-printerutviklere lanserer tilpassede dentalprintere. I stadig større utstrekning ser vi også hvordan de tradisjonelle dentalleverandørene nå begir seg inn på 3d-printområdet. Trenden var tydelig på årets IDS-messe i Köln, der blant annet Kulzer, Straumann, Dental Wings og Planmeca viste dentalprintere. Med tanke på dette utvalget, hvordan går man til veie for å finne den rette 3d-printeren til sin klinikk?

– Mitt fokus var å finne en printer med så mange indikasjonsområder som mulig, samt med et godt utvalg av dentale materialer, sier Bjørn Gjelvold. Jeg synes det er viktig også å se på selskapet bak 3d-printeren og hvor mye det satser på tannpleiemarkedet. Men selvsagt spiller også kvalitet, pris og produksjonsvolum en rolle.

– Det gikk faktisk forbausende bra å komme i gang, nærmest plug-n-play. Vi hadde såklart en innkjøringsperiode der vi kjørte en del tester for å være sikker på at våre utskriftsjobber var av høyeste kvalitet. Min største utfordring har vært å fordype meg i 3d-skanning og kvalitetskontroll.

– Akkurat nå kjører vi i hovedsak tre materialer, ett for modeller, ett for kirurgiske guider og ett for provisoriske erstatninger. Det finnes også flere andre materialer tilgjengelig, men for disse blir produksjonsvolumet for lite. Så har vi også en FDM-printer som vi kjører PLA i for å printe ut litt enklere modeller.

En av Bjørns grunnteser har fra starten vært at det kanskje ikke alltid blir billigere å printe ut selv, men muligheten leder til utvikling av pleien og innovative løsninger. De negative sidene har vært at materialene er dyre, at det kreves manuelt arbeid for å forberede filene for utskrift og at man må etterbehandle jobbene.

– At selve utskriften tar rundt en time spiller mindre rolle, sier Bjørn Gjelvold. I den senere tiden har vi merket at eksterne leverandører av 3d-utskrifter har økt sine leveringstider. Det å på samme dag som avtrykket tas ha muligheten til å lage en viktig modell er en klar fordel og korter ned ledetidene hos oss. Fleksibilitet er også viktig, vi kan gjøre endringer i siste liten og raskt kjøre ut en ny utskrift om vi oppdager noe som må forbedres før de kan benyttes i en pasientbehandling.

– Det å ha en egen 3d-printer har også medført et mye tettere og mer fleksibelt samarbeid med tanntekniker, noe som jeg synes begge parter har utviklet seg mye gjennom.

I dagens situasjon har Björn skrevet ut studiemodeller, arbeidsmodeller for tann- og implantatstøttekonstruksjoner, bittskinner, plasseringsguider, kirurgiguider, tempkroner og skjelettdeler. Listen vokser og det er ikke alltid direkte forbundet med arbeidet.

– Det hender at fantasien får utløp og vi printer ut litt artige detaljer, sier Bjørn Gjelvold. Jeg har for eksempel printet ut en doktorhatt i miniatyr til min kollega Jenö Kisch i forkant av hans utnevnelse til hedersdoktor.

For å forstå 3d-printerens rolle på klinikken må den sees som en del i et arbeidsflyt med andre digitale verktøy. Intraoral skanning er en nødvendig start som man kommer langt med. Men iblant trengs også CBCT-data, en CAD/CAM-løsning som har støtte for de applikasjonene man vil kunne printe ut samt kompetanse og ressurser for dette arbeidet på klinikken.

– Vi benytter oss akkurat nå av 3Shapes Implant Studio for dette formålet, sier Bjørn Gjelvold. Guidet kirurgi er i seg selv ingen nyhet, men utviklingen av 3d-printere gir nå tannleger i mye større utstrekning mulighetene til å tilvirke sine egne guider. Det er noe som jeg mistenker kommer til å øke fremover.

– Og  det å konvertere en røntgenundersøkelse til en 3d-modell og printe ut en fysisk modell kan være verdifullt også foran det lille kirurgiske inngrepet.

– Det er absolutt ikke slik at tannteknikeren har fått mindre å gjøre, snarere tvert om. I hovedsak har jeg fokusert på den temporære delen av tilvirkning. Når det kommer til programvare er et tips å kjøre med det samme som din tanntekniker, for vår del har det blitt 3Shapes programvare.

– Så har antallet samtaler til min tekniker på Dental Syd økt kraftig etter at vi skaffet CAD-program, 3d-printer og en fresemaskin, avslutter Bjørn Gjelvold.


MER INFO
Spesialisttannlege Bjørn Gjelvold er en av foredragsholderne på konferansen 3dp Dental den 27 april. Hør ham fortelle om klinikkens arbeid med å skape nye arbeidsprosesser og spare tid med intraoral skanning, fresing og 3d-printere.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Hvordan innføre 3d-printing på huset

Med en desktop 3d-printer i hus er det enkelt å lage en gjenstand, under produktutviklingen f.eks. Utimaker har lagd et «white paper» som hjelper deg med å få startet opp med 3d-printing på kontoret. Eller verkstedet?

Publisert av: 

3d-printede smykker skal vise vei

Servicebyrået Shapeways har utviklet en løsning for e-handel on-demand. For å demonstrere mulighetene slipper de nå en smykkekolleksjon, «Spring & Wonder», som er 3d-printet.

Publisert av: 

Bryter ny mark med nytt filament

Graphmatech og add:north gjør nybrottsarbeid med et nytt, konduktivt material. – Dette åpner opp for mange nye 3d-applikasjoner så som varmeledende komponenter, skriver selskapene i en felles pressemelding.

Publisert av: 

Canon i nytt samarbeid om 3d-print

I begynnelsen av året valgte Canon Europe å trekke seg fra 3d-markedet. Men Canon har ikke helt mistet tanken. I Japan samarbeider de tett med en rekke partnere om salg av 3D-løsninger til næringslivet.

Publisert av: 

3D-printet pergola med på Venice Architecture Biennale

3D-printing er ikke lenger domenet for nipsgjenstander og prototyper. I dag har prosessen nådd et punkt hvor man kan bygge hus, broer og designstoler med teknologien. Ved Venice Architecture Biennale avslørte kunstneren Bruno Juričić en pergola som er 3D-printet til den kroatiske paviljongen.

Publisert av: 

Skytjeneste skal sette fart i forretningene

PostNord i Sverige lanserer en skybasert 3d-portal hvor kundene kan forvandle sin ide til 3d-prints som deretter distribueres av PostNord. – Det er neste skritt for på en enkel måte gjøre 3d-markedet mer tilgjengelig, sier administrerende direktør Ylva Ekborn i PostNord Strålfors.

Publisert av: 

GE Additive gir bort 600 3d-printere

GE Additive har investert 10 millioner dollar for at de i de kommende fem årene skal forse skoler rundt om i verden med 3d-printere. Etter foretakets beregninger har 3d-teknikken hittil nådd ut til over 400 000 elever. I høst leveres 600 polymerbaserte 3d-printere ut til grunnskoler i hele verden.

Publisert av: 

IKEA med i prosjekt om individualisert gaming-utstyr

UNYQ, som fremstiller proteser og ortopediske løsninger, går sammen med IKEA for å utvikle en enestående prototype, hvis mål er å gjøre gaming-utstyr ergonomisk, individuelt tilpasset og samtidig designmessig i tråd med med hjemmets øvrige interiør.

Publisert av: 

EOS ansetter en Chief Digital Officer

EOS har opprettet en ny stilling, Chief Digital Officer og har ansatt Güngör Kara i stillingen. Han har bygget opp et team eksperter – Additive Minds

Publisert av: 

Snapmaker – 3D-printer, CNC og laser i samme maskin

3DNet har inngått avtale med produsenten Snapmaker om distribusjon av deres produkter i Norden. Deres første produkt, Snapmaker 3-in-1, er en 3D-printer, CNC-fres og lasergraverer i én og samme maskin, til godt under ti tusen kroner. Snapmaker samlet inn totalt over to millioner dollar, fra over 5 000 personer på Kickstarter våren 2017.

Publisert av: 

Hackrod og Siemens i partnerskap for å muliggjøre en helt ny måte å designe og produsere kjøretøy på

Hackrod, Inc. og Siemens PLM Software har inngått et partnerskap for å akselerere arbeidet med å nå deres felles visjon om demokratisering av designprosessen og produksjonen av kjøretøy. Tanken er at forbrukeren blir den som står for de kreative ideene.

Publisert av: