Her har 3d-printeren flyttet inn på klinikken

Bjørn Gjelvold er spesialisttannlege innen Oral Protetikk på Folketannpleien Malmø. Siden for fire år siden har han jobbet aktivt med å digitalisere sin klinikk. Det har med årene blitt både 3d-printere og intraoral skanning, noe som har gjort klinikken mye mer fleksibel og selvhjulpen med noen av de vanlig forekommende applikasjonene, som midlertidige kroner og broer, modeller og  kirurgiske guider.

– Jag startet med digitale avtrykk i 2013 og så ganske omgående potensialet med også å benytte 3d-printer i kombinasjon med intraoral skanning, sier Bjørn Gjelvold. I 2016 satset vi på en mindre EnvisionTEC– printer og begynte deretter å printe ut kirurgiske guider, provisorier og forskjellige typer av modeller.

Idag finnes det et hav av 3d-printerleverandører og mange flere 3d-printermodeller. De siste årene har vi også sett en kraftig spesialisering for nettopp dentale utskrifter. Det innebærer at mange rendyrkede 3d-printerutviklere lanserer tilpassede dentalprintere. I stadig større utstrekning ser vi også hvordan de tradisjonelle dentalleverandørene nå begir seg inn på 3d-printområdet. Trenden var tydelig på årets IDS-messe i Köln, der blant annet Kulzer, Straumann, Dental Wings og Planmeca viste dentalprintere. Med tanke på dette utvalget, hvordan går man til veie for å finne den rette 3d-printeren til sin klinikk?

– Mitt fokus var å finne en printer med så mange indikasjonsområder som mulig, samt med et godt utvalg av dentale materialer, sier Bjørn Gjelvold. Jeg synes det er viktig også å se på selskapet bak 3d-printeren og hvor mye det satser på tannpleiemarkedet. Men selvsagt spiller også kvalitet, pris og produksjonsvolum en rolle.

– Det gikk faktisk forbausende bra å komme i gang, nærmest plug-n-play. Vi hadde såklart en innkjøringsperiode der vi kjørte en del tester for å være sikker på at våre utskriftsjobber var av høyeste kvalitet. Min største utfordring har vært å fordype meg i 3d-skanning og kvalitetskontroll.

– Akkurat nå kjører vi i hovedsak tre materialer, ett for modeller, ett for kirurgiske guider og ett for provisoriske erstatninger. Det finnes også flere andre materialer tilgjengelig, men for disse blir produksjonsvolumet for lite. Så har vi også en FDM-printer som vi kjører PLA i for å printe ut litt enklere modeller.

En av Bjørns grunnteser har fra starten vært at det kanskje ikke alltid blir billigere å printe ut selv, men muligheten leder til utvikling av pleien og innovative løsninger. De negative sidene har vært at materialene er dyre, at det kreves manuelt arbeid for å forberede filene for utskrift og at man må etterbehandle jobbene.

– At selve utskriften tar rundt en time spiller mindre rolle, sier Bjørn Gjelvold. I den senere tiden har vi merket at eksterne leverandører av 3d-utskrifter har økt sine leveringstider. Det å på samme dag som avtrykket tas ha muligheten til å lage en viktig modell er en klar fordel og korter ned ledetidene hos oss. Fleksibilitet er også viktig, vi kan gjøre endringer i siste liten og raskt kjøre ut en ny utskrift om vi oppdager noe som må forbedres før de kan benyttes i en pasientbehandling.

– Det å ha en egen 3d-printer har også medført et mye tettere og mer fleksibelt samarbeid med tanntekniker, noe som jeg synes begge parter har utviklet seg mye gjennom.

I dagens situasjon har Björn skrevet ut studiemodeller, arbeidsmodeller for tann- og implantatstøttekonstruksjoner, bittskinner, plasseringsguider, kirurgiguider, tempkroner og skjelettdeler. Listen vokser og det er ikke alltid direkte forbundet med arbeidet.

– Det hender at fantasien får utløp og vi printer ut litt artige detaljer, sier Bjørn Gjelvold. Jeg har for eksempel printet ut en doktorhatt i miniatyr til min kollega Jenö Kisch i forkant av hans utnevnelse til hedersdoktor.

For å forstå 3d-printerens rolle på klinikken må den sees som en del i et arbeidsflyt med andre digitale verktøy. Intraoral skanning er en nødvendig start som man kommer langt med. Men iblant trengs også CBCT-data, en CAD/CAM-løsning som har støtte for de applikasjonene man vil kunne printe ut samt kompetanse og ressurser for dette arbeidet på klinikken.

– Vi benytter oss akkurat nå av 3Shapes Implant Studio for dette formålet, sier Bjørn Gjelvold. Guidet kirurgi er i seg selv ingen nyhet, men utviklingen av 3d-printere gir nå tannleger i mye større utstrekning mulighetene til å tilvirke sine egne guider. Det er noe som jeg mistenker kommer til å øke fremover.

– Og  det å konvertere en røntgenundersøkelse til en 3d-modell og printe ut en fysisk modell kan være verdifullt også foran det lille kirurgiske inngrepet.

– Det er absolutt ikke slik at tannteknikeren har fått mindre å gjøre, snarere tvert om. I hovedsak har jeg fokusert på den temporære delen av tilvirkning. Når det kommer til programvare er et tips å kjøre med det samme som din tanntekniker, for vår del har det blitt 3Shapes programvare.

– Så har antallet samtaler til min tekniker på Dental Syd økt kraftig etter at vi skaffet CAD-program, 3d-printer og en fresemaskin, avslutter Bjørn Gjelvold.


MER INFO
Spesialisttannlege Bjørn Gjelvold er en av foredragsholderne på konferansen 3dp Dental den 27 april. Hør ham fortelle om klinikkens arbeid med å skape nye arbeidsprosesser og spare tid med intraoral skanning, fresing og 3d-printere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3D-printet tankestyrt kjole

Den nederlandske FashionTech-designeren Anouk Wipprecht lanserte tidligere denne måneden en 3D-printet, tankekontrollert kjole! Lanserningen foregikk i Østerrike på Ars Electronica Festival, Europas største festival for kunst, teknologi og samfunn.

Publisert av: