Svensk gjennombrudd for bioutskrifter

Paul Gatenholm, professor i biopolymerteknikk på Chalmers.

Forskere fra Sahlgrenska akademin og Chalmers i Gøteborg har med bioprinterteknikk fått bruskceller fra et menneske til å leve og vokse i en dyremodell. Dessuten har man sett dannelse av blodkar mellom materialene, hvilket er unikt i denne typen forskning.

– Dette er første gang at noen har printet ut bruskceller fra ee menneske, satt dem inn i en dyremodell og fått dem til å begynne å vokse, sier Paul Gatenholm, professor i biopolymerteknikk på Chalmers.

– Vi har nå bevis for at den 3D-printede hydrogelen med celler er mulig å innplantere. Det vokser i mus, og dessuten har det dannet seg blodkar på den, sier Paul Gatenholm.

Paul Gatenholm leder blant annet forskerteam i arbeidet rundt nye biomaterialer basert på nanocellulose ved Wallenberg Wood Science Center. Han har arbeidet sammen med Lars Kölby, universitetslektor på Sahlgrenska akademin ved Gøteborgs universitet og spesialistlege på avdelingen for plastikkirurgi ved Sahlgrenska Universitetssykehuset i Gøteborg.

Forskerne har printet ut en hydrogel av nanocellulose blandet med bruskceller fra et menneske – et såkalt konstrukt. De har benyttet en bioprinter fra svenske CELLINK, hvis bioblekk er et resultat av blant annet Paul Gatenholms forskning. Konstruktet har deretter rett etter utskriften blitt operert inn i mus.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Utgir egne filamenter av rPLA

Etter et års produktutvikling, gir svenske Lostboyslab sammen med Reflow nå ut to filamentkolleksjoner av resirkulert PLA for 3D-utskrift med FDM. Samlingene består av totalt tolv forskjellige matte farger og målgruppen er profesjonelle brukere som designere, interiørarkitekter og arkitekter.

Publisert av: