Svensk gjennombrudd for bioutskrifter

Paul Gatenholm, professor i biopolymerteknikk på Chalmers.

Forskere fra Sahlgrenska akademin og Chalmers i Gøteborg har med bioprinterteknikk fått bruskceller fra et menneske til å leve og vokse i en dyremodell. Dessuten har man sett dannelse av blodkar mellom materialene, hvilket er unikt i denne typen forskning.

– Dette er første gang at noen har printet ut bruskceller fra ee menneske, satt dem inn i en dyremodell og fått dem til å begynne å vokse, sier Paul Gatenholm, professor i biopolymerteknikk på Chalmers.

– Vi har nå bevis for at den 3D-printede hydrogelen med celler er mulig å innplantere. Det vokser i mus, og dessuten har det dannet seg blodkar på den, sier Paul Gatenholm.

Paul Gatenholm leder blant annet forskerteam i arbeidet rundt nye biomaterialer basert på nanocellulose ved Wallenberg Wood Science Center. Han har arbeidet sammen med Lars Kölby, universitetslektor på Sahlgrenska akademin ved Gøteborgs universitet og spesialistlege på avdelingen for plastikkirurgi ved Sahlgrenska Universitetssykehuset i Gøteborg.

Forskerne har printet ut en hydrogel av nanocellulose blandet med bruskceller fra et menneske – et såkalt konstrukt. De har benyttet en bioprinter fra svenske CELLINK, hvis bioblekk er et resultat av blant annet Paul Gatenholms forskning. Konstruktet har deretter rett etter utskriften blitt operert inn i mus.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Digital Metal lanserer fremtidssikkert system

Binder Jet 3D-printerleverandøren Digital Metal lanserte 17. mai sitt nye DMP/PRO binder jetting system. PRO-serien er utviklet som en modulær komponent av en komplett binder jet-løsning, noe produsenten mener er et paradigmeskifte innen binder jet 3D-printing. Lanseringen fant sted på 3D-printmessen Rapid TCT i USA.

Publisert av: 

Elmia 3D-messen

10. – 13. mai var det tid for den andre utgaven av den svenske messen Elmia 3D i Jönköping. En messe som i år trakk til seg et tjuetalls utstillere innen additiv produksjon, som viste alt fra 3D-printere og materialer til skanneutstyr og etterbehandling.

Publisert av: 

Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: