Svensk gjennombrudd for bioutskrifter

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 6 april 2017
Paul Gatenholm, professor i biopolymerteknikk på Chalmers.

Forskere fra Sahlgrenska akademin og Chalmers i Gøteborg har med bioprinterteknikk fått bruskceller fra et menneske til å leve og vokse i en dyremodell. Dessuten har man sett dannelse av blodkar mellom materialene, hvilket er unikt i denne typen forskning.

– Dette er første gang at noen har printet ut bruskceller fra ee menneske, satt dem inn i en dyremodell og fått dem til å begynne å vokse, sier Paul Gatenholm, professor i biopolymerteknikk på Chalmers.

– Vi har nå bevis for at den 3D-printede hydrogelen med celler er mulig å innplantere. Det vokser i mus, og dessuten har det dannet seg blodkar på den, sier Paul Gatenholm.

Paul Gatenholm leder blant annet forskerteam i arbeidet rundt nye biomaterialer basert på nanocellulose ved Wallenberg Wood Science Center. Han har arbeidet sammen med Lars Kölby, universitetslektor på Sahlgrenska akademin ved Gøteborgs universitet og spesialistlege på avdelingen for plastikkirurgi ved Sahlgrenska Universitetssykehuset i Gøteborg.

Forskerne har printet ut en hydrogel av nanocellulose blandet med bruskceller fra et menneske – et såkalt konstrukt. De har benyttet en bioprinter fra svenske CELLINK, hvis bioblekk er et resultat av blant annet Paul Gatenholms forskning. Konstruktet har deretter rett etter utskriften blitt operert inn i mus.

Les mer

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

3D print vokser kraftig viser rapport fra Protolabs

Den nye utgaven av Protolabs årlige internasjonale 3DP-trendrapport viser at 3D-printmarkedet vokser raskere enn forventet. Rapporten baserer seg på markedsinformasjon samt uttalelser fra 700 ingerniørekspertenr verden over.
sementprint

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682

Jernbaneselskap satser på AM for reparasjoner

Det franske transportselskapet Alstom har vært tidlig ute med additiv produksjon. Nå skal teknologien også tas i bruk i Sverige gjennom en ny samarbeidsavtale.
Alstom-bergslagen

Siste nytt

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683