Enorm kreativitet hos 3D-printbrukerne

Tekst:Egil Smalberget
PUBLISERT: 23 mai 2017

Det unge selskapet 3DNet tar hver måned pulsen på markedet, gjennom sin Facebook-konkurranse hvor kunder og andre kan vise frem bilder av det de har printet. – Vi blir stadig imponert over kreativiteten der ute, det 3D-printes alt fra spesialverktøy og leketøy til reservedeler for utgåtte bil- og sykkelmodeller, forteller Martin G. Rygh og Stig Rune Storøy i 3DNet til 3dpnorge, i det de viser frem bilder av ulike gjenstander som er sendt inn til konkurransen. I april ble konkurransen vunnet av en som hadde designet og printet et spesialverktøy for måling av vinkler.

3DNet selger både 3D-printere og materiell, og opplever at interessen for bordmodeller av 3D-printere er stor både hos bedrifter og privatpersoner. De opplever at nordmenn stiller i «verdensklasse» som «prosumers”, altså ”profesjonelle” privatforbrukere.

– Det gjenspeiler seg også i dette markedet, sier Martin G. Rygh og Stig Rune Storøy i 3DNet. De har erfart at mange starter med å printe gjenstander hvor de kan laste ned 3D-filene gratis på nettet, men at de raskt ønsker å printe mer avanserte gjenstander med høyere verdi.

– Vi tror det blir en kraftig vekst i tilgjengelig printklare 3D-filer for salg, og også at mange produsenter vil kombinere leveranse av fysiske produkter med 3D-print. Eksempelvis kan en laptop selges ved at små komponenter som hovedkort, skjerm og kabler sendes som en enkel brevpakke, mens kabinettet printes og komponentene monteres av brukeren selv. Dermed kan den også personaliseres ved produksjon.

Bordmodellene av 3D-printere gir svært god nøyaktighet og detaljgjengivelse, forteller Stig Rune Storøy hos 3DNet.

3DNet har hatt god vekst siden de etablerte seg som leverandør av 3D-printmateriale i 2014. Senere har tremannsteamet tatt inn bordmodeller fra blant annet Ultimaker og Wanhao, men fredeles er det ulike typer filament (3D-printmateriale i trådform på spoler) som utgjør deres viktigste omsetning. Deres eget materiellvaremerke 3DNet produseres i Asia og leveres i 7 ulike materialer, på det meste i 27 farger. I tillegg er de skandinavisk distributør for Proto-pasta, en produsent som går i bresjen med materialer basert på nedbrytbart plantebasert materiale. – Mange kunder er opptatt av miljøet. Når materialet er nedbrytbart og den tomme rullen kan kastes og resirkuleres som papiremballasje, blir det en langt lavere miljøpåvirkning enn med plastbaserte materialer, understreker det engasjerte teamet hos 3DNet.

3DNet tilbyr et stort spekter av materialer, både eget varemerke og fra Proto-pasta. Denne gjenstanden er printet med et materiale som inneholder trefibre, i tillegg er den overflatebehandlet for å forsterke følelsen av treverk.

 

Martin G. Rygh og kollegene hans lagerfører et stort utvalg av materialer for 3D-printing.

 

3D-printet spesialverktøy for måling av vinkler, vinner av  3DNets Facebook-konkurranse i april.

 

Filament fra Proto-pasta, basert på plantematerialer. 3DNet er skandinavisk distributør av materialet.

Les mer

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

Helsingborg satser på 3D-printede elbiler

Helsingborg og Lunds universitet i Sverige har signert en intensjonsavtale med det spanske selskapet e-Miles for en serie tester med 3D-printede kjøretøy. Disse skal brukes i et transportsystem for både personer og gods.
Test_drive

Oppstartsfirma får pris for innovativ metallprinter

Procada fra Trollhättan i Sverige har utviklet en 3D-printerteknologi som blant annet gjør det mulig å skrive ut produkter i lettmetall. For dette har de blitt tildelt pris for Årets oppstartsfirma av Innovatum Science Park.
Procada-Arets-startup-i-Trollhattan.-Foto-Jerry-Lovberg

Miljøvennlig bygging med nanocellulose

Svenske forskere har for første gang vist hvordan et lettvektsmateriale laget av nanocellulose og alger kan 3D-printes og brukes som et bærekraftig byggemateriale.
Chalmers-1

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden