Fra komplekse til enklere 3D-printere hos Rottefella

Tekst:Egil Smalberget
PUBLISERT: 10 mai 2017

Nordmenn er som kjent ”født med ski på beina”, og de fleste har på et eller annet tidspunkt også festet skistøvlene i et par skibindinger fra den norske produsenten Rottefella. Der investerte de i sin første 3D-printer til produksjon av prototyper i 2005, og før det ble det 3D-printet prototyper eksternt. Thomas Holm, teknisk sjef hos Rottefella, forteller at de har erstattet mer komplekse Stratasys-printere med enklere modeller fra Ultimaker. Det har gitt flere og rimeligere muligheter innenfor 3D-printing.

– De små printerne har lavere materialkostnader, og faktisk også bedre oppløsning og presisjon enn de tidligere modellene vi benyttet. 3D-printerne håndteres av våre produktutviklingsmedarbeidere, slik at vi gjennom utviklingsprosessen kan sette sammen, studere, bevege og håndtere fysiske produkter. Man kan se seg blind på en 3D-modell på skjermen, det er noe helt annet å holde den i hånda, understreker han.

Mye har skjedd siden den første Rottefella-bindingen så dagens lys for 90 år siden. Kompleksiteten varierer sterkt; der de enkleste bindingene kun består av 3 komponenter, er en avansert telemarksbinding satt sammen av rundt 40 deler. Den tradisjonsrike bedriften på Klokkarstua ved Drammensfjorden har et mål om å optimalisere funksjon og produksjon for hvert produkt, noe bruk av 3D-printing i utviklingsfasen bidrar positivt til. – Særlig det første året i en utviklingsprosess er det mye testing og verifisering. I denne fasen 3D-printer vi lokalt, mens vi i sluttfasen 3D-printer med høyere kvalitet og styrke hos Nordic 3D i Oslo, forteller Thomas Holm.

Rottefella ønsker seg mer ut av Addform-samarbeidet, der de har deltatt siden starten. – Der handler det om å 3D-printe støpeformer i plast. Så langt har ikke finishen på våre testverktøy vært god nok, og vi sliter også med å få ut mange nok prøver når vi støper i plasttyper med smeltetemperatur opp mot 300 grader, utdyper Thomas Holm. Han tror 3D-printteknologien vil gi nye muligheter i fremtiden, for eksempel til produksjon av reservedeler for konsumentprodukter. – Deler som kan være tilnærmet umulig å få tak i kan da enkelt printes ut i en 3D printer, noe som kan muliggjøres gjennom printere hos forhandlerleddet eller hjemme hos forbrukerne selv. Utviklingen er spennende, og for oss er det ingen tvil om at 3D-printing spiller en stor rolle gjennom hele produktutviklingsfasen, sier teknisk sjef hos Rottefella.

 

Les mer

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

Helsingborg satser på 3D-printede elbiler

Helsingborg og Lunds universitet i Sverige har signert en intensjonsavtale med det spanske selskapet e-Miles for en serie tester med 3D-printede kjøretøy. Disse skal brukes i et transportsystem for både personer og gods.
Test_drive

Oppstartsfirma får pris for innovativ metallprinter

Procada fra Trollhättan i Sverige har utviklet en 3D-printerteknologi som blant annet gjør det mulig å skrive ut produkter i lettmetall. For dette har de blitt tildelt pris for Årets oppstartsfirma av Innovatum Science Park.
Procada-Arets-startup-i-Trollhattan.-Foto-Jerry-Lovberg

Miljøvennlig bygging med nanocellulose

Svenske forskere har for første gang vist hvordan et lettvektsmateriale laget av nanocellulose og alger kan 3D-printes og brukes som et bærekraftig byggemateriale.
Chalmers-1

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden