Fra komplekse til enklere 3D-printere hos Rottefella

Tekst:Egil Smalberget
PUBLISERT: 10 mai 2017

Nordmenn er som kjent ”født med ski på beina”, og de fleste har på et eller annet tidspunkt også festet skistøvlene i et par skibindinger fra den norske produsenten Rottefella. Der investerte de i sin første 3D-printer til produksjon av prototyper i 2005, og før det ble det 3D-printet prototyper eksternt. Thomas Holm, teknisk sjef hos Rottefella, forteller at de har erstattet mer komplekse Stratasys-printere med enklere modeller fra Ultimaker. Det har gitt flere og rimeligere muligheter innenfor 3D-printing.

– De små printerne har lavere materialkostnader, og faktisk også bedre oppløsning og presisjon enn de tidligere modellene vi benyttet. 3D-printerne håndteres av våre produktutviklingsmedarbeidere, slik at vi gjennom utviklingsprosessen kan sette sammen, studere, bevege og håndtere fysiske produkter. Man kan se seg blind på en 3D-modell på skjermen, det er noe helt annet å holde den i hånda, understreker han.

Mye har skjedd siden den første Rottefella-bindingen så dagens lys for 90 år siden. Kompleksiteten varierer sterkt; der de enkleste bindingene kun består av 3 komponenter, er en avansert telemarksbinding satt sammen av rundt 40 deler. Den tradisjonsrike bedriften på Klokkarstua ved Drammensfjorden har et mål om å optimalisere funksjon og produksjon for hvert produkt, noe bruk av 3D-printing i utviklingsfasen bidrar positivt til. – Særlig det første året i en utviklingsprosess er det mye testing og verifisering. I denne fasen 3D-printer vi lokalt, mens vi i sluttfasen 3D-printer med høyere kvalitet og styrke hos Nordic 3D i Oslo, forteller Thomas Holm.

Rottefella ønsker seg mer ut av Addform-samarbeidet, der de har deltatt siden starten. – Der handler det om å 3D-printe støpeformer i plast. Så langt har ikke finishen på våre testverktøy vært god nok, og vi sliter også med å få ut mange nok prøver når vi støper i plasttyper med smeltetemperatur opp mot 300 grader, utdyper Thomas Holm. Han tror 3D-printteknologien vil gi nye muligheter i fremtiden, for eksempel til produksjon av reservedeler for konsumentprodukter. – Deler som kan være tilnærmet umulig å få tak i kan da enkelt printes ut i en 3D printer, noe som kan muliggjøres gjennom printere hos forhandlerleddet eller hjemme hos forbrukerne selv. Utviklingen er spennende, og for oss er det ingen tvil om at 3D-printing spiller en stor rolle gjennom hele produktutviklingsfasen, sier teknisk sjef hos Rottefella.

 

Siste nytt

Stratasys slipper stor og rask SLA-nyhet

På den store AM-messen Rapid + TCT i Detroit 8.-10. april avduket Stratasys et nytt produkt i SLA: Neo800+. En 3D-printer som vil kunne skrive ut 50 prosent raskere enn forgjengeren.
Neo800-768x512

GE Aerospace investerer stort i Europa

Flymotorprodusenten GE Aerospace investerer 78 millioner euro i fem europeiske land.
avio_aero_nologo1-1024x683

Airtech kjøper Kimyas filament-portefølje

Mot slutten av 2024 ble det kunngjort at den franske materialprodusenten Kimya ville avslutte sin produksjon av filamenter. Nå kommer Airtech til å ta over produksjonen i stedet.
Kimya-1024x682

Prototal utvider med polypropylen

Prototal utvider sin materialportefølje og tilbyr nå additiv produksjon av polypropylen (PP) deler ved bruk av pulverbedteknologi. Kombinasjonen er spesielt godt egnet for gasstette og kjemikaliebestandige applikasjoner.
pp-water-pump-filter-4

Les mer

Stratasys slipper stor og rask SLA-nyhet

På den store AM-messen Rapid + TCT i Detroit 8.-10. april avduket Stratasys et nytt produkt i SLA: Neo800+. En 3D-printer som vil kunne skrive ut 50 prosent raskere enn forgjengeren.
Neo800-768x512

Standarder for 3D-printing i maritim- og offshoresektorene

International Association of Classification Societies (IACS), en organisasjon for tekniske standarder som dekker over 90 % av verdens lasteførende flåte, har publisert nye retningslinjer som tar sikte på å veilede bruken av 3D-printing i maritim- og offshoresektorene. "Recommendation 186" angir et standardisert rammeverk for kvalifisering, godkjenning og sertifisering av metalldeler produsert ved bruk av additiv produksjon (AM).
3D-Press-release-new-image-1024x535

Midlertidig fall i bratt vekstkurve

Det tyske konsulentfirmaet AMPOWER har gitt ut sin årlige trendrapport. Det viser en nedgang i 2024 når det gjelder additiv produksjon av metall, men en oppgang på polymersiden.
AMPOWER-trend

Etablerer AM-senter rettet mot offshore-industrien

Aker Solutions åpner et topp moderne 3D-printsenter i Trondheim sammen med Equinor, kalt ADDMO. Det vil være dedikert til å utforske potensialet til additiv produksjon for offshore vedlikehold- og modifikasjonsarbeid.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim