Kriminelle truer med 3d-printede våpen

“The Liberator” Foto: Wikimedia

Politiet i Malmö har ved to tilfeller nå i vår funnet 3d-printede eller delvis printede våpen hos kriminelle. Det skriver svensk Radio P4 Malmöhus på sitt nettsted. I ett av tilfellene virker det som løpet er av metall og da ikke printet ut. Det viser en kriminalteknisk undersøkelse.

Nettopp 3d-printede våpen har det vært stille om i noen år, men spørsmålet aktualiseres av disse funnene. Det var i 2013 amerikaneren Cody Wilson og hans selskap Defense Distributed slapp CAD-filene til sin 3d-printbare pistol “The Liberator”. I løpet av to dager ble filene lastet ned mer enn 100 000 ganger før USAs utenriksdepartement fikk stengt nettsiden. Imidlertid er filene fortsatt tilgjengelige på nettet, via f.eks. torrents fra The Pirate Bay. Nå skal vi huske at Cody Wilsons motiv aldri var å massedistribuere våpen til folk, men et innlegg i den politiske debatten om retten til å bære våpen.

De prøveskytinger som har vært gjort med The Liberator har vært av varierende karakter. Når den finske TV-kanalen YLE prøveskjøt med den, gikk pistolen i stykker. I en annen, amerikansk test klarte man å skyte ni skudd. Akkurat det eksemplaret ble skrevet ut av en 3d-printer som koster rundt tusen dollar. Men alle delene var ikke 3d-printet, slaghammeren var f.eks. av metall. Men The Liberator har et utskiftbart løp, noe som potensielt forlenger pistolens livslengde.

Skriver man ut med ABS- eller PLA-materialer på en FDM-maskin kan man regne med at det før eller siden kommer til å bli som å spille russisk rulett – våpenet kommer på ett eller annet tidspunkt til å gå i stykker og risikoen for å bli alvorlig skadd er stor. Så har vi selvsagt metallprintere, men da må man regne med å punge ut ganske store summer for ett våpen  – betydelig mer enn for et konvensjonelt produsert våpen på gaten. Det amerikanske foretaket Solid Concepts tilvirket og solgte en metallprintet pistol for noen år siden. Prislappen lå på 11 000 dollar, eller over 100 000 kroner.

Vi intervjuet Mikael Högfors, sjef for våpengruppen på NFC, Nationellt Forensiskt Centrum i Sverige. De har fulgt utviklingen siden 2013 og har vært med på to omfattende studier som har vært utført i Tyskland og Norge.

– I begge disse tilfellene har man printet ut, montert og prøveskutt med ulike kaliber, sier Mikael Högfors. Men kun et par skudd. Så visst er det mulig å printe ut, selv på enklere 3d-printere.

– Selv om vi har kontroll på den rent tekniske biten, så har vi i Sverige valgt å se nærmere på scenarier der det kan tekes at 3d-printede våpen vil bli benyttet. Det har vi gjort bl.a. gjennom en eks-jobb en kriminaltekniker har utført. Hva skjer f.eks. om en teknisk kyndig person med 3d-printer blir tilbudt penger eller blir truet til å tilvirke våpen? Blir personen da en våpenleverandør? Det vi gjør nå er å vente og se om det dukker opp 3d-printede våpen som har vært benyttet, og som blir gjenstand for en utredning av en forbrytelse. Da må vi begynne å utrede spørsmål om sporbarhet og hvem som har produsert det angjeldne våpenet.

Det er flere spørsmålstegn rundt våpenfunnene i Malmö. Hvilken 3d-printteknikk er benyttet, hva slags materiale, hvilke komponenter er 3d-printede og hvilke maskinproduserte? Et annet spørsmål er motivet. Foreløpig er det dessverre “god” tilgang på ulovlige våpen på markedet for den som er på jakt etter dette. Men skulle man klare å få bukt med denne ulovlige tilgangen så vil nok 3d-printede våpen kunne være en måte å skaffe seg våpen på. Eller om 3d-printere blir såpass rimeligere samtidig som kvaliteten øker, vil vi nok også muligens se en oppblomstring av forekomstene av 3d-printede våpen.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Markedet peker oppover igjen

Additiv produksjon med polymerer og metaller går mot historiske høyder. Det viser en ny rapport fra det amerikanske markedsanalyseselskapet SmarTech Analysis. Tall fra andre kvartal 2021 viser nivåer som er høyere enn før pandemien.

Publisert av: