Printer ut gigantiske støpeformer for bygninger

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 4 mai 2017

En forskergruppe ved MIT i Boston, med blant annet Neri Oxmans gruppe Mediated Matter, har utviklet en robotbasert løsning for å 3d-printe bygninger og andre større strukturer. Systemet benytter et slags skummateriale basert på polyuretan, som så kan fylles med sement.

3d-printerløsningen består av et kjøretøy med to monterte robotarmer, der materialtilførsel og munnstykke sitter installert. Disse munnstykkene er dessuten utskiftbare. Ettersom munnstykket kan bevege seg fritt gjennom robotarmen blir byggvolumet også betydelig større enn en statisk løsning.

I et demonstrasjonseksempel som er sluppet bygde teamet en prototypebygning der veggene hadde en diameter på 15 meter. Høyden lå på 3,5 meter. Utskriftstiden ble oppgitt til under 14 timer. Den polyuretanbaserte ”støpeformen” måtte deretter fylles med sement.

Systemet er dessuten utstyrt med en grabb som kan benyttes for å forberede underlaget før en print, alternativt å samle opp byggmaterialer. Tanken er at 3d-printeren på denne måten skal kunne bli nærmest selvforsørgende.

I tillegg til selve 3d-printeren arbeider teamet i tillegg på å utvikle en løsning for å analysere og identifisere forutsetninger for å 3d-printe en bygning basert på geografisk sted, retning og formålet med bygningen.

Siste nytt

Stratasys slipper stor og rask SLA-nyhet

På den store AM-messen Rapid + TCT i Detroit 8.-10. april avduket Stratasys et nytt produkt i SLA: Neo800+. En 3D-printer som vil kunne skrive ut 50 prosent raskere enn forgjengeren.
Neo800-768x512

GE Aerospace investerer stort i Europa

Flymotorprodusenten GE Aerospace investerer 78 millioner euro i fem europeiske land.
avio_aero_nologo1-1024x683

Airtech kjøper Kimyas filament-portefølje

Mot slutten av 2024 ble det kunngjort at den franske materialprodusenten Kimya ville avslutte sin produksjon av filamenter. Nå kommer Airtech til å ta over produksjonen i stedet.
Kimya-1024x682

Prototal utvider med polypropylen

Prototal utvider sin materialportefølje og tilbyr nå additiv produksjon av polypropylen (PP) deler ved bruk av pulverbedteknologi. Kombinasjonen er spesielt godt egnet for gasstette og kjemikaliebestandige applikasjoner.
pp-water-pump-filter-4

Les mer

Standarder for 3D-printing i maritim- og offshoresektorene

International Association of Classification Societies (IACS), en organisasjon for tekniske standarder som dekker over 90 % av verdens lasteførende flåte, har publisert nye retningslinjer som tar sikte på å veilede bruken av 3D-printing i maritim- og offshoresektorene. "Recommendation 186" angir et standardisert rammeverk for kvalifisering, godkjenning og sertifisering av metalldeler produsert ved bruk av additiv produksjon (AM).
3D-Press-release-new-image-1024x535

Etablerer AM-senter rettet mot offshore-industrien

Aker Solutions åpner et topp moderne 3D-printsenter i Trondheim sammen med Equinor, kalt ADDMO. Det vil være dedikert til å utforske potensialet til additiv produksjon for offshore vedlikehold- og modifikasjonsarbeid.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

Magnetisme kan redusere feil i 3D-printing

Sikkerhetskritiske komponenter for fly og Formel 1-racerbiler kan en dag bli 3D-printet via en ny teknikk, utviklet av forskere ved UCL og University of Greenwich, som reduserer ufullkommenheter i produksjonsprosessen betydelig.
acetabular_cup_crop

Trender for 3D Printing i 2025: Spørreundersøkelse

3d Printing Industry har som vanlig i starten av året spurt bransjeeksperter om sine spådommer for årets 3D-printmarked. Her er en oppsummering, og vi kan vel fastslå at det råder optimisme om utbredelsen av 3D-printing blant de som har uttalt seg.
company-3502288_1280