Printer ut gigantiske støpeformer for bygninger

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 4 mai 2017

En forskergruppe ved MIT i Boston, med blant annet Neri Oxmans gruppe Mediated Matter, har utviklet en robotbasert løsning for å 3d-printe bygninger og andre større strukturer. Systemet benytter et slags skummateriale basert på polyuretan, som så kan fylles med sement.

3d-printerløsningen består av et kjøretøy med to monterte robotarmer, der materialtilførsel og munnstykke sitter installert. Disse munnstykkene er dessuten utskiftbare. Ettersom munnstykket kan bevege seg fritt gjennom robotarmen blir byggvolumet også betydelig større enn en statisk løsning.

I et demonstrasjonseksempel som er sluppet bygde teamet en prototypebygning der veggene hadde en diameter på 15 meter. Høyden lå på 3,5 meter. Utskriftstiden ble oppgitt til under 14 timer. Den polyuretanbaserte ”støpeformen” måtte deretter fylles med sement.

Systemet er dessuten utstyrt med en grabb som kan benyttes for å forberede underlaget før en print, alternativt å samle opp byggmaterialer. Tanken er at 3d-printeren på denne måten skal kunne bli nærmest selvforsørgende.

I tillegg til selve 3d-printeren arbeider teamet i tillegg på å utvikle en løsning for å analysere og identifisere forutsetninger for å 3d-printe en bygning basert på geografisk sted, retning og formålet med bygningen.

Les mer

Svensk arkitektfirma tilbyr 3D-printede hus

Gjennom et samarbeid med Concrete Print vil Ross arkitektur & design kunne tilby sine kunder i Sverige 3D-printede hus i betong. Ifølge selskapet er dette en måte å skille seg fra konkurrentene på.
Screenshot

Ny rask 3D-printingprosess: DIP - Dynamic Interface Printing

En radikalt ny og utrolig rask 3D-utskriftsprosess er utviklet: Dynamic Interface Printing, eller "DIP".
DIP1

3D-printet glassblokk like robust som betong

Hva om byggematerialer kunne settes sammen og tas fra hverandre like enkelt som LEGO-klosser? Det var utgangspunktet for et forskerteam ved MIT som eksperimenterte med 3D-printet glass – med vellykkede resultater.
MIT-Glass-Masonary-01-press-1024x683

Interessen for AM i emballasjebransjen våkner

Krones bruk av 3D-printing har spredt seg i emballasjeindustrien. Dette ble lagt merke til av 3DVerkstan, som stilte ut på Scanpack-messen sammen med Ultimaker.
3DV-1-1024x683

Siste nytt

Premiere for Caracols WAAM-system Vipra AM

På Formnext avduket Caracol sin nye robotbaserte plattform Vipra AM på festlig vis. Produsenten kaller dette en revolusjonerende innovasjon for additiv produksjon i metall.
Caracol-1024x683

De gjør avfall om til AM-materialer

Resirkulerte materialer fra avfallsstrømmer som kaffe, oliven og kork. Det har blitt den spesielle nisjen til det spanske selskapet Smart Materials 3D.
Smart-3D-3-1024x683

Designklassiker i 3D-printet utgave lyser opp Helsingborg

Det har hengt over mange spisebord siden lanseringen i 1968. Nå skal Bumlingen fra svenske Ateljé Lyktan i gigantformat lyse opp Helsingborg med det formål å skape trygghet. Norske Norrde har printet lampeskjermen og sokkelen.
– Så vidt jeg vet er det verdens største 3D-printede lampe, sier skaperen Per Hjort.
Bumling-kollage-768x512

Nexa3D trakk seg fra Formnext rett før

Alle som så på hallplanen for årets Formnext kunne se at Nexa3D har bestilt et stort utstillingsområde midt i hall 11.1. Men på stedet der standen skulle stå, var det i stedet kaffevogn, bord og stoler.
Nexa3D-1024x683