Printer ut gigantiske støpeformer for bygninger

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 4 mai 2017

En forskergruppe ved MIT i Boston, med blant annet Neri Oxmans gruppe Mediated Matter, har utviklet en robotbasert løsning for å 3d-printe bygninger og andre større strukturer. Systemet benytter et slags skummateriale basert på polyuretan, som så kan fylles med sement.

3d-printerløsningen består av et kjøretøy med to monterte robotarmer, der materialtilførsel og munnstykke sitter installert. Disse munnstykkene er dessuten utskiftbare. Ettersom munnstykket kan bevege seg fritt gjennom robotarmen blir byggvolumet også betydelig større enn en statisk løsning.

I et demonstrasjonseksempel som er sluppet bygde teamet en prototypebygning der veggene hadde en diameter på 15 meter. Høyden lå på 3,5 meter. Utskriftstiden ble oppgitt til under 14 timer. Den polyuretanbaserte ”støpeformen” måtte deretter fylles med sement.

Systemet er dessuten utstyrt med en grabb som kan benyttes for å forberede underlaget før en print, alternativt å samle opp byggmaterialer. Tanken er at 3d-printeren på denne måten skal kunne bli nærmest selvforsørgende.

I tillegg til selve 3d-printeren arbeider teamet i tillegg på å utvikle en løsning for å analysere og identifisere forutsetninger for å 3d-printe en bygning basert på geografisk sted, retning og formålet med bygningen.

Les mer

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

Helsingborg satser på 3D-printede elbiler

Helsingborg og Lunds universitet i Sverige har signert en intensjonsavtale med det spanske selskapet e-Miles for en serie tester med 3D-printede kjøretøy. Disse skal brukes i et transportsystem for både personer og gods.
Test_drive

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Stratasys tester 3D-printet utstyr på månen

Stratasys har annonsert at de vil levere 3D-printede materialer til et kommende måneoppdrag for å teste ytelsen deres på månens overflate.
moon

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden