Printer ut gigantiske støpeformer for bygninger

En forskergruppe ved MIT i Boston, med blant annet Neri Oxmans gruppe Mediated Matter, har utviklet en robotbasert løsning for å 3d-printe bygninger og andre større strukturer. Systemet benytter et slags skummateriale basert på polyuretan, som så kan fylles med sement.

3d-printerløsningen består av et kjøretøy med to monterte robotarmer, der materialtilførsel og munnstykke sitter installert. Disse munnstykkene er dessuten utskiftbare. Ettersom munnstykket kan bevege seg fritt gjennom robotarmen blir byggvolumet også betydelig større enn en statisk løsning.

I et demonstrasjonseksempel som er sluppet bygde teamet en prototypebygning der veggene hadde en diameter på 15 meter. Høyden lå på 3,5 meter. Utskriftstiden ble oppgitt til under 14 timer. Den polyuretanbaserte ”støpeformen” måtte deretter fylles med sement.

Systemet er dessuten utstyrt med en grabb som kan benyttes for å forberede underlaget før en print, alternativt å samle opp byggmaterialer. Tanken er at 3d-printeren på denne måten skal kunne bli nærmest selvforsørgende.

I tillegg til selve 3d-printeren arbeider teamet i tillegg på å utvikle en løsning for å analysere og identifisere forutsetninger for å 3d-printe en bygning basert på geografisk sted, retning og formålet med bygningen.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *