RAPID 2017: Årets tyngste event vekket stålbyen til live

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 18 mai 2017

Stålbyen Pittsburgh har fått sin tilmålte del av nedleggelser og mange industrilokaler står tomme. Men i begynnelsen av mai myldret det av aktivitet på den store RAPID-konferansen der produktlanseringer og andre nyheter fortsatte å komme i løpet av de fire dagene arrangementet varte. 3DP Norge var til stede for å rapportere tilbake om det nyeste av det nyeste.

I år er det 26. året på rad at konferansen og messen RAPID avholdes, nå sammen med britiske TCT, som arrangerer den årlige britiske konferansen og messen TCT + Live i Birmingham. RAPID er dermed den AM-konferansen som har holdt på lengst og dette avspeiler seg både i konferanseprogrammet og det store antallet utstillere.

 

Dieter Schwarze, forskningssjef på SLM Solutions, prisbelønnet på RAPID.

Organisasjonen bak RAPID, SME, innledet eventet med prisutdelinger. Hvert år deler de ut en Industry Achievement Award-pris til noen som har utmerket seg gjennom en livsgjerning, en banebrytende teknikk eller en innovativ idé. For å forstå betydningen av denne utmerkelsen kan det nevnes att EOs grunnlegger Hans Langer fikk utmerkelsen i fjor. I år gikk utmerkelsen til en annen tysker – Dieter Schwartze. Han er forskningssjef hos SLM Solutions og er i høy grad den som står bak utviklingen av SLM-teknikken, idag en bransjestandard for AM-teknikk innenfor flertallet av bransjer.

 

Ny metallteknikk fra Vader Systems.

En annen interessant utmerkelse som ble utdelt var Distinguished Paper Award. Denne går til et forskningsarbeid som har utmerket seg i den additive verden. I år gikk den til Swati Chandran Thirumangalath, Scott Vader og Zachary Vader, for deres arbeid «Liquid Metal 3D Printing: A Magnetohydrodynamic Approach«. Vader er jo et velkjent navn for alle science fiction-nerder, men nå får alle 3d-printnerder noe å passe på. Vader Systems er nemlig navnet på et amerikansk foretak som har utviklet en helt ny type metallprinterteknikk som kalles MagnetoJet. Uten å gå inn på alt for mange detaljer, så dreier det seg om en teknikk der flytende metall på 1200 grader celsius «sprayer» metallpartikler på en byggoverflate, litt som blekkstråleteknikk. Ifølge Vader Systems skal løsningen slippes neste år.

På åpningsdagen var også Rob Gorham, sjef for det store private-statlige initiativet America Makes, på plass for å fortelle om hvordan man er pådrivere på utviklingen innen additiv tilvirkning i USA.

Rob Gorham fra America Makes presenterte en løsning for kunnskapsutveksling mellom tilvirkningsfirmaer.

America Makes høstet stor oppmerksomhet når de ble nevnt i president Obamas State of the union-tale i 2013, da han sa at han ville gjøre landet til en magnet for nye tilvirkningsjobber. Gorham mener at talen åpnet øynene til mange og gjorde at 3D-printteknikken ble mer synlig, også i massemedia, og ikke bare i fagblader og -medier. Siden da har utviklingen gått i stadig raskere takt. I 2014 kom det første 3d-printede legemiddelet. Samme år printet man et verktøy på romstasjonen ISS. Og stadig samme år godkjente den amerikanske flyorganisasjonen FAA en 3d-printet flykomponent.

Men Gorham mener at det fortsatt er store kunnskapshull, noe America Makes nå skal forsøke å tette med en ny tjeneste. America Makes Digital Storefront, som løsningen heter, beskrives som et forum der tilvirkningsfirmaer skal få tilgang til konkrete og autoritative data som de skal kunne benytte seg av for å sjøsette eller forbedre sine AM-prosjekter. Ved enkelt å lete, finne, oppdage og lære seg gjennom andre medlemmers data.

Todd Grimm er i USA et velkjent navn innen additiv tilvirkning. Som teknisk konsulent og administrerende direktør for T.A. Grimm & Associates har han hatt øret mot bransjen i snart tyve år. Under den første dagen på RAPID ga han en omfattende trendrapport om teknikker og løsninger som han mener er ekstra interessante og som man bør holde litt ekstra øye med. Her er et utvalg fra Todd Grimms analyse.

De fremste navnene innen DLP-teknikk å holde øye med for tiden er EnvisionTEC, Admatec, Carbon, Coobx og 3D Systems. Innen FDM ser vi stor aktivitet hos Stratasys, 3D Platform, Titan Robotics og det nye samarbeidet mellom Essentium og materialutvikleren BASF.

På metallsiden finnes det et stort antall både nye og etablerte aktører, det er åpenbart at dette er et voksende område og teknikkene blir stadig mer spesialiserte, avhengig av anvendelsesområde og/eller industribehov. Hold øye med Vader, Adira, Markforged, Desktop Metal, Farsoon, SLM Solutions, Trumpf, BeAM Machines og Optomec, med flere.

Det skjer store fremskritt innen materialforskningen, særlig når vi snakker om keramer, silikon, kompositter og kombinasjoner av plast og metall. Selskap å se opp for er: XJet, Admatec, Roland DGA, Markforged, EnvisionTEC, Impossible Objects, HP, Somos, Höganäs og PrintCB.

Innen programvare er de tydeligste trendene innen design, simulering og prosesskontroll. De sterkest lysende stjernene er Frustum, 3DSIM, Autodesk Netfabb, Materialise, Siemens og SAP.

Første dag ble avsluttet med en paneldiskusjon med noen av de tyngste navnene fra industrien. Fried Vancraen, adm dir, Materialise, Greg Morris, sjef for GE Aviations AM-område, Vyomesh Joshi, adm dir, 3D Systems, og Stephen Nigro, sjef for HPs forretningsområde for 3d-printteknikk, presenterte sine visjoner for hvordan AM påvirker tilvirkningsindustriene. Til tross for visse motsetninger var man rørende enige om at veien fremover dreide seg om utdanning, ikke bare av ingeniører, men av alle innen industrien.

Vi har tidligere rapportert om Stratasys‘ nye system Continuous Production 3D Demonstrator og selskapets samarbeid med metalloppkomligen Desktop Metal. Selv om disse nyhetene var de store samtaleemnene på RAPID, så var det plenty andre nyheter. Her følger et utvalg.

EnvisionTEC lanserte flere nye materialer og viste en spennende oppdatering av sin Perfactory-linje. Perfactory 4, som den nye modellen heter, har fått en ny eksponeringskilde i form av et skreddersyd LED-lyssystem. Teknikken kommer til å finnes over hele P4-produktlinjen. EnvisionTEC mener at LED-løsningen er mer kraftfull og effektiv enn andre prosjektorbaserte systemer på markedet.

P4 LED Standard XL-modellen, som ble lansert på RAPID, har et byggvolum på 192 x 120 x 180 eller 230 millimeter, med en XY-nøyaktighet på 100 mikrometer. P4 LED Mini skal gi en oppløsning på ned til 10 mikrometer, med en justerbar Z-oppløsning på mellom 15-50 mikrometer.

På materialsiden kommer det nå tre nye materialer for tilvirkningsindustri, og fire nye materialer for medisinteknikksiden, spesifikt for selskapets 3D-Bioplotter.

Silicone TG er et silikonmateriale for myke implantatguider. Det skal ha lav krympegrad, medium hardhet på rundt 20 Shore og er luktfritt. Det krever herding etter printing.

PCL 45K RG er et polyestermateriale, polylaktokapron, for forskning i 3d-printet vev. Materialet yterosion skal medføre et kontrollert flyt av additiver under en periode på 1-3 år. Det innebærer at materialet egner seg for tilførsel av legemidler, samt for ben- og bruskregenerering. Prosesstemperaturen ligger på 23 grader celsius.

LT Support RG er et hydrogelbasert sakkarid som kan benyttes som støttemateriale i bioutskrifter. HT Support RG er et stivelsebasert støttemateriale som arbeider i høyere temperaturer. Prosesstemperaturen ligger på 150 grader celsius.

For tilvirkningsindustrien slipper EnvisionTEC E-CE, et stivt materiale med høy temperatur- og kjemikalieresistens. Det skal tåle temperaturer opp til 170 grader. E-Poxy er et delvis biobasert materiale som skal gi god balanse mellom fleksibilitet, hardhet og varmeresistens. E-Model Flex er et modellmateriale med forbedrede bruddtøyingsegenskaper.

Det ble nylig klart at 3D Center begynner å selge HPs 3d-printere i Norden. Dette er bare en av over 30 nye nye avtaler med partnere verden over. Tro mot sin strategi fortsetter HP å fokusere på denne typen salg. Det interessante er likevel at ingen av de nye forhandlerne har tidligere erfaring med å arbeide sammen med HP, men kommer fra 3d-printerbransjen. Likevel, en viss form for direktesalg driver HP med. Dels mot store varemerker som BMW, Nike og Johnson & Johnson, men også mot store internasjonale servicebyråer som Shapeways, Materialise og Proto Labs.

Materialprodusenten Henkel slutter seg nå til en voksende skare av selskaper som har innledet samarbeid med HP rundt materialutvikling for nettopp Multi Jet Fusion-teknikken. Fra tidligere har Arkema, BASF, Evonik, samt Lehmann & Voss vært med i HPs materialprogram. 3d-printerprodusenten har som kjent tatt i bruk et åpent system der i prinsippet hvem som helst kan få bidra med nye materialer. Disse testes og godkjennes av HP og gjøres deretter tilgjengelige på markedet. Fagpersoner vi snakket med på RAPID mener at denne strategien kommer til å påskynde materialutviklingen for HP, som foreløpig ikke har startet opp med å levere materialer for firefargers print eller multimaterialer.

Formlabs satser på etterbehandling.

Formlabs har utviklet to løsninger for etterbehandling av sine SLA-utskrifter, Form Wash og Form Cure. Det dreier seg dels om en vaskeenhet, dels en herdeenhet. Det fine er at man kan plassere hele byggeplattformen i Form Wash, hvoretter isopropyl-løsningen manipuleres til støttematerialet løsner fra printet. Form Cure benytter både lys og varme for å herde de Formlabs-materialene som krever dette.

Materialise samarbeider med 3D Systems for å optimere arbeidsflyten.

Belgiske Materialise har tung kompetanse innen programvareutvikling og nå allierer de seg med 3D Systems for å kombinere Materialise Build Processor med 3D Systems ProJet CJP-maskiner. Det dreier seg altså om en skreddersydd Build Processor som også innbefatter Materialise Magics, som skal forenkle og optimere flyten i hele 3d-printprosessen, fra CAD til ferdig print.

Les mer

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden