Satser offensivt på metallprinting

Tronrud Engineering er en av få aktører som tør å satse skikkelig på 3D-printing av metalldeler. – Stikkordet er små lettvektskomponenter med komplisert geometri utvendig og innvendig, sier Didrik Sørlie hos Ringeriksbedriften.

Tronrud Engineering, lokalisert i Eggemoen næringspark ved Hønefoss, satset tidlig på 3D-printing og har utført 3D-printing av metalldeler siden 2011. Selskapet har investert kraftig innenfor 3D-printing i år, med landets første EOS M 290, en avansert 3D-printer for metalldeler opp til størrelse 250 x 250 x 300 mm. Samtidig investerte de i en EOS Formiga P110 til 3D-print i plast og en EOS M 280 for metall. Didrik Sørlie er ansvarlig for 3D-printing hos Tronrud Engineering. Han forteller at de i hovedsak utfører 3D-print i titan, stål, aluminium og inkonell, det siste et rustfritt materiale for offshore-industrien, og at kundene i hovedsak er større industribedrifter. Hva slags deler er det mest aktuelt å produsere med denne teknologien?

Landets eneste EOS M 290 står hos Tronrud Engineering ved Hønefoss.

– 3D-printing av metalldeler har klare fortrinn for produksjon av lettvektskomponenter med en komplisert indre geometri, noe som vanskeliggjør maskinell produksjon. Det kan eksempelvis være deler med indre kjølekanaler, gjerne i et antall fra 1 til 100. Den nye EOS M 290 har absolutt svart til forventningene våre, og gjør det mulig for oss å holde lederposisjonen innenfor 3D-printing i metall i Norge. I denne maskinen produserer vi kun i titan, siden det er det metallet vi benytter mest. De to maskinene M290 og M280 har samme byggevolum, men EOS M 290 er noe enklere og bedre å operere, i tillegg til at den har mindre gassforbruk, forteller Didrik Sørlie hos Tronrud Engineering.

Sørlie understreker også betydningen av at konstruktøren har hatt 3D-printing i tankene helt fra starten av. – Vi forbedrer ofte designet som en del av produksjonsoppdraget, det kan både dreie seg om forbedring av nøyaktighet og for eksempel tillegging av nødvendige støttestrukturer for å forsterke sluttproduktet. Her kommer vår erfaring til fordel for kunden, for vi opplever at mange konstruksjonsdesignere foreløpig har relativt liten erfaring med design av komponenter for 3D-printing. Godt design er en forutsetning for et godt sluttresultat, avslutter Didrik Sørlie hos Tronrud Engineering.

Metalldeler 3D-printet hos Tronrud Engineering.

Publisert av: 

Del artikkelen

En kommentar till “Satser offensivt på metallprinting”
  1. Dirk sier:

    De printer sikkert ikke Inkonell, men Inconel(TM).
    Sitat Wikipedia]:” Inconel er et registrert varemerke tilhørende Special Metals Corporation og refererer til en gruppe nikkelbaserte legeringer.”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *