Satser offensivt på metallprinting

Tekst:Egil Smalberget
PUBLISERT: 3 mai 2017

Tronrud Engineering er en av få aktører som tør å satse skikkelig på 3D-printing av metalldeler. – Stikkordet er små lettvektskomponenter med komplisert geometri utvendig og innvendig, sier Didrik Sørlie hos Ringeriksbedriften.

Tronrud Engineering, lokalisert i Eggemoen næringspark ved Hønefoss, satset tidlig på 3D-printing og har utført 3D-printing av metalldeler siden 2011. Selskapet har investert kraftig innenfor 3D-printing i år, med landets første EOS M 290, en avansert 3D-printer for metalldeler opp til størrelse 250 x 250 x 300 mm. Samtidig investerte de i en EOS Formiga P110 til 3D-print i plast og en EOS M 280 for metall. Didrik Sørlie er ansvarlig for 3D-printing hos Tronrud Engineering. Han forteller at de i hovedsak utfører 3D-print i titan, stål, aluminium og inkonell, det siste et rustfritt materiale for offshore-industrien, og at kundene i hovedsak er større industribedrifter. Hva slags deler er det mest aktuelt å produsere med denne teknologien?

Landets eneste EOS M 290 står hos Tronrud Engineering ved Hønefoss.

– 3D-printing av metalldeler har klare fortrinn for produksjon av lettvektskomponenter med en komplisert indre geometri, noe som vanskeliggjør maskinell produksjon. Det kan eksempelvis være deler med indre kjølekanaler, gjerne i et antall fra 1 til 100. Den nye EOS M 290 har absolutt svart til forventningene våre, og gjør det mulig for oss å holde lederposisjonen innenfor 3D-printing i metall i Norge. I denne maskinen produserer vi kun i titan, siden det er det metallet vi benytter mest. De to maskinene M290 og M280 har samme byggevolum, men EOS M 290 er noe enklere og bedre å operere, i tillegg til at den har mindre gassforbruk, forteller Didrik Sørlie hos Tronrud Engineering.

Sørlie understreker også betydningen av at konstruktøren har hatt 3D-printing i tankene helt fra starten av. – Vi forbedrer ofte designet som en del av produksjonsoppdraget, det kan både dreie seg om forbedring av nøyaktighet og for eksempel tillegging av nødvendige støttestrukturer for å forsterke sluttproduktet. Her kommer vår erfaring til fordel for kunden, for vi opplever at mange konstruksjonsdesignere foreløpig har relativt liten erfaring med design av komponenter for 3D-printing. Godt design er en forutsetning for et godt sluttresultat, avslutter Didrik Sørlie hos Tronrud Engineering.

Metalldeler 3D-printet hos Tronrud Engineering.

Les mer

3D print vokser kraftig viser rapport fra Protolabs

Den nye utgaven av Protolabs årlige internasjonale 3DP-trendrapport viser at 3D-printmarkedet vokser raskere enn forventet. Rapporten baserer seg på markedsinformasjon samt uttalelser fra 700 ingerniørekspertenr verden over.
sementprint

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682

Jernbaneselskap satser på AM for reparasjoner

Det franske transportselskapet Alstom har vært tidlig ute med additiv produksjon. Nå skal teknologien også tas i bruk i Sverige gjennom en ny samarbeidsavtale.
Alstom-bergslagen

Nordens første testbed for 3D-printet betong

I slutten av april innviet forskningsinstituttet RISE et test- og demomiljø for 3D-printet betong. En unik investering som vil akselerere industriell bruk av teknologien og bane vei for en mer bærekraftig byggebransje i Sverige.
RISE-kollage-768x504

Siste nytt

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683