Satser offensivt på metallprinting

Tekst:Egil Smalberget
PUBLISERT: 3 mai 2017

Tronrud Engineering er en av få aktører som tør å satse skikkelig på 3D-printing av metalldeler. – Stikkordet er små lettvektskomponenter med komplisert geometri utvendig og innvendig, sier Didrik Sørlie hos Ringeriksbedriften.

Tronrud Engineering, lokalisert i Eggemoen næringspark ved Hønefoss, satset tidlig på 3D-printing og har utført 3D-printing av metalldeler siden 2011. Selskapet har investert kraftig innenfor 3D-printing i år, med landets første EOS M 290, en avansert 3D-printer for metalldeler opp til størrelse 250 x 250 x 300 mm. Samtidig investerte de i en EOS Formiga P110 til 3D-print i plast og en EOS M 280 for metall. Didrik Sørlie er ansvarlig for 3D-printing hos Tronrud Engineering. Han forteller at de i hovedsak utfører 3D-print i titan, stål, aluminium og inkonell, det siste et rustfritt materiale for offshore-industrien, og at kundene i hovedsak er større industribedrifter. Hva slags deler er det mest aktuelt å produsere med denne teknologien?

Landets eneste EOS M 290 står hos Tronrud Engineering ved Hønefoss.

– 3D-printing av metalldeler har klare fortrinn for produksjon av lettvektskomponenter med en komplisert indre geometri, noe som vanskeliggjør maskinell produksjon. Det kan eksempelvis være deler med indre kjølekanaler, gjerne i et antall fra 1 til 100. Den nye EOS M 290 har absolutt svart til forventningene våre, og gjør det mulig for oss å holde lederposisjonen innenfor 3D-printing i metall i Norge. I denne maskinen produserer vi kun i titan, siden det er det metallet vi benytter mest. De to maskinene M290 og M280 har samme byggevolum, men EOS M 290 er noe enklere og bedre å operere, i tillegg til at den har mindre gassforbruk, forteller Didrik Sørlie hos Tronrud Engineering.

Sørlie understreker også betydningen av at konstruktøren har hatt 3D-printing i tankene helt fra starten av. – Vi forbedrer ofte designet som en del av produksjonsoppdraget, det kan både dreie seg om forbedring av nøyaktighet og for eksempel tillegging av nødvendige støttestrukturer for å forsterke sluttproduktet. Her kommer vår erfaring til fordel for kunden, for vi opplever at mange konstruksjonsdesignere foreløpig har relativt liten erfaring med design av komponenter for 3D-printing. Godt design er en forutsetning for et godt sluttresultat, avslutter Didrik Sørlie hos Tronrud Engineering.

Metalldeler 3D-printet hos Tronrud Engineering.

Les mer

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Metalldeler som er printet i rommet har landet på jorden

Tidlig i 2024 ble en 3D-printer for metall sendt til romstasjonen ISS. Oppdraget var å prøveprinte i null tyngdekraft. Nå har de første metalldelene kommet til jorden og vil bli nøye analysert.
3D-new-1x

Svensk arkitektfirma tilbyr 3D-printede hus

Gjennom et samarbeid med Concrete Print vil Ross arkitektur & design kunne tilby sine kunder i Sverige 3D-printede hus i betong. Ifølge selskapet er dette en måte å skille seg fra konkurrentene på.
Screenshot

Siste nytt

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683