Stratasys slipper løsning som bare bygger og bygger

Stratasys’ grunnlegger Scott Crump.

Stratasys fortsetter med sine satsninger på industrielle løsninger. Den siste i rekken heter Continuous Build 3D Demonstrator, og er et skalérbart 3d-printkonsept med FDM-teknikk for kontinuerlig og distribuert produksjon.

Konseptet bygger på at et antall Fortus-maskiner monteres i vertikale rack med tre printere i hvert rack. Disse kan senere skaleres opp, avhengig av printbehov. Automatiseringsgraden er høy; hver printer skriver ut på plastfilm på rull og etter avsluttet jobb skjæres plastfilmen av og komponenten kommer ut i en plastboks utenfor printerenheten.

Det unike med Continuous Build 3D Demonstrator er likevel ikke bare skalérbarheten og produksjonskapasiteten som konseptet gir, men den skybaserte programvaren som håndterer alle prosessene. Denne er basert på GrabCad, et utprøvet konsept som Stratasys allerede benytter med blant annet de nye Fortus 123-modellene. Heri ligger all funksjonalitet og intelligens. GrabCad distribuerer på optimal måte ut alle jobbene til de installerte enhetene og kan automatisk avgjøre den beste plasseringen av en jobb, det være seg om dette er lokalt eller en printerenhet på et annet sted, men i samme nettverk. Selvsagt har operatøren full styring på eventuelle problemer, materialtilførsel med mer. Om en printer går ned, tar andre printere over. Stratasys mener selv at konseptet gir en oppetid på 99,4 prosent.

Utover de tidligere sluppede Robotic Composite 3D Demonstrator og Infinite Build 3D Demonstrator er det den nye løsningen som har størst kommersielt potensiale. Det visar også de tre betatesterne som har kjørt konseptet i virkeligheten i noen måneder.

– Dette er en logisk utvikling av vår satsning på kontinuerlig og skalérbar AM-produksjon, sier Stratasys administrerende direktør og grunnlegger, Scott Crump.– Men det er også viktig for oss å integrere og validere teknikken. Det har vi muliggjort ved å installere enheter hos et antall partnere som allerede har printet ut titusentalls ferdige deler.

En av disse testerne er Savannah College of Art & Design i Savannah, Georgia. Det er en av verdens fremste designuniversiteter, mangfoldig prisbelønnet i flere internasjonale konkurranser. Her har man benyttet 3d-printteknikk siden 2001, men det store antallet studenter, 13 000, samt 2000 nye studenter hvert år, byr på store utfordringer for universitetets 3d-printlaboratorium. Utover høye kostnader for laboratoriepersonale, må mange studenter vente så lenge som fire uker på sitt print. Etter at man installerte Continuous Build 3D Demonstrator har universitetet kunnet minske personaltimer i laboratorietbetraktelig – personale som bare håndterte innkommende jobber, vedlikehold og drift. Tidligere var man nødt til å bemanne laboratoriet 24 timer i døgnet, nå kjører man bare ett skift. Dessuten får de fleste studentene nå sine prints på et par dager i de toppene som man har under semesteret.

I utgangspunktet benytter Stratasys kun ABS-plast, men man arbeider intensivt med å utvide materialkapasiteten slik at alle Fortus-materialene skal kunne kjøres.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Markedet peker oppover igjen

Additiv produksjon med polymerer og metaller går mot historiske høyder. Det viser en ny rapport fra det amerikanske markedsanalyseselskapet SmarTech Analysis. Tall fra andre kvartal 2021 viser nivåer som er høyere enn før pandemien.

Publisert av: