"3D-print viktig for offshore på sikt"

Tekst:Egil Smalberget
PUBLISERT: 1 juni 2017

For to år siden benyttet EnergyX 3D-print til å produsere en kompleks dyse til en rørvasker for offshore i metallet Inconel. Selv om de kun har benyttet 3D-print til ett oppdrag etter dette, er ikke daglig leder Jan Kåre Bredal i tvil om at denne teknologien vil spille en viktig rolle for fremtidig fremstilling av komponenter til olje- og gassindustrien.

– Vi følger utviklingen innenfor 3D-printing nøye, og merker oss også at produsenter som Mazak utvikler teknologi der de kombinerer 3D-printing med tradisjonell fremstilling av maskindeler, forteller han. Ved de to oppdragene der EnergyX har benyttet seg av 3D-print, har de samarbeidet med Promet om selve printingen. Utgangspunktet var produksjon av komponenter med kompleks geometri, og de 3D-printede komponentene krevde maskinell etterbehandling av tetnings- og lagerflater, tilsvarende man må utføre for tradisjonelt fremstilte deler. Resultatene holdt mål, men Bredal opplever på ingen måte at olje- og gassnæringen er noen pådriver for å ta i bruk 3D-printteknologien.

– Det er en konservativ bransje med svært høye krav til dokumentasjon for fremstillingsmetodene, noe som kan gjøre det ekstra vanskelig å omstille seg til nye produksjonsmetoder. Derfor vil nok teknologien i første omgang tas i bruk til produksjon av deler med kompleks geometri, eksempelvis dysen vi produserte, med en innvendig koning som det ville vært umulig å frese ut, forteller han. Hvilke fordeler har Inconel som metall for offshore-industrien?

– Det er et metall med høy styrke som samtidig er svært motstandsdyktig mot korrosjon, derfor passer det godt til denne industrien. Prisnivået er høyt, på nivå med titan, men det er også et metall som sliter mye på verktøy og maskiner ved tradisjonell fremstilling. Jeg tror absolutt at bransjen vil ta i bruk 3D-print av metalldeler i større grad fremover, og jeg tror også at EnergyX vil ha teknologien i eget hus hvis vi ser noen år fremover. Da vil sannsynligvis også prisbildet være lavere, sier Jan Kåre Bredal. – Det er en spennende utvikling, blant annet er det utført masterprosjekter om 3D-printing ved Universitetet i Stavanger, legger han til.

De to prosjektene som er gjennomført av EnergyX, resulterte i sluttprodukter som ble printet i henholdsvis 2 og 5 enheter. Designarbeidet ble utført hos EnergyX i Autodesk Inventor, og derfra overført til Promet for 3D-printing.

EnergyX produserer maskindeler til offshoreindustrien. Selskapets leder Jan Kåre Bredal ser først og fremst 3D-print som interessant når delene har kompleks geometri.
EnergyX benytter blant annet produksjonsmaskiner fra Mazak, en produsent som vil integrere 3D-print i sine maskiner.

Les mer

AMEXCI satser med Nikon

Det svenske AM-selskapet AMEXCI har kjøpt en Nikon SLM Solutions NXG XII 600 metall 3D-skriver, med 12 lasere.
IMG_4080-1-scaled

Ny rekord: Verdens største polymer-3D-printer

University of Maine, USA, skriver seg nok en gang inn i Guinness rekordbok. Nylig slo de sin egen rekord fra 2019 etter å ha bygget verdens største 3D-printer for polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683-1

Offentligt 3D-printerskap skal få flere til å oppdage teknologien

Gründeren Rasmus Jansson har tatt konseptet print on demand til et nytt nivå. I et pilotprosjekt har han utplassert en FDM-3D-printer som alle kan bestille og bruke.
Internal3-1024x576

Ultimaker går industrielt med Factor 4

I forbindelse med Hannover Messe lanserte Ultimaker sitt nye flaggskip: Faktor 4. En komplett ende-til-ende-løsning utviklet for 3D-printing i lett industri.
UltiMaker-Factor-4-user-1024x683

Siste nytt

AMEXCI satser med Nikon

Det svenske AM-selskapet AMEXCI har kjøpt en Nikon SLM Solutions NXG XII 600 metall 3D-skriver, med 12 lasere.
IMG_4080-1-scaled

GE Additive får nytt navn

GE Additive har omdøpt seg til Colibrium Additive, et GE Aerospace-selskap. Samtidig faser faser ut merkevarene Concept Laser og Arcam EBM.
CA_RGB-AtmsBlu

Sintratec legger ned virksomheten

Den sveitsiske produsenten Sintratec har gått konkurs. Til tross for vekst og suksess gjennom selskapets ti år lange historie, ble den økonomiske situasjonen til slutt uholdbar.
Sintratec-1024x683

PLM Groups AM-del samles i Addinor

Det som tidligere var PLM Groups 3D-printavdeling får nå en ny drakt i form av merkevaren Addinor.
Addinor_team