"3D-print viktig for offshore på sikt"

Tekst:Egil Smalberget
PUBLISERT: 1 juni 2017

For to år siden benyttet EnergyX 3D-print til å produsere en kompleks dyse til en rørvasker for offshore i metallet Inconel. Selv om de kun har benyttet 3D-print til ett oppdrag etter dette, er ikke daglig leder Jan Kåre Bredal i tvil om at denne teknologien vil spille en viktig rolle for fremtidig fremstilling av komponenter til olje- og gassindustrien.

– Vi følger utviklingen innenfor 3D-printing nøye, og merker oss også at produsenter som Mazak utvikler teknologi der de kombinerer 3D-printing med tradisjonell fremstilling av maskindeler, forteller han. Ved de to oppdragene der EnergyX har benyttet seg av 3D-print, har de samarbeidet med Promet om selve printingen. Utgangspunktet var produksjon av komponenter med kompleks geometri, og de 3D-printede komponentene krevde maskinell etterbehandling av tetnings- og lagerflater, tilsvarende man må utføre for tradisjonelt fremstilte deler. Resultatene holdt mål, men Bredal opplever på ingen måte at olje- og gassnæringen er noen pådriver for å ta i bruk 3D-printteknologien.

– Det er en konservativ bransje med svært høye krav til dokumentasjon for fremstillingsmetodene, noe som kan gjøre det ekstra vanskelig å omstille seg til nye produksjonsmetoder. Derfor vil nok teknologien i første omgang tas i bruk til produksjon av deler med kompleks geometri, eksempelvis dysen vi produserte, med en innvendig koning som det ville vært umulig å frese ut, forteller han. Hvilke fordeler har Inconel som metall for offshore-industrien?

– Det er et metall med høy styrke som samtidig er svært motstandsdyktig mot korrosjon, derfor passer det godt til denne industrien. Prisnivået er høyt, på nivå med titan, men det er også et metall som sliter mye på verktøy og maskiner ved tradisjonell fremstilling. Jeg tror absolutt at bransjen vil ta i bruk 3D-print av metalldeler i større grad fremover, og jeg tror også at EnergyX vil ha teknologien i eget hus hvis vi ser noen år fremover. Da vil sannsynligvis også prisbildet være lavere, sier Jan Kåre Bredal. – Det er en spennende utvikling, blant annet er det utført masterprosjekter om 3D-printing ved Universitetet i Stavanger, legger han til.

De to prosjektene som er gjennomført av EnergyX, resulterte i sluttprodukter som ble printet i henholdsvis 2 og 5 enheter. Designarbeidet ble utført hos EnergyX i Autodesk Inventor, og derfra overført til Promet for 3D-printing.

EnergyX produserer maskindeler til offshoreindustrien. Selskapets leder Jan Kåre Bredal ser først og fremst 3D-print som interessant når delene har kompleks geometri.
EnergyX benytter blant annet produksjonsmaskiner fra Mazak, en produsent som vil integrere 3D-print i sine maskiner.

Les mer

Freemelt får ny ordre fra Saab

Europas opprustning har fått forsvarsgruppen Saabs aksjer til å skyte i været i verdi. AM-selskapet Freemelt har samtidig fått nok en ordre fra Saab, som også har fått aksjen deres til å stige betydelig.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Meltio har økt omsetningen med 50 prosent

Meltio ble grunnlagt i 2019 og har på kort tid etablert seg som en sterk aktør innen metall AM. Nå feirer de sin fem hundrede installasjon og en 50 prosent økning i salget i løpet av regnskapsåret 2024.
Meltio-kollage-1024x683

Magnetisme kan redusere feil i 3D-printing

Sikkerhetskritiske komponenter for fly og Formel 1-racerbiler kan en dag bli 3D-printet via en ny teknikk, utviklet av forskere ved UCL og University of Greenwich, som reduserer ufullkommenheter i produksjonsprosessen betydelig.
acetabular_cup_crop

Vellykket utskrift av medisinteknisk utstyr i verdensrommet

Bioprintselskapet Auxilium Biotechnologies har skrevet historie ved å installere systemet sitt ombord på den internasjonale romstasjonen (ISS). Der har de printet åtte medisintekniske enheter på bare to timer.
bioprint

Siste nytt

Freemelt får ny ordre fra Saab

Europas opprustning har fått forsvarsgruppen Saabs aksjer til å skyte i været i verdi. AM-selskapet Freemelt har samtidig fått nok en ordre fra Saab, som også har fått aksjen deres til å stige betydelig.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Stratasys tar inn 120 millioner dollar i kapital

Fortissimo Capital, et israelsk private equity-selskap som investerer i teknologi og industri, investerer 120 millioner dollar i Stratasys. En investering som vil drive vekst i selskapet.
Stratasys-F3300-Yoav

Ultimaker S8 printer fire ganger raskere

I januar 2023 slapp Ultimaker den nye flaggskipmodellen i S-serien, S7. Drøye to år senere kommer oppfølgeren, Ultimaker S8, med både økt hastighet og forbedret utskriftskvalitet.
S8-1

Åpen-kildekode KI lager CAD fra tekst

Ettersom interessen for generativ kunstig intelligens (KI) fortsetter å øke, har 3D-printindustrien vært vitne til vekst i tekst-til-CAD-plattformer. Disse verktøyene lar brukere lage 3D-printbare CAD-filer fra enkle tekstbeskrivelser, noe som gjør additiv produksjon mer allment tilgjengelig.
robot-7785877_1280