lørdag 9 desember – uke 49
Nå pågår plan- og designkonkurransen til det nye regjeringskvartalet, som etter planen skal stå ferdig i 2027. 3D-print i målestokk 1:500 av de ulike forslagene er en del av juryens beslutningsgrunnlag.
Hovedkonseptet for fremtidig regjeringskvartal ble vedtatt av regjeringen i 2014. Det innebærer blant annet at S-blokken, Y-blokken og R4 skal rives, og at det skal bygges nytt mellom Akersgata og Møllergata. I februar i år ble reguleringsplanen godkjent, og sju arkitektkontorer/grupperinger ble plukket ut til å delta i plan- og designkonkurransen (også kalt arkitektkonkurransen), med innlevering av sine forslag nå i mai. Alle forslagene ligger tilgjengelig på Statsbyggs nettsider, der de er anonymisert slik at man ikke ser hvilken gruppering som står bak hvert enkelt. Øystein Graffer, senioringeniør ved faglig ressurssenter i Statsbygg, forteller at Statsbygg også har valgt å 3D-printe modeller av hvert forslag.
– Vi har fra tidligere en områdemodell i størrelse ca 1,5 ganger 1,5 meter, og det er i denne vi ønsker å plassere inn hver av de 3D-printede forslagene. For å sikre en uniform utforming av hver modell for juryen, har vi fått hvert forslag 3D-printet i samme målestokk hos Nordic 3D. Tilbakemeldingene på dette er positive fra juryen, forteller Øystein Graffer.
Modellene er 3D-printet i gipsmaterialer i målestokk 1:500, slik at de passer inn i områdemodellen. Øystein Graffer mener at kombinasjonen av 3D-print og digitale modeller danner et godt utgangspunkt for juryen.
De skjermbaserte modellene viser bedre hvordan området blir seende ut på gateplan, mens 3D-modellen viser det hele fra fugleperspektiv.
– Begge deler er viktig som beslutningsgrunnlag for juryen, poengterer Øystein Graffer. Bak de sju grupperingene som ble valgt ut til å delta, befinner det seg 59 firmaer og 20 arkitektkontorer. Juryen vil velge ut 2-3 av forslagene, hvoretter Statsbygg vil forhandle med disse før prosjekteringskontrakt inngås.
Renishaw lanserte sin nye tempus-teknologi i forbindelse med Formnext. Ifølge produsenten skal dette bety en reduksjon av byggetiden med 50 prosent, uten at det går ut over utskriftskvaliteten.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. desember, 2023
Shining 3D slipper FreeScan Trio, en videreutvikling av FreeScan Combo som ble lansert tidligere i år. En 3D-skanner som ifølge produsenten kan brukes til både store deler og små, kompliserte komponenter.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
For ett år siden presenterte svenske Freemelt en ny 3D-printer for serieproduksjon med elektronstråleteknologi kalt eMELT-iM. På årets Formnext ble det lansert en ny modell, eMELT-iD, som er utviklet for produkt- og applikasjonsutvikling.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
Svensk-franske Adaxis kom tilbake til Formnext med en betydelig større stand enn i fjor. Med økende interesse for robottilsetningsproduksjon, håper selskapet å vokse globalt med sin programvare for nettopp det.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige