Statsbygg 3D-printet forslagene til nytt regjeringskvartal

Tekst:Egil Smalberget
PUBLISERT: 13 juni 2017

Nå pågår plan- og designkonkurransen til det nye regjeringskvartalet, som etter planen skal stå ferdig i 2027. 3D-print i målestokk 1:500 av de ulike forslagene er en del av juryens beslutningsgrunnlag.

Hovedkonseptet for fremtidig regjeringskvartal ble vedtatt av regjeringen i 2014. Det innebærer blant annet at S-blokken, Y-blokken og R4 skal rives, og at det skal bygges nytt mellom Akersgata og Møllergata. I februar i år ble reguleringsplanen godkjent, og sju arkitektkontorer/grupperinger ble plukket ut til å delta i plan- og designkonkurransen (også kalt arkitektkonkurransen), med innlevering av sine forslag nå i mai. Alle forslagene ligger tilgjengelig på Statsbyggs nettsider, der de er anonymisert slik at man ikke ser hvilken gruppering som står bak hvert enkelt. Øystein Graffer, senioringeniør ved faglig ressurssenter i Statsbygg, forteller at Statsbygg også har valgt å 3D-printe modeller av hvert forslag.

– Vi har fra tidligere en områdemodell i størrelse ca 1,5 ganger 1,5 meter, og det er i denne vi ønsker å plassere inn hver av de 3D-printede forslagene. For å sikre en uniform utforming av hver modell for juryen, har vi fått hvert forslag 3D-printet i samme målestokk hos Nordic 3D. Tilbakemeldingene på dette er positive fra juryen, forteller Øystein Graffer.

Modellene er 3D-printet i gipsmaterialer i målestokk 1:500, slik at de passer inn i områdemodellen. Øystein Graffer mener at kombinasjonen av 3D-print og digitale modeller danner et godt utgangspunkt for juryen.

De skjermbaserte modellene viser bedre hvordan området blir seende ut på gateplan, mens 3D-modellen viser det hele fra fugleperspektiv.

– Begge deler er viktig som beslutningsgrunnlag for juryen, poengterer Øystein Graffer. Bak de sju grupperingene som ble valgt ut til å delta, befinner det seg 59 firmaer og 20 arkitektkontorer. Juryen vil velge ut 2-3 av forslagene, hvoretter Statsbygg vil forhandle med disse før prosjekteringskontrakt inngås.

Skjermbilde av ett av forslagene til nytt regjeringskvartal. Forslagene er anonymisert og ligger tilgjengelig på Statsbyggs nettsider. Foto: Statsbygg
Områdemodellen der de 3D-printede forslagene blir plassert. Modellen i forgrunnen her er en modell av området slik det fremstår i dag. Foto: Statsbygg

Les mer

Offentligt 3D-printerskap skal få flere til å oppdage teknologien

Gründeren Rasmus Jansson har tatt konseptet print on demand til et nytt nivå. I et pilotprosjekt har han utplassert en FDM-3D-printer som alle kan bestille og bruke.
Internal3-1024x576

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

Helsingborg satser på 3D-printede elbiler

Helsingborg og Lunds universitet i Sverige har signert en intensjonsavtale med det spanske selskapet e-Miles for en serie tester med 3D-printede kjøretøy. Disse skal brukes i et transportsystem for både personer og gods.
Test_drive

Oppstartsfirma får pris for innovativ metallprinter

Procada fra Trollhättan i Sverige har utviklet en 3D-printerteknologi som blant annet gjør det mulig å skrive ut produkter i lettmetall. For dette har de blitt tildelt pris for Årets oppstartsfirma av Innovatum Science Park.
Procada-Arets-startup-i-Trollhattan.-Foto-Jerry-Lovberg

Siste nytt

AMEXCI satser med Nikon

Det svenske AM-selskapet AMEXCI har kjøpt en Nikon SLM Solutions NXG XII 600 metall 3D-skriver, med 12 lasere.
IMG_4080-1-scaled

GE Additive får nytt navn

GE Additive har omdøpt seg til Colibrium Additive, et GE Aerospace-selskap. Samtidig faser faser ut merkevarene Concept Laser og Arcam EBM.
CA_RGB-AtmsBlu

Sintratec legger ned virksomheten

Den sveitsiske produsenten Sintratec har gått konkurs. Til tross for vekst og suksess gjennom selskapets ti år lange historie, ble den økonomiske situasjonen til slutt uholdbar.
Sintratec-1024x683

PLM Groups AM-del samles i Addinor

Det som tidligere var PLM Groups 3D-printavdeling får nå en ny drakt i form av merkevaren Addinor.
Addinor_team