3D-printing muliggjør nytt design

Litt bortgjemt i nærheten av Tampere i Finland er det en gammel fabrikk som ble brukt til å produsere frontruter til biler som er i ferd med å gjøres om til et moderne 3D-printsenter. 3DStep, selskapet som driver produksjonsrevolusjonen, bringer denne nye teknologien til skandinaviske kunder med friske og innovative servicemodeller. Vesa Kananen, Chief Technology Officer, forklarer:

“Vår oppgave er å hjelpe bedrifter å ta de sikree, men raske skrittene fra tradisjonell produksjon til de spennende mulighetene med 3D-print. Vi hjelper våre kunder til å lære, forsøke å omdanne kunnskapen til bedre produkter og til ellers drive forretningen som vanlig. ”

Tampere (Tammerfors på svensk) er hjertet av de industrielle revolusjonene i Finland. I dag gir området et eksepsjonelt rikt utvalg av friske digitale industriselskaper og talenter, kombinert med de inspirerende rene, blå innsjøene og den vakre urbane naturen. Miljøet er perfekt for innovasjon og nye virksomheter, slik som industriell 3D-printing.

3DStep tar 3D-printing på alvor. Tjenestene dekker additiv tilvirkning med metaller og andre materialer, design for 3D-printing, produktinnovasjon og høykvalitets opplæringsløsninger for industrielle kunder. Konsernsjef Pekka Ketola:

“Vi vet at 3D-utskrift vil være det store pådriververktøyet for alle bedrifter som utvikler nye produkter og ønsker å forbedre eksisterende løsninger. Det er avgjørende at produktdesignere og beslutningstakere forstår hva som er mulig og hvordan man får utbytte av alle fordelene med 3D-utskrift. Derfor investerer vi også i avanserte undervisningsløsninger og samarbeidende innovasjon.

3DStep tar dristige steg. I oktober 2016 organiserte selskapet den største skandinaviske konferansen om metallbasert 3D-print, og inviterte over 300 industrielle deltakere. Konkret knyttet arrangementet sammen fagfolk som sto i bresjen for teknologien og fagfolk med industriens brukere. “Vi liker å tenke og handle stort,” sier Pekka. “Det er jakten på den største muligheten som foregår.”

Vesa fortsetter: “Selv om vi har en teknologi som er ledende, er vi ikke bare et servicebyrå. Vårt team er tverrfaglig og vi er innovatører i hjertet. Vi driver opplærings- og medvirkende workshops for bedrifter som ønsker å ta til seg denne teknologien, og i mange tilfeller er vi nesten en del av selskapets Forsknings og Utviklings-team og gir dem vår støtte for å få det beste ut av mulighetene. Vi er kompetanseressurs for dem på alle felt under additiv produksjon. ”

Selskapets korte historie har allerede gitt gode kundekasus og de har jobbet med en rekke bransjer, for eksempel verktøy- og støpeformproduksjon, prosessindustri, maskinteknikk, næringsmiddelindustri, forbrukerprodukter, elektronikkindustri og oppfinnere.

 


Case: Avant Tecno

Avant Tecno Oy er markedsleder innen minigravere. maskinene produseres i Finland i en fabrikk i Ylöjärvi. Du kan komme over en Avant-graver hvor som helst i verden, fra varmen i Australia til frosten i Sibir.

Innenfor hver minigraver, som det produseres 4000 enheter av per år, kan du finne en bestemt hydraulisk ventil. Funksjonen for denne delen er å splitte den hydrauliske oljestrømmen mellom for- og bakenden. Det er et filter inni for å blokkere smuss og partikler. Produksjonsprosessen av denne delen er ganske komplisert; Maskinbearbeidelse av aluminiumprofilen og montering av mer enn 30 deler til den.

3DStep tok utfordringen med å forenkle og forbedre filteret med en ny tilnærming til utformingen, kombinert med metall 3D-print. Etter en meget rask innovasjonsprosess sammen med ingeniørpartner Enmac ble det oppnådd eksepsjonelle resultater og virkeliggjort på kun få dager:

• Original del: Vekt 2910g, antall deler; 33
• Optimalisert del: Vekt 370g, antall deler: 1
• Materiale: AlSi10Mg
• Design: Avant Tecno Oy, 3DSTEP Oy og Enmac Oy
• Produksjon: 3DSTEP Oy
• Forbedret funksjonalitet
• Optimalisert flyt og resultat
• Filter printet inne i delen
• Miniatyrisering
• Enkelere installasjon

 


Case: Valmet Technologies

Valmet er den ledende globale utvikleren og leverandøren av teknologier, automatisering og tjenester for papirmasse, papir og energiindustrier.

“3D-printing, også kalt additiv tilvirkning, er et utmerket eksempel på en fremvoksende teknologi som har stort potensial til å bli utnyttet mye i Valmet i fremtiden. Vi har tatt et stort skritt mot å tilby neste generasjons produkter uten å være begrenset av gårsdagens produksjonsprosesser”, sier Ari Saario, FoU-direktør i Valmet. 3DStep hjalp Valmet å implementere dobbel brennstoffdyse med metall 3D-print.

Dysen (60*30mm) er nøkkeldelen i luktgassbrenneren. Den er tradisjonelt laget av bearbeidelse i to deler som er sammensveiset. Den gamle metoden har flere ulemper:
De minste hullene er 1 mm i diameter og bor som brekker er vanlig
På grunn av boring er strømningsgeometrien ikke optimal. De skarpe svingene og vinklene gir et stort fall i trykk før den faktiske dyseutgangen
Delen er veldig dyr å produsere

3D-printing tillot å anvende ny designtilnærming og prosjektet ga verdifulle resultater:

1. Fremstillingsprosessen ble mer pålitelig
2. Strømmen i dysen ble bedre og trykkfallet i dysen minket
3. Kjøling av dysen kunne optimaliseres
4. Den 3D-trykte delen har lavere indre påkjenninger
5. Dyseens levetid er lengre
6. Kostnadene for både Valmet og kunden er mindre. Enhetskostnad med AM er ca 30{e3fc3942bac1141fd93de760448191c6077a074fb2e1edc8761b05143bd5bc1a} mindre sammenlignet med tradisjonell produksjon.

 


Begge tilfeller, filter og dobbel brennstoffdyse er gode eksempler på produktforbedring. Den iterative prosessen med design, implementering og testing er veldig rask og smidig.

Produksjonsindustrien er begeistret for de nye produktmulighetene, inkludert materialfrihet, designfrihet og raskere innovasjonssykluser. Tuomo Liukku, 3D-printtekniker ved 3DStep bekrefter:

“Vi kan produsere produkter med ekstrem designkompleksitet uten økning i kostnad eller tid. Dette er en radikal forskjell fra de fleste andre produksjonsmetoder. ”

 


3DStep – Fakta og tall

Tjenester
Additiv tilvirkning i metall: Produksjonstjenester med ledende maskiner. Prototyper, tilpassede produkter, produksjonstjenester, FoU, etterbehandling og varmebehandling, maskinbearbeiding.
Kvalitetsstyring: Mikroseksjon analyse. Statiske og dynamiske tester for materialer
Design: Industriell design, produktdesign, service design, mekanisk design for 3D-utskrift.
Optimering av topologi: Optimalisere materialbruken med produktkravene
Produktinnovasjon: Medskapelse, nytt produktkonsept, ideasjon, prototyping, produktiterasjon.
Opplæring: Opplæringsløsninger for alle behov.
Masters’ studio Bransjesamfunn
Spesielle prosjekter: Seminarer, konferanser, utforsking av ny teknologi

Nøkkelteknologi: SLM280HL med to 400w lasere, print plattform 280x280x365mm
Materialer: Rustfritt stål, Verktøysstål, Aluminiumlegeringer, Titanlegeringer, Nikkelbaserte legeringer (Inconels).

 


Kontakter:
www.3dstep.fi, Twitter: @3dstepoy, Facebook: 3dstepoy, LinkedIn: 3DStep Ltd
Vesa Kananen CTO, vesa.kananen@3dstep.fi, tel. +358 41 4302654

 

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Markedet peker oppover igjen

Additiv produksjon med polymerer og metaller går mot historiske høyder. Det viser en ny rapport fra det amerikanske markedsanalyseselskapet SmarTech Analysis. Tall fra andre kvartal 2021 viser nivåer som er høyere enn før pandemien.

Publisert av: