Forsker på tilvirkning av store komponenter

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 8 juni 2017

SVERIGE: DiLAM, Digitalized Large Scale Additive Manufacturing, heter et nytt forskningsprojekt innen additiv tilvirkning. Prosjektet, med et budsjett på 13 millioner kroner, har som mål å undersøke store 3d-printede komponenter og hvordan de digitale og fysiske verdikjedene kan samvirke innen dette området.

– Under DiLAM kommer hele produksjonsflyten rundt storskala additiv tilvirkning å digitaliseres for full sporbarhet av produkt- og produksjonsdata under hele tilvirkningen, sier Henrik Oxfall, prosjektleder på Swerea IVF, som leder prosjektet. Dette inkluderer alt fra designmetodikk, prosessvisualisering og prosessplanlegging til selve tilvirkningsprosessen og endelig kvalitetssikring. Med prosjektet håper vi å kunne demonstrere hvordan digitalisering kan senke tersklene og minske risikoene med å introdusere storskala additiv tilvirkning i svensk industri.

Industrien møter ofte utfordringer som lange ledetider, lang tid til markedsintroduksjon og behov for store og dyre produksjonsverktøy. Additiv tilvirkning tilbyr muligheter for å løse flere av de store utfordringene ved tilvirkning og produktutvikling av spesialdesignede store plastdetaljer.

Med det overordnede formålet å styrke konkurransekraften hos svensk tilvirkningsindustri kommen man i prosjektet til å se nærmere på fordeler som økt fleksibilitet og kortere ledetider. Det skal man blant annet vise gjennom en serie eksempelstudier i et nytt test- og demonstrasjonsprosjekt.

Swerea IVF har tidligere i samarbeid med ABB utviklet en teknikk for additiv tilvirkning av stora komponenter. Teknikken bygger på at en plastekstruder festes på en industrirobot. I DiLAM kommer teknikken til å integreres i en helt digitalisert verdikjede.

DiLAM har en bred representasjon av akademi og industri med Swerea IVF, Chalmers tekniske høyskole, ABB Robotics, SICK, Robot System Products (RSP), KFM Maskin, Nederman, Randek, Cipax, Melker of Sysslebäck, Skara Modell & Prototyp, Svenska Woody, Prodma, Combitech, BLB Industries, Unibap, samt Torsby Kommune. Prosjektet gjennomføres under 2017-2020 med suksessive demonstrasjoner.

Siste nytt

Stratasys slipper stor og rask SLA-nyhet

På den store AM-messen Rapid + TCT i Detroit 8.-10. april avduket Stratasys et nytt produkt i SLA: Neo800+. En 3D-printer som vil kunne skrive ut 50 prosent raskere enn forgjengeren.
Neo800-768x512

GE Aerospace investerer stort i Europa

Flymotorprodusenten GE Aerospace investerer 78 millioner euro i fem europeiske land.
avio_aero_nologo1-1024x683

Airtech kjøper Kimyas filament-portefølje

Mot slutten av 2024 ble det kunngjort at den franske materialprodusenten Kimya ville avslutte sin produksjon av filamenter. Nå kommer Airtech til å ta over produksjonen i stedet.
Kimya-1024x682

Prototal utvider med polypropylen

Prototal utvider sin materialportefølje og tilbyr nå additiv produksjon av polypropylen (PP) deler ved bruk av pulverbedteknologi. Kombinasjonen er spesielt godt egnet for gasstette og kjemikaliebestandige applikasjoner.
pp-water-pump-filter-4

Les mer

GE Aerospace investerer stort i Europa

Flymotorprodusenten GE Aerospace investerer 78 millioner euro i fem europeiske land.
avio_aero_nologo1-1024x683

Airtech kjøper Kimyas filament-portefølje

Mot slutten av 2024 ble det kunngjort at den franske materialprodusenten Kimya ville avslutte sin produksjon av filamenter. Nå kommer Airtech til å ta over produksjonen i stedet.
Kimya-1024x682

Wohlers Report: AM-markedet vokser i Kina

I år utgis "bransjebibelen" Wohlers Report for trettiende gang. Årets rapport viser at AM-industrien har vokst med 9,1 prosent det siste året, fremfor alt i Kina.
Wohlers-2025-768x506

Standarder for 3D-printing i maritim- og offshoresektorene

International Association of Classification Societies (IACS), en organisasjon for tekniske standarder som dekker over 90 % av verdens lasteførende flåte, har publisert nye retningslinjer som tar sikte på å veilede bruken av 3D-printing i maritim- og offshoresektorene. "Recommendation 186" angir et standardisert rammeverk for kvalifisering, godkjenning og sertifisering av metalldeler produsert ved bruk av additiv produksjon (AM).
3D-Press-release-new-image-1024x535