I Sverige lærer man 3d-printing av større firmaer

Sematrons adm dir Martin Hammarberg viser et 3d-fremstilt verktøy sammen med vakuumformet produkt i transparent polykarbonat. Till høyre et klassisk oppsett for seriell produksjon med hjelp av vakuumstøping: ALU-verktøy, fresefikstur samt produkt (kåpe i transparent akryl).

Sematron i Malmø har siden 1977 jobbet med vakuumforming og plastbearbeidelse. “Tid er vår felles konkurransefaktor” er et budskap som administrerende direktør Martin Hammarberg retter til leserne på firmaets nettside. Noe man hele tiden bestreber seg på er å redusere tiden for produktutvikling og leveranser.

For å ligge i forkant er det en selvfølge for firmaet å overvåke den teknologiutviklingen som er relevant for bransjen, og Martin Hammarberg har siden en tid tilbake interessert seg for det som skjer innen 3d-printteknologien. Denne våren har selskapet tatt del i prosjektet Smart innovation med 3d-printing, som arrangeres av bl.a. IUC Syd, Industriella Utvecklingscentra i sør-Sverige. Her lar man regionale firmaer få lære seg mer om innovasjonsprosesse og endringsledelse i tematreff, workshops og erfaringsutvekslinger.

– 3d-printing har ligget litt på siden av vår virksomhet, men teknikken utvikles raskt og jeg ville lære meg mer om hva som finnes, og hvordan vi skal kunne utnytte teknikken. Litt med tanke på at i fremtiden kjøpe utstyr for å kunne tilby våre kunder 3d-printing som et alternativ.

I Smart innovation med 3d-printing har deltakende firmaer vært invitert til treff med forelesninger rundt ulike tilpassinger av 3d-teknologien – i produktutviklingsprosessen, i CAD/CAM og design, i prototypeproduksjon. Alle har også fått støtte av en 3d-ekspert for å identifisere mulige tilpasninger i sitt eget firma.

– For vår del så vi en mulighet for å 3d-printe sluttprodukter, og å lage 3d-printede verktøy. Når vi nå har lært oss mer, og ser nye fordeler og ulemper med 3d-printing, er det ganske tydelig at det er 3d-printede verktøy vi skal fokusere på. Her er det klare fordeler sammenliknet med tradisjonell teknikk. Det er fremfor alt håndtering av varme og kulde som det 3d-printede verktøyet klarer på en smidigere måte.

Treffene til prosjektet har vært lagt til noen av de større selskapene som har kommet langt med 3d-printing.

– Det har vært fint å få ta del av kunnskapene hos de større firmaene som har arbeidet med dette en stund. Og meget bra at vi nå har en kontakt, en 3d-kyndig person, som vi fortsatt kan ha utbytte av. Det vi ser allerede nå at vi skulle kunne gå videre med, er en applikasjon for transparente produkter – der fungerer 3d-printing godt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Digital Metal lanserer fremtidssikkert system

Binder Jet 3D-printerleverandøren Digital Metal lanserte 17. mai sitt nye DMP/PRO binder jetting system. PRO-serien er utviklet som en modulær komponent av en komplett binder jet-løsning, noe produsenten mener er et paradigmeskifte innen binder jet 3D-printing. Lanseringen fant sted på 3D-printmessen Rapid TCT i USA.

Publisert av: 

Elmia 3D-messen

10. – 13. mai var det tid for den andre utgaven av den svenske messen Elmia 3D i Jönköping. En messe som i år trakk til seg et tjuetalls utstillere innen additiv produksjon, som viste alt fra 3D-printere og materialer til skanneutstyr og etterbehandling.

Publisert av: 

Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: