I Sverige lærer man 3d-printing av større firmaer

Sematrons adm dir Martin Hammarberg viser et 3d-fremstilt verktøy sammen med vakuumformet produkt i transparent polykarbonat. Till høyre et klassisk oppsett for seriell produksjon med hjelp av vakuumstøping: ALU-verktøy, fresefikstur samt produkt (kåpe i transparent akryl).

Sematron i Malmø har siden 1977 jobbet med vakuumforming og plastbearbeidelse. “Tid er vår felles konkurransefaktor” er et budskap som administrerende direktør Martin Hammarberg retter til leserne på firmaets nettside. Noe man hele tiden bestreber seg på er å redusere tiden for produktutvikling og leveranser.

For å ligge i forkant er det en selvfølge for firmaet å overvåke den teknologiutviklingen som er relevant for bransjen, og Martin Hammarberg har siden en tid tilbake interessert seg for det som skjer innen 3d-printteknologien. Denne våren har selskapet tatt del i prosjektet Smart innovation med 3d-printing, som arrangeres av bl.a. IUC Syd, Industriella Utvecklingscentra i sør-Sverige. Her lar man regionale firmaer få lære seg mer om innovasjonsprosesse og endringsledelse i tematreff, workshops og erfaringsutvekslinger.

– 3d-printing har ligget litt på siden av vår virksomhet, men teknikken utvikles raskt og jeg ville lære meg mer om hva som finnes, og hvordan vi skal kunne utnytte teknikken. Litt med tanke på at i fremtiden kjøpe utstyr for å kunne tilby våre kunder 3d-printing som et alternativ.

I Smart innovation med 3d-printing har deltakende firmaer vært invitert til treff med forelesninger rundt ulike tilpassinger av 3d-teknologien – i produktutviklingsprosessen, i CAD/CAM og design, i prototypeproduksjon. Alle har også fått støtte av en 3d-ekspert for å identifisere mulige tilpasninger i sitt eget firma.

– For vår del så vi en mulighet for å 3d-printe sluttprodukter, og å lage 3d-printede verktøy. Når vi nå har lært oss mer, og ser nye fordeler og ulemper med 3d-printing, er det ganske tydelig at det er 3d-printede verktøy vi skal fokusere på. Her er det klare fordeler sammenliknet med tradisjonell teknikk. Det er fremfor alt håndtering av varme og kulde som det 3d-printede verktøyet klarer på en smidigere måte.

Treffene til prosjektet har vært lagt til noen av de større selskapene som har kommet langt med 3d-printing.

– Det har vært fint å få ta del av kunnskapene hos de større firmaene som har arbeidet med dette en stund. Og meget bra at vi nå har en kontakt, en 3d-kyndig person, som vi fortsatt kan ha utbytte av. Det vi ser allerede nå at vi skulle kunne gå videre med, er en applikasjon for transparente produkter – der fungerer 3d-printing godt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3DVerkstan 2.0 har vekst i sikte

I fjor vår kjøpte britiske Solid Print3D konkursboet til 3DVerkstan Nordic. Administrerende direktør Neil Sewell tok deretter over som leder av det nye 3DVerkstan AB også. Denne uken da han besøkte Stockholm, tok 3dp Norge en prat med ham om fremtiden. Og det ser lyst ut.

Publisert av: