Maks farger og oppløsning i Mimakis 3d-printer

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 15 juni 2017

Når den japanske «2d-printerutvikleren” Mimaki nå kaster seg inn i 3d-verden er det med en løsning som kanskje ikke blir den hurtigste. I stedet er målet ekstremt høy oppløsning og stort fargespekter. Til sin hjelp har selskapet over tyve års erfaring med inkjet- og blekkutvikling.

Den kommende 3d-printeren, 3DUJ-P, er også basert på inkjet-teknikk, ikke helt ulikt polyjet. Herding skjer med en egenutviklet LED-UV-løsning som ikke varmepåvirker materialet. Hvert lag jevnes ut med en metallvalse. Printeren er utstyrt med åtte printhoder, leverandør av disse har man ikke gått ut med. Utover CMYK, de fire «grunnfargene» som vanligvis benyttes i 2d-skrivere, finnes også hvitt og transparent materiale. Dermed kan man få til effekter med delvis transparens, eller translucens. Ifølge Mimaki skal deres maskin klare opp til ti millioner farger. Selskapets egne tester viser seg å tilsvare 84 prosent av den internasjonale fargestandarden FOGRA39L.

I et første omgang finnes det kun ett materiale, en akrylbasert resin. Mimaki mener at egenskapene skal tilsvare ABS. Støttematerialet er vannløselig. Man skal kun kunne benytte seg av Mimakis eget materiale, men til gjengjeld arbeider selskapet med å utvikle flere materialer. Selskapet har ingen prisopplysninger eller produksjonskostnad per kubikkcentimeter, men har lovet å komme tilbake med mer informasjon.

Maks oppløsning ligger på 600 x 300 x 1270 dpi, dots per inch, en målemetode som kommer fra den grafiske verden, men som sier lite om detaljrikhet og hvor små detaljer printeren klarer. Minste lagstørrelse eller oppløsning i X, Y og Z må vi komme tilbake til. Mimaki sier likevel at nettopp oppløsningen er ett av de viktigste fokusområdene i utviklingen av 3DUJ-P. Maks byggvolum ligger på 500 x 500 x 300 millimeter.

Mimaki snakker selv om arkitektur, mote, innredning, spill og leketøy som tenkte anvendelsesområder. Også funksjonsprototyper med høye krav til fargeautentisitet er et tenkt anvendelsesområde.

Listeprisen kommer til å ligge på under 200 000 euro og man regner med at 3d-printeren slippes i slutten av 2017.

Les mer

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

Siste nytt

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Audi Sport sparer flere uker på å 3D-printe verktøy

Da den nye elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseres, trengte Audi-fabrikken i Heilbronn, Tyskland, raskt å skaffe 200 verktøy, jigger og fiksturer. Løsning? 3D-printing og programvare for design-automatisering.
Audi-Trinckle-0H6A1913-1024x683

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt