Maks farger og oppløsning i Mimakis 3d-printer

Når den japanske “2d-printerutvikleren” Mimaki nå kaster seg inn i 3d-verden er det med en løsning som kanskje ikke blir den hurtigste. I stedet er målet ekstremt høy oppløsning og stort fargespekter. Til sin hjelp har selskapet over tyve års erfaring med inkjet- og blekkutvikling.

Den kommende 3d-printeren, 3DUJ-P, er også basert på inkjet-teknikk, ikke helt ulikt polyjet. Herding skjer med en egenutviklet LED-UV-løsning som ikke varmepåvirker materialet. Hvert lag jevnes ut med en metallvalse. Printeren er utstyrt med åtte printhoder, leverandør av disse har man ikke gått ut med. Utover CMYK, de fire “grunnfargene” som vanligvis benyttes i 2d-skrivere, finnes også hvitt og transparent materiale. Dermed kan man få til effekter med delvis transparens, eller translucens. Ifølge Mimaki skal deres maskin klare opp til ti millioner farger. Selskapets egne tester viser seg å tilsvare 84 prosent av den internasjonale fargestandarden FOGRA39L.

I et første omgang finnes det kun ett materiale, en akrylbasert resin. Mimaki mener at egenskapene skal tilsvare ABS. Støttematerialet er vannløselig. Man skal kun kunne benytte seg av Mimakis eget materiale, men til gjengjeld arbeider selskapet med å utvikle flere materialer. Selskapet har ingen prisopplysninger eller produksjonskostnad per kubikkcentimeter, men har lovet å komme tilbake med mer informasjon.

Maks oppløsning ligger på 600 x 300 x 1270 dpi, dots per inch, en målemetode som kommer fra den grafiske verden, men som sier lite om detaljrikhet og hvor små detaljer printeren klarer. Minste lagstørrelse eller oppløsning i X, Y og Z må vi komme tilbake til. Mimaki sier likevel at nettopp oppløsningen er ett av de viktigste fokusområdene i utviklingen av 3DUJ-P. Maks byggvolum ligger på 500 x 500 x 300 millimeter.

Mimaki snakker selv om arkitektur, mote, innredning, spill og leketøy som tenkte anvendelsesområder. Også funksjonsprototyper med høye krav til fargeautentisitet er et tenkt anvendelsesområde.

Listeprisen kommer til å ligge på under 200 000 euro og man regner med at 3d-printeren slippes i slutten av 2017.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Markedet peker oppover igjen

Additiv produksjon med polymerer og metaller går mot historiske høyder. Det viser en ny rapport fra det amerikanske markedsanalyseselskapet SmarTech Analysis. Tall fra andre kvartal 2021 viser nivåer som er høyere enn før pandemien.

Publisert av: