Posisjonerer seg i den digitale industrirevolusjonen

Nordic Additive Manufacturing (NAM) på Raufoss er først i landet med LMD-teknologi (Laser Metal Deposition), en teknologi de ønsker å industrialisere. – Utfordringen er å bli flinke nok fort nok, sier daglig leder Ole Homb.

NAM er en del av Raufoss-klynga, et industrielt miljø på Raufoss med sterke relasjoner til blant annet Forsvaret og bilindustrien. Ole Homb trekker frem nærheten til NTNU-miljøet og industrien som viktig for det nystartede selskapet.

– Læringskurven er bratt, men vi har stor tilgang på kompetanse og ressurser fra NTNU, Sintef og de industrielle miljøene her på Raufoss. ”Timing” er alltid kritisk for å lykkes, men vi tror dette er riktig tidspunkt for å satse på denne teknologien, som i første omgang er komplementær til andre tjenester vi tilbyr via samarbeidspartnere. Slik kan vi balansere risikoen. Eierne våre befinner seg i miljøet her, et miljø preget av stor åpenhet om prosjekter, teknologi og muligheter, sier han.

Raufoss-bedriften har investert i en maskin fra tyske Trumpf, med betegnelsen TruLaser Cell 3000. Det er ikke en 3D-printer i vanlig forstand, men en maskin med en laserbasert robot med bevegelig hode, egnet for det meste av skjæring, forming, lasersveising, rissing og annen type behandling av metall. Kammeret der laserroboten arbeider er 80 x 60 x 40 cm, som dermed blir maksimalstørrelsen på produserte komponenter. Roboten har utskiftbare hoder og høy grad av fleksibilitet.

– Fleksibiliteten var utslagsgivende for valg av teknologi. Med denne teknologien kan vi arbeide med verktøystål, aluminium, titan og ulike legeringer. Fra et digitalt utgangspunkt kan den ferdigstille komponenter med mer kompleks form og geometri enn man ofte kan med tradisjonelle tilvirkningsmetoder, forteller Ole Homb. Maskinen benyttes allerede i industriell produksjon, hovedsakelig da til sveising og skjæring, noe som beskrives i video på produsentens nettsider (www.trumpf.com). Der finnes også en video som viser maskinens arbeidsmetoder mer detaljert.

NAM er foreløpig den eneste aktøren i Norge som tilbyr tjenester med denne teknologien. Bedriften tror at digitalisering kan bidra til å redusere ledetidene for ulike typer komponenter. Ser dere 3D-printing som en industriell revolusjon?

– Kanskje ikke isolert sett, men som et betydningsfullt ledd i den revolusjonen som handler om digitalisering av industrien. LMD-teknologien gjør det mulig å produsere énstykk og små serier av produkter på en enklere og raskere måte enn med tradisjonelle produksjonsmetoder, derfor er det også et stort potensielt marked. Foreløpig er det kun en håndfull aktører som produserer ved hjelp av additive metoder i metall. Vi mener det er viktig at norske industrielle miljøer posisjonerer seg og tar ledende roller i teknologiutviklingen. Hos NAM er vi helt i startfasen, men har en del oppdrag og forskningsprosjekter allerede. Hovedutfordringen vår er å bli dyktig nok på kort tid, derfor er samarbeid med NTNU, SINTEF og andre partnere avgjørende for å lykkes, sier han.

NAm har satset på TruLaser Cell 3000 fra Trumpf. Her er Rune Østhus (metallurg) og Tor Henning Molstad (styreleder) fra NAM i samtale med Sebastian Kaufmann (til  høyre), LMD-ansvarlig hos Trumpf GmbH.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *