Prodways utvikler metallteknikk for større komponenter

RAF – Rapid Additive Forging, er en ny metallteknikk fra den franske 3d-printerutvikleren Prodways. Teknikken, som bygger på robotsveising, skal benyttes for tilvirkning av større metallkomponenter, for eksempel innen fly- og kjøretøyindustri. RAF-teknikken er tenkt å erstatte tradisjonelle tilvirkningsmetoder som i dag ansees for langsomme eller er kostbare.

En RAF-basert 3d-printer består av en robot med et montert printhode som avlegger smeltet metall lag på lag i et sluttet byggekammer med en gassoppløsning, som edelgass. Med printeren skal man også kunne tilvirke tataniumemner som deretter skal maskinbearbeides. Ifølge Prodways gir det betydelig mindre materialsvinn sammenliknet med tradisjonell tilvirkning.

Under utviklingsarbeidet har man fokusert på metallurgisk kvalitet og repeterbarhet. Egne tester har ikke vist noen porøsitet i de 3d-printede komponentene. Den mekaniske motstandskraften skal også være bedre sammenliknet med komponenter fra 3d-printere basert på laser- eller elektronstråle.

Prodways er inne på prototype nummer tre, som klarer lengder på 70 centimeter. En fjerde version ligger i startgropen, og denne skal klare lengder på opp til 200 centimeter.

Teknikken er utviklet sammen med søsterforetaket Commercy Robotique og man har søkt patent på teknikken.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *