Servicebyrå gjennom tre tiår

Odd G. Østensen og Ole Strømstad har drevet servicebyrå for fremstilling av prototyper og ulike typer modeller helt siden 1985, og anskaffet sin første 3D-printer fra EOS i 1999. Hele tiden har de prioritert å ligge teknologisk i fremste rekke, med en produksjonspark som er oppgradert mange ganger.

I dag har de ledende produksjonsløsninger for prototyper i ulike plastmaterialer i et bredt spekter av størrelser. Landskapsprint i forbindelse med eiendomsutvikling og byplanlegging utgjør et annet viktig område for Nordic 3D, og det er kun noen dager siden de 3D-printet og leverte modeller av samtlige sju arkitektforslag til Oslos fremtidige regjeringskvartal.

– Et krav fra Staten som oppdragsgiver var at alle forslagene skulle 3D-printes med samme teknologi og i samme målestokk, for å sikre likeverdig konkurranse, forteller Odd G. Østensen. Han er pålagt taushetsplikt om arkitektforslagene og får derfor ikke lov til å vise bilder fra denne produksjonen når 3dpnorge.no gjester produksjonslokalene på Ensjø i Oslo.

 

Odd G. Østensen (t.h.) følger med når landskapsmodellen av Fornebu ferdigstilles for en oppdragsgiver. Odd er blant foredragsholderne under 3DP-dagen 20. september.

Mulighetene for 3D-printing i metall har økt kraftig de siste årene, men så langt velger Nordic 3D å ikke investere denne fremstillingsmetoden. Østensen forteller at de arbeider i andre markeder og derfor ikke har mange forespørsler om metallprinting. – Det store markedet for oss er prototyper i plastmaterialer og landskapsmodeller i gipsmaterialer. Deler fremstilt i SLS er formstabile og kan brukes i småserier, hvor sprøytestøping blir for dyrt. Metoden er også hurtig, og vanligvis leverer vi enkeltdeler 1-3 dager etter at filene er mottatt, sier han.

Med en kraftig produksjonspark bør Nordic 3D være skodd for de fleste oppdrag. Bedriften har to EOS-printere med SLS-teknologi (Selective Laser Sintring), i tillegg til en Stratasys Objet og Connex, samt en PolyJet660Pro fra 3D Systems. SLS-printerne fremstiller deler i materialene PA12, PA11, glassfylt polyamid og Alumid (aluminiumsinfiltrat og plast).

Med Objet og Connex 3D-printer de i akryl med en lagtykkelse på bare 0,016 mm. Odd G. Østensen og Ole Strømstad forteller at materialene er tilgjengelig som transparente, myke og harde, og at Connex kan printe i variasjoner av disse i samme printoperasjon.

De to vil også være å finne blant gjesteforeleserne under 3DP-dagen 20. september. De færreste kan skryte på seg lengre erfaring med ulike teknologigenerasjoner og mer allsidige produksjonsutfordringer enn de to. Disse erfaringene kan du altså dra nytte av når du besøker 3dp-Dagen 20. september.

 

Nordic 3D har prioritert nyeste teknologi helt siden starten i 1985. Her er Odd G. Østensen med selskapets to EOS-printere.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Utgir egne filamenter av rPLA

Etter et års produktutvikling, gir svenske Lostboyslab sammen med Reflow nå ut to filamentkolleksjoner av resirkulert PLA for 3D-utskrift med FDM. Samlingene består av totalt tolv forskjellige matte farger og målgruppen er profesjonelle brukere som designere, interiørarkitekter og arkitekter.

Publisert av: 

AM-dagen i Sverige

Merk av tirsdag 7. desember 2021 i kalenderen. Da er det tid for 3dp sin årlige heldagskonferanse, AM-dagen, som ble avlyst i fjor på grunn av pandemien. I år ser vi på fremtiden under temaet “AM 2030 – Additiv tilvirkning i fremtiden”.

Publisert av: