Stratasys hjelper til med å få farkost til Mars

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 22 juni 2017

Stratasys har innledet et samarbeid med den tyske rom- og flyorganisasjonen DLR, tilsvarende amerikanske NASA. Formålet er å hjelpe til i utviklingen av en ny ubemannet landingsfarkost som skal utforske planeten Mars.

Farkosten, med navnet TransRoPorter, eller TRP, skal først lages som en fungerende prototype, blant annet med Stratasys FDM-teknikk. Deretter skal prototypen testes og vurderes før man innleder produksjon av den faktiske ferdige farkosten.

TransRoPorter beregnes å kunne sendes til Mars’ overflata i løpet av en femårsperiode. Ved å printe flere komponenter i en Fortus 900mc kan utviklingsteamet kjappere få frem riktig resultat og holde oppe tempoet frem til man begynner å sette sammen den endelige farkosten.

Utover tids- og kostnadsbesparelser har funksjonaliteten vært et viktig punkt.

– Våre prototpyer er ofte meget komplekse og vi strekker ofte grensene for det som er mulig, sier Dr Kaj Fuehrer, som leder prosjektet. Derfor er det også viktig for oss å velge en passende produksjonsteknikk og -materiale for å oppnå rett funksjonalitet uten begrensninger.

Les mer

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

3D print vokser kraftig viser rapport fra Protolabs

Den nye utgaven av Protolabs årlige internasjonale 3DP-trendrapport viser at 3D-printmarkedet vokser raskere enn forventet. Rapporten baserer seg på markedsinformasjon samt uttalelser fra 700 ingerniørekspertenr verden over.
sementprint

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682

Jernbaneselskap satser på AM for reparasjoner

Det franske transportselskapet Alstom har vært tidlig ute med additiv produksjon. Nå skal teknologien også tas i bruk i Sverige gjennom en ny samarbeidsavtale.
Alstom-bergslagen

Siste nytt

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683